lauantai 26. lokakuuta 2024

Savusilakkalaatikko

Turussa on tätä kirjottaessani jälleen käynnissä perinteiset silakkamarkkinat ja siellä oli kalastajilla tarjolla silakkaa monessa eri muodossa. Onneksi EU vahvisti uudet silakan pyyntikiintiöt, jotka nousivat merkittävästi. Silakkakanta on elpynyt ja kalojen koko on kasvanut. Näin ollen silakan pyynti ja siis myös silakkamarkkinaperinne jatkuu edelleen Suomessa. Kalastajien myyntitiskeillä heidän itsensä purkittamat silakkajalosteet ovat näköjään nykyisin enemmistönä. Niitähän voi valmistaa etukäteen ja näin taata, että on myytävää tapahtumassa vaikka silakkasaalista ei juuri tapahtuman aikaan saisikaan merestä. Tuore silakka onkin jo harvinaisuus kalamarkkinoilla. Onneksi mukana oli myös tuottajia, joilla oli perinteisesti savustettua silakkaa. Leppäsavulla oikeasti savustettua – ei savuaromilla tehtyä. Olin jo jonkin aikaa himoinnut savusilakoita ja läheinen pariskunta toikin kävelyreissultaan minulle sellaisia paketin markkinoilta ihan kotiin asti. Kiitos vielä kerran. Pohtiessamme Tuplaespresson kanssa viikonlopun ruokalistaa ja erilaisia juttuja, joita savukaloistamme voisi tehdä, keksin että niistähän saisi oivan savusilakkalaatikon. Kaikki aineksetkin sellaiseen löytyivät kaapista, joten ei muuta kun toimeksi vaan.

 


 

 

Savusilakkalaatikko

 

600-700 g                           perunoita

10                                       savusilakkaa

1-2                                      sipulia (koosta riippuen)

reilu ½ dl                            hienonnettua tilliä

3 dl                                     kermamaitoa (tai ruokakermaa)

2                                         munaa

                                           hienoa merisuolaa

                                           valkopippuria myllystä

                                           kevätsipulia viimeistelyyn

 

Perkaa savusilakat ja ota talteen myös mäti ja maiti. Savustettu silakan mäti on herkkua eikä tässä kannata harjoittaa sukupuolisyrjintää sillä myös savustettu maiti maistuu hyvältä laatikossa.

Pese, kuori ja viipaloi perunat. Viipaloi sipuli ja puolita viipaleet. Hienonna tilli.

Laita uuni kuumenemaan 180°C:een. Esivalmistelut ovat valmiit.

 

Voitele uunivuoka ja laita sen pohjalle kolmasosa perunoista tasaiseksi kerrokseksi. Levitä niiden päälle puolet savusilakoista, puolet sipuleista sekä puolet tillisilpusta. Ripottele hieman hienoa merisuolaa ja rouhaise vähän valkopippuria. Sitten puolet jäljellä olevista perunoista, loput silakat, sipulit sekä tillit ja taas vähän mausteita. Lopuksi tasainen pintakerros lopuista perunoista.

 

 

Vatkaa kulhossa sekaisin munat sekä kermamaito ja mausta maltillisesti suolalla ja pippurilla. Kaada seos vuokaan ja laita vuoka uuniin kypsymään. Tämä vuoka oli uunissa 1,5 tuntia jonka jälkeen se sai vetäytyä työtasolla noin 20 minuuttia. Viipaloi kevätsipulin vihreät osat ja ripottele ne valmiin vuoan pinnalle. Ruoka on valmis tarjottavaksi. Vaatii hieman askartelua silakoiden kanssa sekä suurta kärsivällisyyttä lopputulosta odotellessa sillä uunista tulevat tuoksut ovat kerta kaikkiaan vastustamattomat. Silakat ovat toki jo kypsiä, mutta jos perunat jäävät raaoiksi niiden maku ja suutuntuma pilaavat herkun, joten kärsivällisyys palkitaan tässä. Perinteiset maustekurkku ja etikkapunajuuri vielä viereen, niin takaan makuelämyksen, joka sitäpaitsi on 100% kotimaista.


keskiviikko 23. lokakuuta 2024

Halloween! Mutta mitä tapahtui Tuhkimolle?!...

