Kurkku on yksivuotinen, ruohovartinen vihanneskasvi, joka koostuu lähes 97-prosenttisesti vedestä. Se sisältää runsaasti kivennäisaineita, mutta energiaa vain 10 kcal/100 g. Sopivan kevyttä naposteltavaa näin kesähelteillä.
viikon kasvis 28/52: kurkku
Tätä raikasta kasvista olemme usein käyttäneet salaatteihin ja lisäksi olemme tehneet siitä mm
hölskykurkkuja
wasabikurkkuja
intialaista kurkkuraitaa
maustekurkkuja
Tällä kertaa kurkusta tehdään kesäisen raikasta kylmää keittoa blenderissä sekä helppoja cocktailpaloja eli kurkkukuppeja, jotka on täytetty hernemoussella ja graavikirjolohella.
Kylmä kurkkukeitto
(ohje neljälle)
5
avomaankurkkua tai 2 isoa kurkkua
1 pieni (ei kovin hapan) omena
1 pieni (ei kovin hapan) omena
2
rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
0,5
dl kylmää vettä
1 dl maustamatonta jogurttia (jotain vähän paksummanpuoleista)
1
tl dijon sinappia
1
tl juoksevaa hunajaa
1
kevätsipuli ohuina viipaleina
0,5
dl tillisilppua
0,5
dl minttusilppua
0,5
dl lehtipersiljasilppua
hiukkasen valkosipulijauhetta
suolaa,
valkopippuria
lautasella
keitolle muutama tippa oliiviöljyä
Kuori
kurkut, halkaise ne, lusikoi siemenet pois ja leikkaa kurkut pieniksi paloiksi. Kuori omena, poista siemenkota ja pilko omppu pienemmiksi paloiksi. Laita
kaikki ainekset blenderin kannuun ja surauta tasaiseksi keitoksi. Jäähdytä
keittoa jääkaapissa pari tuntia. Tarkista mausteet ennen tarjoilua ja lisää
tarvittaessa suolaa ja/tai valkopippuria. Annostele keittokulhoihin ja
tiputtele päälle vielä muutama pisara oliiviöljyä.
Kylmää kurkkukeittoa ei mitenkään voi mainostaa oikeaksi ateriaksi, mutta jääkaappikylmänä välipalana tämä pitää nälän ja janon poissa yllättävän kauan.
Kylmää kurkkukeittoa ei mitenkään voi mainostaa oikeaksi ateriaksi, mutta jääkaappikylmänä välipalana tämä pitää nälän ja janon poissa yllättävän kauan.
Lohi-hernetäytteiset kurkkukupit
6
avomaankurkkua
100
g /n. 2 dl makeita herneitä
100
g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
2
rkl tillisilppua
2
rkl minttusilppua (Marokon minttu)
(kermaa
jos on tarvis ohentaa moussea)
graavisuolattua
kirjolohta
Kiehauta
herneitä 3 minuutin ajan miedosti suolatussa vedessä ja jäähdytä herneet heti
kiehauttamisen jälkeen.
Leikkaa
kurkut keskeltä poikki ja leikkaa samalla myös päät pois. Kuudesta kurkusta tulee näin
12 kurkkukuppia. Kuori kurkunpalat ja kaiverra niihin palloraudalla syvä kuoppa, mutta
älä ihan kokonaan läpi ettei täyte valu pois.
Laita
sauvasekoittimen kulhoon herneet, tilli, minttu sekä tuorejuusto ja aja seos
tasaiseksi. Jos massa on kovin tönkköä, sitä voi varovasti ohentaa tilkalla
kermaa. Seos ei tarvitse yhtään suolaa eikä pippuria.
Lusikoi
tai pursota hernemousse tasan kurkkukuppeihin ja koristele pienellä palalla
graavikirjolohta sekä tillitöyhdöllä.