Juhlien
aikaan kodissa on aina liian vähän kylmäsäilytystilaa. Siksi kannattaa valmistaa
tarjolle myös jotain sellaista, joka ei vaadi kylmäsäilytystä – kuten
pikkuleipiä, jotka voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Tässä muutama hyvä pikkuleipäresepti kevään ja kesän juhliin.
Hillopikkuleivät
200 g (puoli
pakettia) pakastettua murotaikinaa
noin 1 dl paksuhkoa
hilloa
1 dl tomusokeria
tilkka vettä
Sulata murotaikinalevy ja leikkaa se pitkittäin
kahtia. Kauli kumpikin levy hiukan pidemmäksi ja litteäksi, nosta levyt
leivinpaperin päälle uunipellille ja levitä murotaikinan keskelle hillovana.
Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 15
minuuttia. Anna hiukan jäähtyä ja leikkaa pötköt pienemmiksi paloiksi. Sekoita
pienessä kulhossa tomusokeri ja ihan pikkutilkka vettä tanakaksi tahnaksi,
lusikoi seos pursotinpussiin ja koristele pikkuleivät sokerikuorrutteella.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Helpot
maapähkinävoipikkuleivät
1 kananmuna
2,5 dl sokeria
1 tölkki (noin 230 g) sokeroimatonta
maapähkinälevitettä
Sekoita kulhossa muna ja sokeri tasaiseksi
tahnaksi. Lisää maapähkinälevite ja sekoita hyvin. Nosta taikinasta
leivinpaperoidulle uunipellille 20 pientä palloa ja litistä ne haarukan avulla.
Kypsennä uunissa 175 asteessa 12-15 minuuttia. Anna pikkuleipien jäähtyä vielä
kymmenen minuuttia uunista ottamisen jälkeen.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Unelmat (piparminttu-unelmat)
50 g huoneenlämpöistä
voita
1 dl kidesokeria
0,5 tl hirvensarvensuolaa
0,5 dl rypsiöljyä
(5-10 tippaa piparminttuaromia)
2 dl vehnäjauhoa
Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen.
Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi sekä
sokeri, jonka joukkoon on sekoitettu hirvensarvensuola. Vatkaa ainekset
kuohkeaksi vaahdoksi. (Eri merkkiset aromivalmisteet voivat olla hyvinkin eri
vahvuisia, joten ne täytyisi aina testata. Mittaa ruokaöljyyn tarvittava määrä
makuaromia ja) vatkaa öljy voivaahtoon. Lopuksi lisää jauhot 2-4 erässä ja
sekoita huolella.
Taikina on erittäin murenevaa.
Muotoile taikinasta pitkä pötkö. Jos taikina ei
pysy riittävästi kasassa, siihen voi varovasti sekoittaa muutaman tipan vettä.
Leikkaa taikinapötkö 16-18 yhtä suureen osaan. Pyörittele kevyesti näistä
pallot ja asettele väljästi uunipellille leivinpaperin päälle. Näiden
palleroiden paino oli noin 19-20 grammaa.
Paista uunin keskitasolla noin 18 minuuttia,
jolloin pikkuleipien tulisi olla valmiit ja pinnalta epätasaisesti halkeilleet.
Jäähdytä unelmat pellillä.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Karpalopikkuleivät
180 g voita
2 dl ruokosokeria
1 muna
(xl)
0,5 tl jauhettua
vaniljatankoa tai vaniljauutetta
0,25 tl suolaa
2,5 dl vehnäjauhoa
3 dl kaurahiutaleita
(Elovena)
150 g tuoreita
karpaloita
1 tl raastettua
appelsiininkuorta
1,5 dl karkeasti
rouhittuja saksanpähkinöitä
130 g karkeasti
rouhittua valkosuklaata
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään
vaahdoksi. Lisää vanilja, suola sekä kananmuna ja vatkaa huolella sekaisin.
Sekoita keskenään vehnäjauhot sekä kaurahiutaleet ja vatkaa seos vähitellen
taikinan joukkoon. Lisää seuraavaksi karpalot ja vatkaa voimakkaasti, jotta osa
karpaloista murskaantuu. Lisää lopuksi appelsiininkuori sekä rouhitut pähkinät
ja valkosuklaa ja sekoita nämä huolella taikinan joukkoon.
Nostele kahdella lusikalla taikinasta
pienehköjä kasoja leivinpaperin päälle uunipellille ja litistä kasoja hiukan.
Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 20-22 minuuttia. Jäähdytä pikkuleivät
ritilän päällä. Annoksesta tulee noin 30 pikkuleipää ja nämä ovat
parhaimmillaan vasta aikaisintaan seuraavana päivänä, kun kaikki maut ovat
tasaantuneet ja rakenne tiivistynyt.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Omar-suklaahippukeksit
100 g pehmeää,
huoneenlämpöistä voita
80 g sokeria
50 g fariinisokeria
1 huoneenlämpöinen
muna (koko L)
1 rkl vaniljauutetta
200 g vehnäjauhoa
(käytä vaakaa!)
0,5 tl ruokasoodaa
0,25 tl hienoa
merisuolaa
15 kpl Omar
-karkkia
100 g hyvää
maitosuklaata
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Leikkaa kermakaramellit ja suklaat pieniksi
kuutioiksi ja sekoita ne yhteen.
Lusikoi pehmeä voi vatkauskulhoon. Lisää
sokerit ja vatkaa seos kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voivaahtoon muna sekä
vaniljauute ja vatkaa voimakkaasti kunnes seos on tasaista. Sekoita yhdessä
kulhossa vehnäjauho, ruokasooda sekä suola ja lisää jauhoseos vatkaten kunnes
se on juuri ja juuri sekoittunut. Lisää lopuksi karkki-suklaakuutiot ja sekoita
ne taikinan joukkoon.
Nosta kahdelle uunipellille leivinpaperin
päälle väljästi pieniä taikinakekoja. Ruokalusikan kokoinen mittalusikka
kukkuroillaan on sopiva, jolloin taikinapallot pysyvät suunnilleen saman kokoisina.
Paista keksejä uunin keskitasolla (ylä-alalämpö) noin 9-12 minuuttia kunnes
keksien reunat alkavat hiukan ruskistua. Anna keksien olla pellillä paiston
jälkeen muutaman minuutin ajan ja nosta ne sitten ritilälle jäähtymään. Jos
käytettävissäsi ei ole kahta uunipeltiä, anna pellin jäähtyä kunnolla ennen
kuin nostat sille seuraavat taikinanokareet.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Napolilaiset
pikkuleivät
230 g voita
(huoneenlämpöistä)
250 g sokeria
1 muna (koko L) + 1 keltuainen
(huoneenlämpöisiä)
1 rkl nestemäistä
vaniljauutetta
320 g + 2 rkl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
30 g pussi pakastekuivattua
mansikkaa (+ punaista elintarvikeväriä)
2 rkl tummaa
kaakaojauhetta (Van Houten)
Hienonna pakastekuivatut mansikat yleiskoneen
kutterissa ihan hienoksi jauheeksi. Yhdistä vehnäjauho, suola sekä leivinjauhe
ja sekoita hyvin. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi vatkauskulhoon ja anna voin
lämmetä huoneenlämpöiseksi, jotta se on helpompi vaahdottaa.
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
Vatkaa voi (sähkövatkaimella) pehmeäksi. Kaavi
tarvittaessa nuolijalla kulhon reunoille roiskunut vaahto takaisin yhteen
kasaan. Lisää sokeri kahdessa erässä ja jatka vatkaamista kunnes voivaahto on
kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää huoneenlämpöiset munat voimakkaasti vatkaten ja heti
sen jälkeen vaniljauute. Lisää jauhoseos (320 g) kolmessa erässä koko ajan
vatkaten. Kun jauho on sekoittunut, jaa taikina painon mukaan kolmeen kulhoon.
Lisää yhteen kulhoon 2 rkl vehnäjauhoa ja
sekoita hyvin.
Lisää toiseen kulhoon pakastekuivatuista
mansikoista valmistettu jauhe ja vatkaa se huolella taikinan joukkoon.
Lisää kolmanteen kulhoon tumma kaakaojauhe ja
vatkaa se huolella taikinan joukkoon.
Ota erivärisistä taikinoista noin 15 gramman
suuruisia kasoja ja pyörittele ne palloiksi. Paina yhteen kolme eriväristä
palloa ja pyörittele niistä varovasti yksi iso pallo niin etteivät värit
kovasti sekoittuisi.
Asettele pallot uunipellille leivinpaperin
päälle ja litistä pallot noin sentin paksuisiksi. Paista pikkuleipiä noin 12
minuuttia (jotkut uunit tarvitsevat jopa 5 minuuttia lisäaikaa), anna jäähtyä
10 minuuttia pellillä ja siirrä ne sitten ritilälle jäähtymään. Valmiit
pikkuleivät ovat sisältä ihanan pehmeitä. Aineksista tulee noin 20 pikkuleipää.