”Ei
sitten menty isänpäivänä ulos syömään, vaan päätit laittaa ihan kotiruokaa…”, huomautti M.
”Näin
kävi”, vastasin, mihin M totesi vain, että
”Hyvä.
Mistä ravintolasta edes saisi tällaista herkkuannosta!”
Lautaselle
oli laitettu siis prässättyä poronkieltä (resepti 25.11.), savustettua
poronmaksamoussea (resepti 26.11.), poropalttua (resepti 27.11.) sekä
katajanmarja-puolukka-punaviinikastiketta, puikulaperunamuusia. friteerattuja
puikulaperunankuoria, tuoretta meiramia sekä jallupuolukoita (resepti täällä). Ei
paha…
Katajanmarja-puolukka-punaviinikastike
porolle
2 porkkanaa
1 purjo
2 sellerinvartta
2 salottisipulia
15 katajanmarjaa
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
1 tl sokeria
1 pullo (75 cl) punaviiniä
5 dl demi glacea
suolaa
mustapippuria
0,5 dl paseerattua puolukkaa
Pilko porkkanat, purjo, selleri ja sipuli sormenpään
kokoisiksi paloiksi, murskaa hiukan katajanmarjoja ja paahda näitä kattilassa
voin ja rypsiöljyn seoksessa. Lisää sokeri ja punaviini ja keitä lientä kokoon
kunnes jäljellä on suunnilleen puolet.
Lisää demi glace ja jatka keittämistä kunnes kastike
on kiehunut edelleen noin puoleen ja se on todella paksua.
Mausta suolalla ja mustapippurilla ja siivilöi
kastike.
Lopuksi sekoita kastikkeen joukkoon puolukkasose ja
kiehauta kastike vielä kerran juuri ennen tarjoilua.
Jos kastiketta jää, sen voi pakastaa myöhempää käyttöä
varten.