Turussa on tätä kirjottaessani jälleen käynnissä perinteiset silakkamarkkinat ja siellä oli kalastajilla tarjolla silakkaa monessa eri muodossa. Onneksi EU vahvisti uudet silakan pyyntikiintiöt, jotka nousivat merkittävästi. Silakkakanta on elpynyt ja kalojen koko on kasvanut. Näin ollen silakan pyynti ja siis myös silakkamarkkinaperinne jatkuu edelleen Suomessa. Kalastajien myyntitiskeillä heidän itsensä purkittamat silakkajalosteet ovat näköjään nykyisin enemmistönä. Niitähän voi valmistaa etukäteen ja näin taata, että on myytävää tapahtumassa vaikka silakkasaalista ei juuri tapahtuman aikaan saisikaan merestä. Tuore silakka onkin jo harvinaisuus kalamarkkinoilla. Onneksi mukana oli myös tuottajia, joilla oli perinteisesti savustettua silakkaa. Leppäsavulla oikeasti savustettua – ei savuaromilla tehtyä. Olin jo jonkin aikaa himoinnut savusilakoita ja läheinen pariskunta toikin kävelyreissultaan minulle sellaisia paketin markkinoilta ihan kotiin asti. Kiitos vielä kerran. Pohtiessamme Tuplaespresson kanssa viikonlopun ruokalistaa ja erilaisia juttuja, joita savukaloistamme voisi tehdä, keksin että niistähän saisi oivan savusilakkalaatikon. Kaikki aineksetkin sellaiseen löytyivät kaapista, joten ei muuta kun toimeksi vaan.
Savusilakkalaatikko
600-700 g perunoita
10 savusilakkaa
1-2 sipulia (koosta riippuen)
reilu ½ dl hienonnettua tilliä
3 dl kermamaitoa (tai ruokakermaa)
2 munaa
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
kevätsipulia viimeistelyyn
Perkaa savusilakat ja ota talteen myös mäti ja maiti. Savustettu silakan mäti on herkkua eikä tässä kannata harjoittaa sukupuolisyrjintää sillä myös savustettu maiti maistuu hyvältä laatikossa.
Pese, kuori ja viipaloi perunat. Viipaloi sipuli ja puolita viipaleet. Hienonna tilli.
Laita uuni kuumenemaan 180°C:een. Esivalmistelut ovat valmiit.
Voitele uunivuoka ja laita sen pohjalle kolmasosa perunoista tasaiseksi kerrokseksi. Levitä niiden päälle puolet savusilakoista, puolet sipuleista sekä puolet tillisilpusta. Ripottele hieman hienoa merisuolaa ja rouhaise vähän valkopippuria. Sitten puolet jäljellä olevista perunoista, loput silakat, sipulit sekä tillit ja taas vähän mausteita. Lopuksi tasainen pintakerros lopuista perunoista.
Vatkaa
kulhossa sekaisin munat sekä kermamaito ja mausta maltillisesti suolalla ja
pippurilla. Kaada seos vuokaan ja laita vuoka uuniin kypsymään. Tämä vuoka oli
uunissa 1,5 tuntia jonka jälkeen se sai vetäytyä työtasolla noin 20 minuuttia. Viipaloi
kevätsipulin vihreät osat ja ripottele ne valmiin vuoan pinnalle. Ruoka on
valmis tarjottavaksi. Vaatii hieman askartelua silakoiden kanssa sekä suurta
kärsivällisyyttä lopputulosta odotellessa sillä uunista tulevat tuoksut ovat
kerta kaikkiaan vastustamattomat. Silakat ovat toki jo kypsiä, mutta jos
perunat jäävät raaoiksi niiden maku ja suutuntuma pilaavat herkun, joten
kärsivällisyys palkitaan tässä. Perinteiset maustekurkku ja etikkapunajuuri vielä
viereen, niin takaan makuelämyksen, joka sitäpaitsi on 100% kotimaista.