Bataatti-aurajuustovuoka
Riko kulhoon munat ja vatkaa ne kevyesti. Lisää kerma, suola, sipulijauhe, Aurajuustomuru sekä hienonnettu salvia ja sekoita. Kaada bataattikuutiot aurajuustoseoksen joukkoon, sekoita hyvin ja siirrä massa uunivuokaan. Paista uunissa 220 asteessa 15-25 minuuttia kunnes seos on kauttaaltaan kuumaa ja juusto hiukan sulanut.
Tämän voi valmistaa etukäteen jääkaappiin odottamaan, mutta silloin viimeisessä paistossa uuninlämpö kannattaa laskea 200 asteeseen ja pidentää aikaa, jotta seos lämpiää myös sisältä.
Kanaa kolmen pippurin kastikkeessa
Ruusukaali-päärynäpaistos
Kuumenna pannulla ruokaöljy ja freesaa siinä ruusukaalien kovemmat sisäosat sekä hienonnettu kevätsipuli. Lisää ruusukaalinlehdet, päärynäkuutiot sekä saksanpähkinät ja freesaa seosta vielä pari minuuttia kunnes ruusukaalit ovat hiukan pehmenneet. Mausta ripauksella suolaa.
Appelsiinikana
Hiero suolaa ja pippuria kananpaloille. Laita kanat, mehu ja muut aineet muovipussiin ja anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia.
Laita kanat liemineen ja mausteineen uunivuokaan ja paista 170 asteessa 1–1,5 tuntia. Jos neste käy vähiin, voit lisätä kanalientä. Kanojen ei tarvitse olla kokonaan peitossa. Voit kääntää palat 45 min kuluttua. Siivilöi liemi ja voit käyttää sitä kastikkeena.
Napsauta parsoista pois kuivat kantaosat. Kuori parsat ja leikkaa pois nuput noin 3-5 cm mittaisiksi. Mittaa kattilaan 5 dl vettä, mausta suolalla ja ripauksella sokeria. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon kantaosat sekä parsojen kuoret. Keitä 5-10 minuuttia, minkä jälkeen kaada keitinvesi siivilän kautta toiseen astiaan. Nyt kuoret ja kannat voi heittää pois. Palauta parsan makuinen keitinvesi takaisin kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi, Lisää kuoritut parsanvarret ja keitä 5 minuuttia, minkä jälkeen lisää parsan nuput ja keitä vielä 3 minuuttia. Poimi parsat pois keitinvedestä ja lisää parsaliemen joukkoon kanalientä sen verran, että nestettä on kaikkiaan noin litra. Jätä nuput ehjiksi ja hienonna keitetyt parsanvarret pienemmiksi paloiksi.
Hienonna salottisipuli ja kuullota se voissa. Lisää riisi ja kuullota se yhdessä sipulin kanssa. Lisää noin puolet nesteestä ja keitä risottoa lempeästi sekoitellen. Lisää nestettä vähitellen kunnes riisi on sopivan kypsää. Sekoita parmesaaniraaste risoton joukkoon, minkä jälkeen lopuksi sekoita sinne myös parsanpalat. Lisää nuput vasta lautasille koristeeksi, etteivät ne hajoa.
Dukkah -maustetut karitsankyljykset
Dukkah -maustesekoitus
paistamiseen
Kuumenna öljyämätön paistinpannu ja paahda siinä ensin hasselpähkinät, pistaasit ja seesaminsiemenet. Anna niiden jäähtyä, siirrä ne maustemyllyyn tai mortteliin ja hienonna haluamaasi karkeuteen. Itse pidän hieman rouheasta. Kaada ne kulhoon ja paahda sitten samalla paistinpannulla vielä neilikat, fenkolin ja korianterin siemenet. Jäähdytä nekin ja siirrä sitten maustemyllyyn ja hienonna hienoksi jauheeksi. Laita se ja kaikki loputkin kuivamausteet kulhoon ja sekoita kunnolla sekaisin. Lisää hunaja ja appelsiinin mehu ja sekoita kaikki yhteen.
Poista kareesta ylimääräinen rasva, jollei lihakauppias ole jo tehnyt sitä. Leikkaa kareet yksittäisiksi parikyljyksiksi. Hiero maustetahnaa kyljysten pintaan ja paista ne vähässä öljyssä (parila)pannulla kypsiksi, sisältä hiukan roseeksi.
Purjontuhka, purjontuhkalla maustetut karitsan fileet ja kastike
Kuumentamisen aikana purjo tuoksuu erittäin voimakkaasti, joten keittiön ikkuna auki ja liesituuletin täysille.
Tämä ei ole ihan vielä riittävän mustaa ja palanutta, tarvitaan hiukan lisäaikaa.
mustapippuria myllystä
Leikkaa fileet kokonaisina irti luista. Luut käytetään kastikkeen valmistukseen.
Tee kastike ensin ja paista fileet vasta sen jälkeen.
Kastike eli jus karitsanfileille
Kun liemi kiehuu, vähennä taas lämpöä ja anna porista hiljaa hissukseen, sekoittele ja maistele. Korjaa makua tarpeen mukaan. En lisännyt suolaa, sillä liemessä on suolaa, jonka maku sitten tiivistyy nesteen haihtuessa. Jos liemesi on suolatonta, niin silloin tietenkin myös suola on tarpeen ja se on parasta lisätä vasta lopuksi. Liemi saa porista hissukseen puolisen tuntia ja voit lisätä lirauksen vettä jos sitä on haihtunut liikaa. Siivilöi liemi ja jos olet ajoissa liikkeellä, niin anna sen jäähtyä ja kuori pinnalta rasva pois ennen ruokailua. Tätä kastiketta ei ole tarkoitus suurustaa, vaan tämä on jus, liemimäinen kastike.
Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista fileille pinta kuumassa öljyssä. Vähennä lämpöä ja lisää sitten pannulle voi sekä timjami. Valele fileitä kuumalla timjamivoilla varoen samalla voin palamista. Lopuksi tökkää fileen keskelle lihalämpömittari ja tarvittaessa viimeistele kypsyminen uunissa 130 asteessa. Filee on valmis, kun sen sisälämpötila on noussut 58 asteeseen. Kääri fileet kumpikin omaan folioonsa ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia, jolloin sisälämpötila nousee vielä parilla asteella. Karitsanfilee on parhaimmillaan silloin, kun se on kauniin rosee, eli ei enää punainen eikä vielä harmaa. Folion sisälle valuu fileistä hiukan nestettä. Lorauta se kastikkeen joukkoon.
Kieritä valmiit fileet purjontuhkassa ja leikkaa annospaloiksi.