Juhlalliset vaunut muuttuivat puoliltaöin takaisin kurpitsaksi ja Tuhkimokin on kadonnut jonnekin...

Tämä halloweenkurpitsa on täytetty jauheliha-riisi-kasvisseoksella. Yhtä hyvin täyte voi olla pelkkiä kasviksiakin, joten kukin makunsa mukaan. Isosta kurpitsasta riittää tarjottavaa ainakin kymmenelle.

Ai niin, Suomen komein halloweenpiha on Halikossa, Rannikon puutarhalla. Sadat hienot kurpitsalyhdyt valaisevat maisemaa vielä 27.10. asti. Kannattaa poiketa katsomassa. Jos ei ehdi tänä vuonna, niin ensi vuodeksi kannattaa hyvissä ajoin suunnitella sinne koko perheen halloweenretki.

 

 

Täytetty kurpitsa

 

1 iso              kurpitsa (4-5 kg)
3 rkl              voisulaa
1 rkl              vaahterasiirappia
1 tl                suolaa
0,5 dl             kuohukermaa

100 g             riisiä

2 isoa             punasipulia
2 rkl               voita
2 rkl               hienonnettua tuoretta salviaa
1                    omena
2 rkl               tomaattipyreetä
1 tl                 sokeria
(vettä)
150 g             fetajuustoa
100 g             gruyerejuustoa

700 g             naudan jauhelihaa

1 tl                 suolaa
1                    kanaliemikuutio
1 dl                vettä
1 tl                 kuivattua timjamia
1 tl                 kuivattua rosmariinia
0,5 tl              mustapippuria myllystä
2 rkl              soijakastiketta

3 isoa             porkkanaa

200 g             pakasteherneitä
1                    pienehkö parsakaali (vain nuput)
100 g             babypinaattia

muutama arkki filotaikinaa

1 rkl              voisulaa
 

 
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kaiverra kurpitsan yläosaan noin Ø 10-12 cm aukko ja kaiva pois siemenet sekä kuitumainen keskiosa. (Siemenet voi kuivata ja tehdä niistä maustesuolaa) Sekoita keskenään voisula sekä vaahterasiirappi ja sivele kurpitsan sisäpinta seoksella. Kääri kurpitsa tiukasti folioon ja aseta se uunipellille kaiverrettu puoli ylöspäin. Kypsennä 200 asteessa noin 35-40 minuttia kunnes kurpitsan seinämät alkavat olla pehmeitä. Kurpitsa voi kypsyä vähän epätasaisesti, joten kannattaa välillä kokeilla ja tökkiä veitsenkärjellä. Ota sitten kurpitsa uunista, poista folio ja käännä se varovasti leikkauspuoli alaspäin takaisin uunipellille. Kypsennä 200 asteessa vielä 30-50 minuuttia kunnes seinämät ovat kunnolla pehmeitä. Käännä kurpitsa varovasti takaisin pellille kaiverrettu puoli ylöspäin. Sekoita keskenään kerma ja suola, sivele seoksella kurpitsan sisäpuoli ja jätä odottamaan täytettä. Laske uunin lämpö 180 asteeseen.

Valmista täyte sillä välin kun kurpitsa on uunissa.

Keitä riisi kypsäksi.
Kuori ja kuutioi punasipulit, kuullota ne pannulla, lisää salvia sekä raastettu omena ja sekoittele kunnes omena alkaa pehmetä. Lisää tarvittaessa hiukan vettä ettei ainekset kuivu. Lisää tomaattipyree, suola ja vielä hiukan vettä, sekoita ja hauduta hetki. Lisää murennettu feta sekä raastettu gruyere ja sekoita kunnes juustot ovat sulaneet seoksen joukkoon. Kaada seos kulhoon pois pannulta ja pese pannu.
Ruskista jauheliha paistinpannulla. Liuota kanaliemikuutio sekä suola veteen ja lisää jauhelihan joukkoon. Lisää myös mausteet, timjami, rosmariini, mustapippuri sekä soijakastike ja hauduta aineksia muutaman minuutin ajan.
Keitä isossa kattilassa vettä kiehuvaksi, mausta suolalla ja lisää ensin pieniksi paloiksi leikatut porkkanat. Kun porkkanapalat alkavat pehmetä, lisää pinaatti sekä parsakaalinnuput ja keitä muutama minuutti. Lisää lopuksi herneet ja keitä vielä 3-4 minuuttia. Valuta kasvikset.
Yhdistä kaikki täytteen ainekset ja sekoita huolella.
 

