maanantai 31. toukokuuta 2021

Suolakaramellipopparit, koukuttavan hyvää ja rapeaa


Varoitus! Nämä suolakaramellipopcornit ovat äärimmäisen koukuttavia. Niissä on niin täydellinen rasva-suola-sokeri-hiilari-rapeus-suhde, että kun näitä ryhtyy syömään, syöminen loppuu vasta sitten kun popcornitkin – eli kulho tyhjenee tosi nopeasti. Ikärajaa ei ole, näihin hullaantuvat myös aikuiset.

Kokkailin siskontytön synttäreille iltatarjoiluun pieniä, samppanjan kanssa nautittavia herkkuja, jotka eivät ole varsinaista ruokaa eikä pieniä voileipiä. Kun etsin netistä sopivia suolapaloja, samppanja-asiantuntijat suosittelivat samppanjan makeusasteen mukaan mm popcornia, perunalastuja (suola ja rasva komppaavat hyvin samppanjan happojen kanssa), ranskalaisia juustotuulihattuja (Gougères) sekä erilaisia juustoja. Kun en tiennyt, mitä samppanjaa (kuiva/puolikuiva/rosee/jotainmuuta) illan emäntä tarjoilee, tein näiden suolakaramellipoppareiden lisäksi muutamia erilaisia herkkuja blogimme vanhempien, hyväksi todettujen reseptien mukaan.


Ranskalaiset juustotuulihatut maustoin gruyèrellä, ruohosipulilla, korianterilla ja timjamilla. Pursotin uunipellille tähtityllan avulla vain ihan pieniä palleroita ja taikinasta tuli noin 40 herkkupalaa. Juustoraaste taikinan joukossa tekee niistä erityisen pehmeitä ja meheviä. Nämä tuulihatut eivät kaipaa minkäänlaisia täytteitä. Täyttämättömyydestä on sekin hyöty, että silloin ne voi tarvittaessa vaikka pakastaa eikä rakenne kärsi sulatettaessa.


 

 

Friteeratut, ilmavat riisipaperilastut suorastaan haihtuvat kulhostaan alta aikayksikön. Perunalastuja kevyemmät herkut maustoin Savoyn myyjäisistä jouluna ostamani yrttisuolan ja myllystä jauhetun mustapippurin sekoituksella. Riisipaperilastuja maustettaessa suola korostuu yllättävän voimakkaasti. Siksi maustaminen kannattaa aloittaa hyvin varovaisesti.


Vaahterasiirapilla maustettuja pekoniruusuja paistelin muutaman pekonipaketin verran. Kun pekoni kierretään rullalle, sitä täytyy kypsentää riittävän kauan jotta rapean pinnan lisäksi myös sisäosa kypsyisi kunnolla. Lähes mikään ei ole niin kaameaa kuin vetelän lötkö pekoni. Nämä olivat uunissa 180 asteessa noin 52 minuuttia, juuri hitusen vähemmän aikaa mitä tarvitaan ennen kuin pekoni kärähtää.


Ja ne suolakaramellipopparit 💗 Tämän kaltainen resepti löytyy aika monesta ulkomaisesta blogista ja muokkasin sitä hiukan sen mukaan, mitä täällä maailmankolkassa on helposti kaikkien saatavilla. Nämä popparit saivat vierailta erityiskiitosta paitsi addiktoivan herkullisesta mausta, myös siitä, että pinta oli ihan täydellisen rapea eivätkä ne takertuneet toisiinsa kiinni. Vähältä piti etten syönyt niitä kaikkia itse ennen juhlia. Siksi täytyikin heti tehdä uusi satsi. 


Tähän reseptiin mikropopcorneja ostettaessa täytyy katsoa, että pakkaus ei sisällä voita eikä palmuöljyä. Taffelin original täytti nämä ehdot. (Ei ole mainos!) Popparit (tarvitaan n. 90 g maissinjyviä) voi valmistaa myös kattilassa rypsiöljyn kanssa, jos se tuntuu paremmalta.


Täydellisen koukuttavat suolakaramellipopparit

 

1  pussi mikropopcorneja (Taffel original, ei palmuöljyä, ei voita)

100 g  (laktoositonta) voita

220 g  fariinisokeria
170 g  glukoosisiirappia
1 tl  hienoa merisuolaa
2 tl  vaniljauutetta
0,5 tl  ruokasoodaa

Laita uuni lämpiämään 110 asteeseen.

Ota kaksi uunipeltiä ja niihin leivinpaperit tai silikonimatot. Valmista popcorn mikrossa pakkauksen ohjeen mukaan. Minulla 900W teholla popcornit valmistuivat 2,5 minuutissa. Kaada valmiit popparit isoon kulhoon.

Sulata kattilassa voi. Lisää fariinisokeri, glukoosisiirappi sekä suola ja sekoita huolella. Kuumenna seos kuplivaksi ja anna kiehua matalahkolla lämmöllä 4 minuuttia. Älä vahingossakaan sekoita kinuskia tämän neljän minuutin aikana! Ota sitten kattila pois lämmöltä ja lisää seokseen vanilja sekä ruokasooda nyt vasta koko ajan sekoittaen. Kun lopetat sekoittamisen, massan tilavuus alkaa kasvaa (kuten ”hunajakenno”). Kaada heti kinuski poppareille ja sekoita ainekset huolella ja nopeasti pohjia myöten kahden nuolijan avulla ennen kuin sokerimassa jähmettyy. Tässä ei sitten ole sekuntiakaan aikaa ihmetellä. Ole varovainen kinuskikattilan kanssa. Kiehuva sokeri on vielä paljon kuumempaa kuin kiehuva vesi.

