sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

Uuniomena on nyt uuniomenakukka


Näitä uuniomenakukkia on näkynyt ulkomaisissa ruokaohjeissa niin paljon, että on vaikea antaa krediittiä reseptistä kenellekään kun ei tiedä kuka tämän alkujaan keksi. Täällä eräs niistä. Joka tapauksessa tosi kiva erilainen tapa valmistaa uuniomenoita. Ensin piti vaan löytää se oikea omenalajike.

Kun kaikissa resepteissä omenakukat oli lopuksi kuorrutettu valtavalla määrällä kinuskikastiketta, olin ihan varma että Granny Smith on oikea, riittävän kiinteä ja kirpeä omena. Väärin. Aivan liian kova ja kirpeä. Jopa kinuskikastikkeella kuorrutettuna. Sitten ostin kahta muuta lajiketta, Golden Deliciousia ja Pink Ladya ja kokeilin tehdä ne samanaikaisesti samalla ohjeella. Niissäkin oli lopulta yllättävän suuret makuerot mutta lopulta toinen oli parempi, enemmän omenan makuinen, vaikka makuasioista ei pidäkään kiistellä. Kinuskikastikettakaan ei tarvittu viimeistelyksi, vain pallo vaniljajäätelöä.


 

Uuniomenakukat

(4 annosta)
 

4 kpl  Pink Lady omenoita (mahdollisimman suuria)

hiukan ruokaöljyä uunivuoan voiteluun
4 rkl  voita
1 rkl  fariinisokeria
1 rkl  sokeria
1 tl  kanelia
6  isoa kermatoffeekaramellia

vaniljajäätelöä

(kinuskikastiketta)
 


Sulata ensin voi ja sekoita joukkoon sokeri, fariinisokeri sekä kaneli.

Laita uuni lämpenemään 185 asteeseen ja voitele uunivuoka tilkkasella ruokaöljyä.
 


Leikkaa omenoista yläosa tasaiseksi ja kaiverra palloraudalla varovasti pois omenan siemenkota.

Varovasti, siten, että et kaiverra koko sisusta pois, ainoastaan sen verran kuin on pakko. Jätä myös pohjaan vajaan sentin verran omenaa.

 


Ota sitten käyttöön mahdollisimman kapea ja ohutteräinen veitsi ja leikkaa omenan sisukseen kaksi samankeskistä rengasmaista viiltoa. Käännä omena leikkuupuoli alaspäin ja leikkaa sitten ”terälehdet”.

 


Käännä omena ja täytä keskusta kermatoffeekaramellilla. Nosta omenat vuokaan, sivele omenoiden pinnalle kaneli-sokeri-voiseosta ja laita vuoka uunin keskitasolle.

 


Paista omenakukkia noin 30 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä. 

 


Anna omenoiden jäähtyä hetki, mutta ei niin kauaa että toffee omenan keskellä alkaa taas jähmettyä. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa. Jos oikein sokerihammasta kolottaa, koko annoksen voi kuorruttaa kinuskikastikkeella.

 

sunnuntai 24. heinäkuuta 2022

Pullapäivä


Ihan pieneen pullanhimoon riittää neljänneslitran taikina, jonka voi paistaa yhdellä pellillä. Kun kohta on taas kotimaisia omppuja, halusin käyttää viimeisen purkin edellisvuotista uuniomenahilloa jotta uudelle satsille olisi tilaa. Ei se ihan kokonaan näiden pullien täytteeseen kulunut, mutta loput voi lusikoida myöhemmin vaikka jogurtin tai kaurapuuron kanssa.

Tähän reseptiin käytettävän omppuhillon tulisi olla mahdollisimman paksua ja omenaista jotta siinä olisi riittävästi makua ja se pysyisi pullan kierteiden sisällä. Tämä tarkoittaa tietysti kotitekoista uuniomenahilloa, jossa omenoiden määrä hillon sisällöstä on huomattavan suuri verrattuna kaupan omenahilloihin eikä valmistuksessa ole käytetty hyytelöintiaineita. Helppotekoisen uuniomenahillon resepti on täällä

 


 

Kaneli-omenakiekurat

taikina:

2,5 dl  maitoa
25 g  eli puoli pakettia tuorehiivaa
1 dl  sokeria
2 tl  hienonnettua kardemummaa
1 muna (koko L)
580 g  vehnäjauhoa
100 g  pehmeää voita
0,5 tl  suolaa
täyte:
30 g  pehmeää voita
2 tl  kanelia
1 tl  vaniljasokeria
4 rkl  ruokosokeria
5-6 rkl  paksua uuniomenahilloa
viimeistely:
kananmunaa
raesokeria

 

Sekoita hiiva haaleaan maitoon. Lisää joukkoon sokeri sekä muna ja vatkaa ainekset sekaisin. Lisää kardemumma sekä lähes kaikki jauhot ja vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Lisää pehmeä voi sekä suola ja jatka vaivaamista muutaman minuutin ajan. Alusta taikinaan vielä loput jauhot ja vaivaa kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.

Anna taikinan kohota kulhossaan 30-40 minuuttia kelmulla peitettynä. Sekoita pehmeä voi, kaneli, vaniljasokeri, sokeri sekä uuniomenahillo tasaiseksi tahnaksi.

 


Kauli taikina kooltaan noin 40 x 60 cm ja muutaman millimetrin paksuiseksi  levyksi. Levitä puolet kanelisokerivoista tasaisesti taikinan päälle niin että toiselle pitkälle sivulle jää pari senttiä ilman täytettä. Kääri taikina rullalle toiselta pitkältä sivulta alkaen siten, että täytteetön reuna jää uloimmaksi, jolloin täyte ei heti pursuile pitkin pöytää. Leikkaa rullan päät tasaisiksi ja rulla 12-14:ksi tasakokoiseksi viipaleeksi ja aseta ne uunipellille leivinpaperin päälle, myös ne päätypalat jotka syödään heti maistiaisiksi kun ne on otettu uunista. Jotta pullakiekura pysyy kasassa, käännä rullan pää pullan alle.

Nostata puusteja lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinalla peitettynä 45-60 minuuttia. Voitele pullat vatkatulla kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista uunin keskitasolla 220 asteessa noin 10-12 minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.