tiistai 28. helmikuuta 2023

Ihanan raikas veriappelsiinisalaatti


Jokin aika sitten valitin, että kaikki ostamani veriappelsiinit ovat ihan tavallisen appelsiinin värisiä ja minulle kerrottiin, että veriappelsiini tarvitsee kylmiä öitä punastuakseen. Ehkä Sisiliassa, ja muualla missä veriappelsiineja kasvaa, on viime aikoina ollut riittävästi koleita öitä, sillä perjantaina niitä löytyi irtomyynnistä, oikean värisiä veriappelsiineja. Eihän niitä voinut kauppaan jättää. Ihan ensimmäinen niistä valmistettu herkku viikonloppuna oli veriappelsiinisalaatti kevytlounaaksi.

 

 

Veriappelsiinisalaatti

 

1  ihan pieni punasipuli
                      (0,5 dl etikkaa, 1 dl sokeria, 1,5 dl vettä)
150 g  salaatteja: romaine, rucola ja punasalaatti (tai valmis Toscana –sekoitus)
1  pieni fenkoli
2  veriappelsiinia
pieni kourallinen kuorittuja paahtamattomia pistaaseja
10  mustaa oliivia
tuoretta korianteria
   veriappelsiinivinaigrette:
veriappelsiinimehua
2 rkl  pikkelöintilientä
3 rkl  rypsiöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

 

Tee punasipulille pikapikkelöinti. Mittaa pieneen kattilaan etikka, sokeri sekä 0,75 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita sen verran että sokeri liukenee ja lisää sitten loppu vesi, jolloin liemi hiukan jäähtyy. Kuori, halkaise ja viipaloi ohuelti yksi pieni punasipuli ja tipauta viipaleet pikkelöintiliemeen. Siellä ne maustuvat juuri sopivasti sillä välin kun valmistelet muita aineksia.

Leikkaa fenkoli mandoliinilla millin ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa veriappelsiineista kuori pois ja leikkaa sitten ”fileet” irti lohkojen sisältä. Purista jäljelle jäänyt mehu kuppiin vinaigrettea varten. Lisää mehun joukkoon 2 rkl pikkelöintilientä punasipulikattilasta, rypsiöljy, suolaa sekä mustapippuria ja sekoita. Siinä on salaatin kastike.

Jaa ainekset kahdelle lautaselle ja viimeistele vinaigrettella.

 


lauantai 25. helmikuuta 2023

Kalevalan päivänä 28.2. juhlitaan suomalaista ruokakulttuuria


Kalevalan päivä on helmikuun 28. päivä ja se on suomalaisen kulttuurin, myös suomalaisen ruokakulttuurin, merkkipäivä. Mikä tuolloin olisikaan parempi juhla-ateria kuin suomalaisten rakkaimmat perinnereseptit, kuten karjalanpaisti ja puolukkapiirakka. Mutta kun ne tehdään ”epätrendikkäässä keittiössä”, niissä on pieni oma vivahde, joka erottaa ne muiden resepteistä. Muutamaa maustetta lukuunottamatta kaikki aterian ainekset ovat kuitenkin kotimaisia.

Karjalanpaisti ei meillä perinteisesti sisällä mitään muuta kuin lihaa, sipulia sekä vettä ja mausteiksi suolaa, pippureita ja pari laakerinlehteä. Siihen ei kuulu edes porkkanat. Nyt Kalevalan päivänä lisäsimme pataan paahdettuja kasviksia ja teemme karjalaisen juurespaistin, joka tarjoillaan yhdestä isosta padasta. Ruisleipää tietysti erikseen - ja voita. Ruisleipähän valittiin Suomen kansallisruoaksi itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuonna.

Jälkiruoaksi tarjotaan – mitäpä muutakaan kuin – kahvia. Kahvin kanssa puolukkamuru-juustokakkuruutuja, jotka on todella helpot valmistaa. Puolukka on pakasteesta.

Jälkiruoka kannattaa valmistaa ensin, sillä sen jälkeen uuni on aika pitkään varattuna juurespaistille. Muutenkin tämä puolukkapiirakka  on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä.

 


Puolukkamuru-juustokakkuruudut

*pohja

3 dl          vehnäjauhoa
2 dl          kaurahiutaleita
1 dl          fariinisokeria
1/8 tl        suolaa
130 g       voita

*tuorejuustotäyte

300 g       maustamatonta tuorejuustoa (Viola tms, ei kevytjuusto!)
2              munaa (koko L)
5 rkl        sokeria
1 tl          sitruunamehua
0,5 tl       vaniljauutetta

*puolukkatäyte

200 g       pakastepuolukoita
5 rkl        sokeria
4 tl          maissitärkkelystä (Maizena)
 
20 x 25 cm matala uunivuoka

 

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Sekoita keskenään melkein sulaneet pakastepuolukat, sokeri sekä maissitärkkelys.