Lusikoi täyte kurpitsan sisään. Sivele filotaikina-arkit voisulalla ja rypistä yläpuolen aukon kanneksi. Laita kurpitsa uuniin 180 asteeseen vielä 20-25 minuutiksi kunnes filokruunu on ruskistunut.


tiistai 15. lokakuuta 2024

Suolainen piiras paahdetusta kurpitsasta, maissista ja taskuravunlihasta

Lokakuu on todellinen kurpitsakuu. Kauppojen laareissa on toinen toistaan herkullisemman näköisiä kurpitsoita. Tähän reseptiin käytin myskikurpitsaa. Kun ruokabloggaajilla on myös taipumusta tehdä kaikenlaisia heräteostoksia, niin taannoin löytämäni ja ruokakaapissa pitkään odottanut pikkutölkki taskuravunlihaa sopi mainiosti kurpitsan kanssa tämän piiraan täytteeksi. Ihan koko kurpitsaa ei nyt tarvittu, joten loput meni soseeksi ja pakkaseen odottamaan seuraavaa kurpitsaruokaa, joka todennäköisesti on makea pekaanipraliini-kurpitsapiirakka Halloweenin ruokapöytään.


 

Suolainen piirakka paahdetusta kurpitsasta, maissista ja taskuravunlihasta

 

taikina
100 g             kylmää voita pieninä paloina
2 dl                vehnäjauhoa
0,5 tl              suolaa
3 rkl               jääkylmää vettä

täyte

150 g             paahdettua kurpitsaa
100 g             säilykemaissia
130 g             tölkki ravunlihaa
1                    kevätsipuli
0,5 tl              valkosipulijauhetta
0,5 tl              suolaa
mustapippuria myllystä

3                    munaa (koko L)

1,5 dl             ruokakermaa
100 g             juustoraastetta (mozzarella/cheddar)
2 rkl               hienonnettua basilikaa

 

Paahda ensin kurpitsa. Halkaise myskikurpitsa, lusikoi pois siemenet ja sivele leikkauspinta oliviöljyllä. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja kypsennä uunissa 220 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes sisus on täysin kypsää ja pehmeää. Lusikoi sitten paahdettu sisus ulos kuoresta ja punnitse siitä 150 grammaa käytettäväksi tähän piirakkaan. Soseuta loput jotain myöhempää käyttöä varten.

Valmista taikina sillä välin kun kurpitsa paahtuu. Nypi voi, jauho sekä suola tasaiseksi taikinaksi ja lopuksi sekoita joukkoon jääkylmä vesi. Tasoita taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Kun pohja on hyvin jäähtynyt, esikypsennä pohja 220 asteessa noin 13-15 minuuttia. Anna esipaistetun pohjan jäähtyä noin 15 minuuttia ennen kuin lisäät täytteen.

Valuta maissit sekä ravunliha. Leikkaa paahtunut kurpitsa pienehköiksi paloiksi. Leikkaa kevätsipuli ihan ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä ainekset ja levitä piirakkapohjalle. Vatkaa munat ja ruokakerma keskenään ja sekoita joukkoon juustoraaste sekä hienonnettu basilika. Mausta tämäkin seos kevyesti suolalla ja mustapippurilla ja kaada täytteen päälle. Kypsennä piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakan pinta alkaa ruskistua. Anna valmiin piirakan levätä ainakin 15 minuuttia ennen sen leikkaamista.

Reseptistä riittää neljälle. Salaatissa on punasikuria, rucolaa, romainesalaattia persimoniviipaleita ja viinietikkakastike.