Tabboulehreseptin ensimmäiseksi ainesosaksi yleensä mainitaan bulgur, mistä syystä jotkut luulevat tämän olevan bulgursalaatti, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa. Libanonilainen tabbouleh on salaatti, jonka pääraaka-aine on lehtipersilja. Jos on ihan pakko, niin tavallinen persilja, vaikka siinä mielestäni onkin vähän liian voimakas maku tabboulehiin. Punaiset pilkut ovat tomaattia ja tässä salaatissa myös granaattiomenan siemeniä, koska jossain päin Lähi-Itää niitäkin käytetään tabboulehissa.
Tavallisesti tabboulehiin käytetään bulguria tai joskus harvemmin jopa kuskusia, mutta kun kumpikaan niistä ei oikein tahdo meillä tehdä kauppaansa, niin ihan turha ostaa pakettia vain sen vuoksi että siitä saa tehdyksi yhden tabboulehin. Siispä keitin tätä varten risottoriisiä, mistä syystä tämä resepti on ”talon tapaan”, ja josta tuli todella herkullinen tabbouleh. Sekä bulgur että perinteinen kuskus ovat vehnää ja näin ollen sisältävät myös gluteenia. Kuskus –tyyppistä rouhetta valmistetaan tosin myös maissi- ja riisijauhosta, jolloin se ei sisällä gluteenia. Luontaisesti gluteeniton risottoriisi sopii tabboulehiin oikein hyvin.
Tabbouleh talon tapaan
Kuori kurkku ja halkaise se. Kaavi puolikkaista kaikki siemenet pois pienen lusikan avulla. Suikaloi puolikkaat neljään osaan ja leikkaa ne edelleen pieniksi kuutioiksi. Halkaise tomaatit ja kaavi pois siemenet. Leikkaa tomaatit suunnilleen saman kokoisiksi pieniksi kuutioiksi kuin kurkkukin. Siirrä tomaatinpalat siivilään valumaan.
Lehtipersiljaa myydään varsin eri
kokoisissa ruukuissa ja mitä isompi ja tuuheampi, sitä parempi, koskapa lehtipersilja on
tämän salaatin pääraaka-aine. Jos kaupassa on kovin kitukasvuisia persiljaruukkuja, kannattaa ostaa enemmän että riittää. Revi
lehtipersiljan lehdet (varsia ei käytetä) ja hienonna ne terävällä veitsellä.
Varo murskaamasta lehtiä soseeksi. Nypi myös mintturuukusta lehtiä ja hienonna
ne terävällä veitsellä. Viipaloi kevätsipulit varsineen ihan ohuiksi
viipaleiksi.
Sekoita isossa kulhossa oliiviöljy, sitruunamehu, sitruunankuoriraaste, hunaja, jeera, korianteri, valkosipulijauhe, kaneli, suola ja mustapippuri. Lisää jääähtynyt riisi ja sekoita makuliemi riisin kanssa yhteen. Lisää hienonnettu persilja sekä minttu, kevätsipulit, tomaatit ja kurkkukuutiot. Sekoita huolella ja laita jääkaappiin noin tunniksi makuuntumaan. Tunnin kuluttua maistele, ja jos tarvitaan lisää makua (suolaa, minttua, jotain) niin tässä vaiheessa voi maustaa lisää. Sillä välin kun tabbouleh on jääkaapissa, halkaise granaattiomena ja naputtele sieltä siemenet pieneen kulhoon (ohje on tämän päivityksen lopussa). Lisää muutamia lusikallisia granaattiomenan siemeniä tabboulehiin vasta juuri ennen tarjoilua.
Halloumi airfryerissa
Granaattiomenan käsittely
Yleisin tapa tyhjentää siemenet granaattiomenasta on se, että koko keittiö on täynnä punaisia roiskeita. Parilla pikkuniksillä välttää roiskeongelmat ja graanaattiomenan siemenet putoilevat kokin sormien lomitse kulhoon kuin taiottuna ilman valkoisia roskia.
Granaattiomena halki, puolikas kämmenelle siemenpuoli kämmentä kohden ja puukauhan tai vastaavan kanssa klop klop klop klop klop klop...
Kuoren reunoille jää lopulta muutama siemen, jotka on helpot rapsuttaa irti kääntämällä kuori sisäpuoli ulospäin.
Tadaa! Ei mene kuin hetki, kun kaikki punaiset siemenet ja hedelmän mehu ovat siellä missä pitääkin - lasikulhossa. Ilman ainoatakaan roisketta ympäristössä! Siemenet voi lusikoida reikälusikalla, jolloin voimakkaasti värjäävä granaattiomenamehu jää kulhoon käytettäväksi jossain muualla.