tiistai 24. maaliskuuta 2015

Fasaania sous videFasaania, nam! Siitä linnusta kuitenkin huomaa että aina ei voi saada kaikkea. Jos onkin komea ulkonäkö, niin fasaanin ääntä, vai pitäisikö sanoa rääkäisyä, ei voi parhaalla tahdollakaan kehua kauniiksi. Kohta alkaa taas se aika kun soitimella olevat fasaanit aloittavat kukon kiekumistakin ärsyttävämmän metelinsä jo aamuvarhaisella ja juoksevat hulluna naaraiden perässä – myös maantielle ja aika nopeaan sittenkin (m.o.t.). Fasaani on kuitenkin mukavampi valmistaa kaupan paketista kuin raavittuna auton etumaskista jauhelihaksi muhjaantuneena. (Tuttu autokoulunopettaja pyytää muistuttamaan, että mitään lammasta pienempää elukkaa ei silti pidä autolla yrittää väistää. Siinä voi käydä todella huonosti. Parempi yksi kuollut eläin auton maskissa kuin äkkinäisestä väistöliikkeestä johtunut ojaanajo ja autossa olevien matkustajien ehkä vakavakin loukkaantuminen.)

Fasaani on maailman laajimmalle levinnyt riistalintu ja varmaan ainoa tulokaslaji, josta ei ole sanottu olleen haittaa alkuperäiselle luonnolle. Suomeen ensimmäiset fasaanit tuotiin 1900-luvun alussa ja nykyään Suomessa on jo sellaisia fasaanikantoja, jotka lisääntyvät täysin luonnonvaraisesti ilman lisäistutuksia. Metsästysaika on syyskuun alusta helmikuun loppuun. Fasaanin maku on miedon riistainen. Se maistuu niillekin, joille riekko tai kyyhky tuntuu liian voimakkaan metsäiseltä.

Vähärasvainen linnunliha kuivuu herkästi ja kun halusin fasaanin maistuvan fasaanilta eikä siltä iänikuiselta savupekonilta, esikypsensin rintalihat vesihauteessa voin ja mausteiden kanssa. Jos keittiössä on kokonainen fasaani, sen toivomusluu kannattaa leikata pois ennen kuin irrottaa rintalihat. Niin kaikki käy helpommin.Fasaanin rintalihat sous vide

2 fasaaninrintaa
50 g voita
4 oksaa tuoretta timjamia
hiukan suolaa ja mustapippuria
ripaus valkosipulisuolaa
paistamiseen
voita (ei liian niukasti!)
0,5 dl sherryä
hiukan vehnäjauhoa
3 rkl omenasosetta
vettä
tilkka kermaa
tarvittaessa suolaa ja mustapippuria

Hiero fasaaninrintoihin suolaa, mustapippuria sekä valkosipulisuolaa ja laita ne vakuumiin hiukan pehmeän voin sekä timjaminoksien kanssa. Kypsennä sous vide vesihauteessa 63,5 asteessa 90 minuuttia.

Ota fileet ulos vakuumista ja paista niihin nopeasti paistinpannulla kauniin ruskea pinta. Laita lihat vetäytymään siksi aikaa kun valmistat kastikkeen.

”Huuhtele” kuumalta pannulta maku sherryllä ja lisää vehnäjauho. Sekoittele kunnes jauhot ovat ruskistuneet. Lisää sitten omenasose sekä vesi ja sekoittele muutaman minuutin ajan. Kun kastike alkaa olla sopivasti saostunut, lisää vielä pikkutilkka kermaa ja kiehauta nopeasti. Mausta suolalla ja pippurilla mikäli on tarpeen. Leikkaa fasaaninrinnat viipaleiksi ja tarjoile kastikkeen, peruna-sellerisoseen sekä salaatin kanssa.


2 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Nam, nam, nam.
Tuo sous vide on vielä metodinia testaamatta...

Tuplaespresso kirjoitti...

Kannattaa kokeilla. Se pitää lihat kyllä niin mehevinä, että ei mikään...