Nyt on meneillään pakastimen
tyhjennysviikot. Äidilläni oli aikoinaan nerokas tapa organisoida kellarissaan
sijainneen ison arkkupakastimen sisältö. Hänellä oli siellä pienempiä muovikoreja ja
koreissa pääosin samansisältöisiä pakasteita. Jokaisen korin laitaan oli
sidottu litteä lahjanauha, jonka toinen pää tuli pakastimen ulkopuolelle.
Nauhan toisessa päässä oli lappu jossa luki mitä korista löytyy ja nauhaa
seuraamalla löysi nopeasti haluamansa pakasteen eikä kantta tarvinnut pitää turhan
kauaa avoinna. Siihen pakastimeen ei useinkaan unohtunut mitään toisin kuin kaappipakastimeen, jollainen minulla
on. Oma lukunsa ovat pakastimesta ajoittain löytyvät "UFO"t (unidentified frozen object). Ufoja onnistuu välttämään, jos aina muistaa kirjoittaa pakasteen kylkeen mitä se sisältää ja milloin se on pakastettu.
Löytämäni muutama rasia ylivuotisia
metsävadelmia eivät kuuluneet sarjaan ”ufo”, mutta päätin keittää ne hilloksi.
Samalla sain hyvän syyn paistaa pannuhatun. Pannuhattu on malliltaan tämä ”Dutch
baby” eli ”Bismarck pancake” eli sellainen, jonka reunat pullahtavat korkeiksi
ja pannukakku muistuttaa ylösalaisin käännettyä baskeria - tai vaikka ufoa, jos niin halutaan.
Tällä menetelmällä paistetaan myös kuuluisat Yorkshire puddingit, jotka eivät siis ole mitään vanukkaita, vaan pannukakkuja. Royal Society of Chemistry on julkilausumassaan vuonna 2008 määritellyt, että Yorkshire puddingin korkeuden tulee olla vähintään 4 tuumaa tai muutoin se ei ole mikään Yorkshire pudding. RSC:n laatima virallinen resepti löytyy täältä.
Tällä menetelmällä paistetaan myös kuuluisat Yorkshire puddingit, jotka eivät siis ole mitään vanukkaita, vaan pannukakkuja. Royal Society of Chemistry on julkilausumassaan vuonna 2008 määritellyt, että Yorkshire puddingin korkeuden tulee olla vähintään 4 tuumaa tai muutoin se ei ole mikään Yorkshire pudding. RSC:n laatima virallinen resepti löytyy täältä.
Pikainen vattuhillo
2 paino-osaa pakastevadelmia
1 paino-osa hillosokeria
Paino-osien suhde voi siis olla esimerkiksi 1 kg vadelmia ja 500 g hillosokeria.
Sulata vadelmat kattilassa ja
kuumenna ne kiehuvaksi. Lisää hillosokeri ja keitä seosta hiljaa poreillen noin
15 minuutin ajan välillä sekoitellen jotta hillosokerin pektiini alkaa toimia. Tölkitä hillo heti kuumana.
Enemmän asiaa hillojen
valmistamisesta täällä säilönnän abc:ssa.
Pannuhattu
2,5 dl vehnäjauhoa
ripaus suolaa
2 rkl sokeria
2 munaa
4 dl maitoa
1 dl kermaa
2 rkl voita
Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen
ylä-alalämpö.
Sekoita kulhossa jauhot, suola sekä
sokeri. Lisää kananmunat ja vatkaa ne jauhojen joukkoon. Lisää maito sekä kerma
vähän kerrallaan vatkaten kunnes taikinassa ei ole enää kokkareita. Anna
taikinan tekeytyä puolisen tuntia.
Laita voi paloina pyöreään
piirakkavuokaan tai valurautapannuun ja vuoka/pannu kuumaan uuniin. Kun voi on
sulanut ja ruskistunut, pyöräytä vuokaa niin että voi peittää koko pohjan ja
kaada taikina vuokaan. Paista pannuhattua noin 25 minuuttia kunnes reunat ovat
komeasti koholla ja pinta kauniin ruskea. Anna pannuhatun jäähtyä vuoassaan
ennen tarjoilua.
Kuuma rasva kuuman vuoan pohjalla saa aikaan taikinan reunojen kohoamisen.