Ilmatieteen laitoksen mukaan kaikkialla Suomessa on nyt vähintään 10 senttimetrin lumikerros. Jotkut tykkää, jotkut ei. Jos kuitenkin tuntuu siltä että ulkona ei vieläkään ole riittävästi lunta, tarjoillaan sitä jälkiruokakulhosta. Omenalumi yhdistetään omenasoseesta, valkuaisvaahdosta ja kermavaahdosta. Jotta lopputulos ei olisi liian juotavan tuntuista, jälkiruoka saa rakennetta pannulla paistetusta muruseoksesta.
Omenalumi
750 g omenoita (mielellään melko happamia)
2 munanvalkuaista
1 dl vispikermaa
Valmista muruseos. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi paistinpannulla ja lisää kuiva-aineet. Kuumenna ja sekoittele koko ajan kunnes seos ruskistuu. Kaada ruskistunut seos heti lautaselle jäähtymään. Sokeri jatkaa ruskistumistaan vielä jonkin aikaa joten, jos murut pääsivät vähän kärähtämään, tee ne uudelleen. Rouhi jäähtynyt muruseos huhmaressa suunnilleen tasakokoiseksi ”soraksi”.
Erottele kananmunista valkuaiset ja vatkaa ne vaahdoksi. Kun vaahto alkaa olla melko kiinteää, lisää sokeri (sekä viinikivi) ja jatka vatkaamista kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sen jälkeen kerma vaahdoksi eri astiassa. Mittaa isompaan kulhoon kaksi kolmannesta omenasoseesta ja kääntele soseen joukkoon ensin kermavaahto ja sitten valkuaisvaahto. Laita vaahtoseos jääkaappiin noin tunniksi ennen tarjoilua.
Ripottele jälkiruokamaljojen pohjalle muruseosta (”hiekkaa”)
Lusikoi murujen päälle hiukan omenasosetta (”räntäsohjo”)
Lusikoi maljat täyteen omenalunta (”lumi”)
Ja sitten talkkari käy vielä ripottelemassa lumen päälle vähän soraa.