Jos tykkää marjapiirakasta, mutta ei välitä kovin makeasta, tämä herukka-murupiirakka on juuri oikeanlainen leivottava. Viime viikonloppuna iski juuri tällainen leipomisinto. Minulla oli pakkasessa rapujuhlien herukka-juustokakun jäljiltä sekalaisia herukoita, vihreitä, punaisia ja mustia, jotka käytin tähän leipomukseen, suunnilleen saman verran kaikkia. Värillä on sen verran väliä, että mustaherukoista tulee paljon voimakkaampi maku kuin muista herukoista. Punaisten ja vihreiden joukossa ne kuitenkin toimivat oikein hyvin eivätkä ihan kokonaan jyränneet piirakan muita makuja. Piirakka on parasta tarjoiltuna hiukan lämpimänä vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.
Kirpeä herukka-murupiirakka
6-7
dl herukoita
muruseos:
100
g voita
1,5
dl vehnäjauhoa
1
dl kaurahiutaleita
0,5
dl sokeria
pohja:
150
g huoneenlämpöistä voita
2,5
dl sokeria
1
huoneenlämpöinen kananmuna (koko L)
200g
creme fraichea
3,5
dl vehnäjauhoa
1,5
tl leivinjauhetta
0,5
tl suolaa
1
tl hienoksi jauhettua kardemummaa
1
tl vaniljasokeria
Valmista
muruseos nyppimällä kaikki ainekset tasaiseksi muruksi ja laita seos
jääkaappiin odottamaan. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja vuoraa noin 20 x
30 cm uunivuoka leivinpaperilla.
Sekoita
keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, suola, kardemumma ja vaniljasokeri.
Vatkaa
huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa
voimakkaasti ettei taikina juoksetu, minkä jälkeen lisää taikinaan creme
fraiche. Vatkaa lopuksi jauhoseos taikinan joukkoon ja kaada taikina vuokaan
leivinpaperin päälle. Tasoita taikinan pinta ja ripottele sen päälle herukat.
Painele herukat taikinaan ja viimeksi levitä muruseos herukoiden päälle
tasaiseksi kerrokseksi.
Kypsennä
piirakkaa tunnin ajan, josta 50 minuuttia 175 asteessa, minkä jälkeen nosta
uunin lämpötila 210 asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä
ja vetäytyä pari tuntia ennen tarjoilua. Annoksesta tulee noin 12-16 palaa.