Levitä popcornit kahdelle uunipellille, laita pellit uuniin ja säädä hälytin piipittämään tunnin kuluttua. Kinuski pehmenee hiukan uunissa. Kymmenen minuutin välein ota pellit uunista ja kääntele ja sekoittele poppareita niin että kinuski takertuu niihin kauttaaltaan joka puolelta. Laita sitten pellit takaisin uuniin. 

Vaihda peltien korkeutta joka kerta, alempi ylemmälle tasolle ja päinvastoin. Toista kääntely ja peltien korkeuden vaihto neljä kertaa. 

Kun tunti on kulunut, ota pellit ulos uunista, jäähdytä popparit huolella ja paloittele ne pienemmiksi. Näiden väitetään säilyvän ilmatiiviiisti pakattuna jopa kolme viikkoa. Paitsi ettei kukaan malta säilyttää suolakaramellipopcornia niin kauan…

torstai 27. toukokuuta 2021

Chicken Caprese eli broilerinfileet Caprin tapaan


Silloin kun ei keksi mitä ruokaa laittaisi, aina on olemassa jokin kana/broileriresepti, josta perhe erityisesti tykkää. Ja jos vanhat reseptit kyllästyttävät, netti on täynnä toinen toistaan maukkaampia broilerireseptejä.

On vaikea kuvitella, että vuonna 1970 kana oli juhlaruokaa, jota tilastojen mukaan kulutettiin vain noin 0,7 kg vuodessa henkilöä kohden. Gastronomian huippu kotikeittiössä oli sunnuntain päivällispöytään grillattu kokonainen kana. Sitten vuonna 1992 siipikarjateollisuus keksi hunajamarinoidut broilerisuikaleet ja siitä broilerinlihan kulutus suorastaan räjähti:

1995 = 7,5 kg/henk/v
2014 = 17,0 kg/henk/v
2020 = 24,8 kg/henk/v
Kaikkien rintafileiden, koipinuijien, reisipaistien, kanajauhelihan, nugettien ja muiden lisäksi niitä hunajamarinoituja broilerisuikaleitakin myydään nykyisin 5-6 miljoonaa pakkausta vuodessa. Ilmankos meilläkin on blogissa pitkälti toistasataa broilerireseptiä (ei tosin yhtään hunajamarinoitua) ja lisää reseptejä on odottelemassa kokkaamista ja bloggaamista. Tässä niistä yksi: Chicken Caprese, kanaa Caprin tapaan, broilerin rintafileetä, mozarella bufala -juustoa, tomaattia sekä balsamico- ja basilikakastiketta. Oli muuten ihan kielenvievän hyvää.

Lisukkeesta täytyy antaa kunnia Molekyyligastronomia -blogille, jonka ”sous vide”-tyyiin öljyn kanssa kypsennetyistä parsoista tuli suorastaan täydellisiä.

 


 

Chicken Caprese

(kahdelle)
 
luutonta ja nahatonta broilerin rintafileetä
1  iso pallo Mozzarella Bufala –juustoa
1  iso tomaatti
voita paistamiseen
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

balsamicokastiketta

basilikakastiketta
 

Ota fileet huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Taputtele fileet kuiviksi ja mausta kevyesti suolalla. Kuumenna paistinpannu, sulata siinä voita ja ruskista fileet kuumalla pannulla.  Vähennä lämpö ihan pieneksi ja hauduta fileet kypsiksi kannen alla. Tai grillaa fileet kypsiksi. Lihalämpömittarilla voi tarkistaa kypsyyden. Kun mittari näyttää 73-74 astetta, filee on valmis. Hissukseen kannen alla hautuen siihen menee noin 15 minuuttia.

Leikkaa fileiden päälle viipaleet mozzarella bufalasta ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Leikkaa juuston päälle tuhti tomaattisiivu. Viimeistele annokset oman valinnan mukaan grillissä / uunissa grillitoiminnolla / mikrouunissa / tohottimella nopeasti sen verran, että tomaatti lämpenee ja juusto hiukan sulaa.

Tarjoile balsamico- ja basilikakastikkeen kera.


 

Balsamicokastike

150 g  Modenan balsamiviinietikkaa (Pirkka -tuotteessa on hyvä hinta-laatusuhde)

40 g  miedon makuista hunajaa
pieni ripaus suolaa

Mitat ovat grammoina siksi, että ne ovat tarkemmat mitata suoraan kattilaan.

Sekoita ainekset kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä kunnes nesteen tilavuus on (noin) puolittunut. Jäähdytä kastike. Jos kastike jäähtyessään osoittautuu muuttuneen kovin jäykän tahmaiseksi, sitä voi ohentaa juoksevammaksi lisäämällä tilkkasen kiehuvaa vettä.

 

Basilikakastike

1  iso ruukku tuoretta basilikaa

2 rkl  tuorepuristettua sitruunamehua
1  valkosipulinkynsi
0,5 tl  sipulijauhetta
3/4  dl  mietoa oliiviöljyä
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria myllystä

Revi basilikan lehdet kutterin kannuun ja lisää kaikki muut paitsi suola, sokeri ja mustapippuri. Surauta ainekset tasaiseksi soseeksi. Lopuksi mausta sose ja pyöräytä seos kerran vielä kutterissa.