Tätä
raparperipiirakka reseptiä ei ole kopioitu ukrainalaisen kansanleipurin arkistoista, mutta
kerrostamisen idea on kotoisin amerikkalaisista lemon barseista. Ruoanlaitossa
ei taida olla mitään niin omaperäistä, etteikö joku jossain olisi jo tehnyt
jotain sen tapaista. Epätrendikkäässä keittiössä raparperileivosten ainekset ovat kuitenkin tyystin
erilaiset mitä yhdessäkään amerikkalaisreseptissä, joten kopioijaksi en
tunnustaudu.
Ohjeesta tulee pienehkö määrä tosi herkullista raparperipiirakkaa, jonka voi pilkkoa pikkuleivoksiksi. Jos haluat tehdä koko
uunipellillisen, aineiden määrä pitää kolminkertaistaa. Varsinaiseen tekemiseen
ei kulu paljoa aikaa, mutta seosten jäähdyttäminen ja kerrosten paistaminen
ovat ne hitaimmat vaiheet. Näitä raparperileivoksia kannattaakin tehdä muun
keittiöhomman ohessa.
Raparperi-pähkinäleivokset
pohja
120
g huoneenlämpöistä voita
5
rkl sokeria
1,5
dl vehnäjauhoa
1
dl kaurahiutaleita
50
g hienoksi rouhittua hasselpähkinää
0,5
tl hienoksi jauhettua kardemummaa
täyte
7
dl raparperia
2
dl sokeria
1
kokonainen vaniljatanko
1
rkl hienoksi leikattua tuoretta minttua
ihan
pieni ripaus suolaa
1,5
dl vehnäjauhoa
1
rkl perunajauhoa
1
muna
2
valkuaista
päälle
100
g valkosuklaata
mintunlehtiä
mansikoita
Aloita
täytteen valmistuksesta. Kuori ja pilko raparperinvarret ja laita ne kattilaan
yhdessä sokerin ja vaniljatangon kanssa. Kuumenna seosta varovasti kunnes
raparperit alkavat pehmetä ja niistä irtoaa nestettä. Kun raparperit ovat kokonaan
pehmenneet, lisää minttu ja suola, sekoita ja ota kattila pois liedeltä
jäähtymään.
Vatkaa
pohjaa varten huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, kaurahiutaleet,
hasselpähkinä ja kardemumma. Sekoita jauhoseos voivaahdon joukkoon tasaiseksi
taikinaksi. Levitä taikina voideltuun (tai leivinpaperilla suojattuun)
pienehköön uunivuokaan. Näihin leivoksiin käytettiin 25x18 cm vuokaa. Kypsennä
pohjaa 180 asteessa 20-25 minuuttia kunnes pohja on saanut hiukan väriä.
Jäähdytä pohja ennen kuin kaadat sille täytteen.
|
Kypsä pohja jäähdytetään ennen täytteen valmistusta. |
|
Täyte ennen paistamista. |
|
Valmis piirakka paloitellaan hyvin jäähtyneenä ja koristellaan. |
Ota
vaniljatanko pois jäähtyneen raparperisoseen joukosta ja vatkaa pehmenneiden
raparperien rakenne rikki. Vatkaa munat kevyesti niin että niiden rakenne
rikkoutuu. Lisää munien joukkoon jauho-perunajauhoseos ja vatkaa sen verran
että seokseen ei jää jauhopaakkuja. Sekoita keskenään raparperisose ja
muna-jauhoseos ja kaada tämä jäähtyneen pohjan päälle. Kypsennä täytettä 180
asteessa vielä 30-35 minuuttia.
Paistamisen
jälkeen leivosten pitää saada ihan rauhassa jäähtyä ja täytteen kiinteytyä
ennen kuin niitä voi alkaa koristella. Leikkaa leivokset mahdollisimman
terävällä veitsellä haluamasi kokoisiksi. Sormisyötäväksi noutopöytään tällaisesta
riittää ihan pikkupala, vain pari senttiä kanttiinsa. Sulata valkosuklaa ja
valuta siitä raitoja leivosten päälle. Koristele vielä mansikalla
ja pienellä mintunlehdellä.
Koristelemattomana
nämä leivokset voi myös pakastaa vierasvaraksi.