Sekoita keskenään vehnäjauho, kaurahiutaleet, suola ja fariinisokeri. Lisää voi pieninä kuutioina ja nypi aineksista tasainen muruseos. Ota erikseen noin 1,5 dl muruseosta. Se ripotellaan viimeksi piiraan päälle ennen paistamista. Laita leivinpaperi vuokaan ja painele isompi määrä muruseosta tiiviisti vuoan pohjalle. Esikypsennä pohjaa 175 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia.

 


Vatkaa keskenään tuorejuusto, munat, sokeri, sitruunamehu sekä vaniljauute. Seokseen ei saa jäädä kokkareita. Kaada tuorejuustoseos uunista otetun kuuman pohjan päälle, ripottele pinnalle puolukat ja viimeksi muruseos. Pieni piirakka, vähän aineita, iso piirakka, enemmän aineksia. Koko uunipellin kokoista piirakkaa varten kerro reseptin kaikkien ainesten määrä 2,5:llä.

 

Paista piiras valmiiksi 175 asteessa uunin keskitasolla 40-45 minuuttia.

Jäähdytä piirasta ensin pari tuntia huoneenlämmössä ja sen jälkeen vielä toiset pari tuntia jääkaapissa ennen kuin leikkaat sen paloiksi.

 

 



 

Karjalainen juurespaisti

n. 800 g         porsaan kassleria

n. 800 g         karitsan niskaa
n. 800 g         hirven (tai naudan) palapaistia
n. 300 g         juuriselleriä
n. 300 g         palsternakkaa
n. 300 g         porkkanaa
n. 300 g         naurista
n. 300 g         kiinteää perunaa
2 + 1              keltasipulia
1                    kokonainen valkosipuli
3                    laakerinlehteä
10 - 15           kokonaista maustepippuria
10 - 15           kokonaista valkopippuria
                      ruokaöljyä
 hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
                      kuumaa vettä
 


Levitä uunipellille leivinpaperi ja lämmitä uuni 250°C. Pilko lihat sen kokoisiin paloihin, että ne mahtuvat lusikkaan, mutta syödessä sellaisen voi puolittaa, ja levitä ne pellille. Laita pelti uuniin noin 30 minuutin ajaksi niin, että lihat saavat sopivasti väriä pintaan. Ota lihapelti uunista ja ripottele varovasti suolaa ja rouhi pippuria lihoille.

Sillä aikaa, kun lihat ovat uunissa, kuori ja paloittele muut juurekset saman kokoisiin paloihin kuin edellä lihat paitsi sipulit. Kuori ja lohko kaksi sipulia neljään osaan ja leikkaa valkosipuleista ”hattu” pois. Aseta toiselle uunipellille myöskin leivinpaperi ja levitä sille pilkotut juurekset. Pirskottele niille rypsi- tai oliiviöljyä, ripottele varovasti suolaa ja rouhaise mustapippuriakin.

Kun lihat on otettu uunista, laitetaan kasvispelti tilalle. Sama lämpötila edelleen ja aikaa nyt noin 5 minuuttia. Sitten grillivastus täysille ja vielä toiset noin viisi minuuttia, kunnes ovat saaneet mukavasti paahtopintaa. Juurespalojen pitäisi nyt olla jo pehmenneitä, mutta ei vielä täysin kypsiä. Ota pelti uunista ja laske uunin lämpötila 150° C:een. Kun valkosipuli on riittävästi jäähtynyt, purista kynnet ulos. Siirrä kasvispelliltä kaikki yhteen kulhoon ja peitä kannella etteivät juurekset kuivahda lihojen kypsymistä odotellessa.

 


Siirrä lihat pataan ja kaada niiden pellillä oleva neste ehdottomasti mukaan. Kuori ja lohko jäljellä oleva sipuli lihojen seuraksi pataan ja lisää laakerinlehdet sekä pippurit. Kaada päälle sen verran kiehuvaa vettä, että lihat lähes peittyvät ja laita pata 150-asteiseen uuniin 3 – 4 tunnin ajaksi. Testaa lihojen kypsyyttä terävällä haarukalla, cocktailtikulla tms.

Kun lihat ovat valmiin oloiset, on aika lisätä pataan lihojen joukkoon paahdetut juurekset, sipulilohkot ja valkosipulinkynnet kypsymään kokonaan. Lisää samalla kiehuvaa vettä taas niin, että kaikki ovat kutakuinkin peitossa. Anna hautua vielä 15-20 minuuttia ja ihana karjalainen juurespaisti on valmis.

Määrät ovat aina suhteellisia, kuten Einsteinkin aikoinaan totesi kaiken olevan. Määrää voi aina skaalata isommaksi tai pienemmäksi kulloinkin ruokittavan lauman mukaan. Liian pientä määrää on melko turhaa kokata, sillä todellakin lähes samassa ajassa ja samalla vaivalla tulee tehtyä isompikin annos, josta mahdollisesti yli jääneen osan voi pakastaa. Ja säilyyhän valmis pata jääkaapissakin muutamia päiviä.

 

Karjalaista juurespaistia ja puolukkamuru-juustokakkuruutu