Silakka eli haili on Varsinais-Suomen maakuntakala ja sillin vähärasvaisempi muoto, jonka vuotuinen pyyntisaalis eräiden tietojen mukaan on noin 100 miljoonaa kiloa, ja josta vain pari prosenttia käytetään ihmisravinnoksi lopun mennessä minkin ja kirjolohen rehuksi. Parantamisen varaa siis olisi, sillä silakka on erityisen maukas, joskin täysin aliarvostettu kala. Siitä huolimatta, että meitä on jo vuosia peloteltu silakan sisältämillä ympäristömyrkyillä, silakan terveysvaikutukset ovat monin verroin suuremmat kuin mahdolliset vaarat. Silakka sisältää runsaasti terveellisiä rasvahappoja, proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Kevätkudun aikaan on hyvä kokata silakkaruokia, kun kaupan päälle saa samaan hintaan vielä silakan mädin.
viikon kala 18 / 33 silakka
Silakka, Clupea harengus membras
Käydessämme Vanhassa kauppahallissa näimme Andströmin kalakaupassa juuri tulleita, ihanan pulleita ja kiiltäviä savusilakoita eli böcklingejä. Ne olivat nuottasilakoita ja tulivat Sundomista, joka on tunnettu silakoistaan. Olimme hallissa aivan muilla ostoksilla, mutta minulle iski hirveä silakan himo ja niinpä ostimme 750 g savusilakoita. Kauppiaan tarkan silmän ansiosta saimme pakettiimme lähes pelkästään mätisilakoita, kuten ystävällisesti pyysin (vain yksi oli uros). Savusilakan mäti on mielestäni erinomaisen hyvää ja siinä on hauska suutuntuma. Siinä keskustellessamme Hanna Andströmin kanssa eri tavoista syödä savusilakkaa mieleeni välkähti ajatuksentapainen, mitäs jos tehtäisiinkin savusilakkakeittoa. Ajatus kypsyi kotimatkalla ja keitto kotihellalla.
Aiempia silakkareseptejämme ovat mm silakkapihvit, suutarinlohi ja friteerattu suutarinlohi, sorsapuiston silakat, "kultakala"kakku, savusilakkapatee ja silakkaburgerit.
5-6 uutta perunaa
1 iso tai 2 pientä fenkolia
1 sipuli
nokare voita
10 dl kalalientä
1 rkl thai fish saucea eli kalakastiketta
1 tl kokonaisia fenkolin siemeniä
50 g voimakasta Koskenlaskija sulatejuustoa
2-3 rkl hienonnettua tuoretta ruohosipulia
2-3 rkl hienonnettua tuoretta tilliä
Pese uudet perunat huolellisesti. Niitä ei tarvitse kuoria, koska kuori on ohutta. (Meillä vuodenajasta johtuen perunat eivät vielä olleet kotimaisia, vaan kotoisin Espanjasta. Ajatelkaas kun saa kotimaista uutta perunaa tällaiseenkin keittoon.) Paloittele perunat peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Paloittele fenkoli samoin ja pilko sipuli kuutioiksi. Kuumenna voi kattilassa ja kuullottele siinä hetki sipulia, fenkolinsiemeniä ja perunoita. Niitä ei kuitenkaan ole tarkoitus ruskistaa. Lisää liemi sekä kalakastike, keitä noin 5-8 minuuttia ja lisää sitten fenkoli. Fenkoli kypsyy nopeammin kuin peruna ja siihen olisi kiva jättää hieman puruvastusta. Ota perunanpala lusikkaan ja kokeile kypsyys terävän veitsen kärjellä. Jos kypsyys on sopiva, sekoita Koskenlaskija keiton joukkoon ja nosta kattila sivuun. Lisää lopuksi silakat ja niiden mädit varovasti sekoitellen keiton joukkoon. Silakathan ovat jo kypsiä ja tarvitsevat vain hetken lämmitäkseen. Voimakas sekoittaminen tässä vaiheessa tekisi silakoista pelkkää mössöä. Lisää samalla tilli sekä ruohosipulisilppu ja keitto onkin jo valmis. Paahdettu saaristolaisleipä sopii erinomaisesti kaveriksi tälle makuisalle keitolle.