lauantai 12. huhtikuuta 2025

Pääsiäisen lammas- ja kanaruokia

 

Lammas kuuluu oleellisesti pääsiäisruokiin, mutta ei se tarvitse olla mikään kokonainen savustettu lampaanviulu, vaan vähempikin riittää. Lampaankare on erinomainen raaka-aine pääsiäisaterialle. Koskapa kaikki eivät erityisesti rakasta lampaan makua, lihavaihtoehtona voi olla vaikka broileri. Kaikki reseptit on mitoitettu neljälle.
 


 

Bataatti-aurajuustovuoka

 

1 iso (n.1 kg) bataatti
2                    munaa
1 dl                (ruoka)kermaa
1 tl                 suolaa
0,5 tl              sipulijauhetta
150 g             Aurajuustomurua
2 rkl               hienonnettua tuoretta salviaa

 

Halkaise bataatti ja laita puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle leikattu puoli paperia vasten. Laita pelti uuniin ja kypsennä bataattia 200 asteessa noin 1 tunti. Bataatti on kypsä kun haarukka uppoaa siihen vaivattomasti. Jos tunti ei ihan riitä, anna sille 5-15 minuuttia lisäaikaa. Ota kypsä bataatti uunista ja jäähdytä sitä hetki. Vedä kuori irti ja leikkaa sisus noin sentin kuutioiksi.

Riko kulhoon munat ja vatkaa ne kevyesti. Lisää kerma, suola, sipulijauhe, Aurajuustomuru sekä hienonnettu salvia ja sekoita. Kaada bataattikuutiot aurajuustoseoksen joukkoon, sekoita hyvin ja siirrä massa uunivuokaan. Paista uunissa 220 asteessa 15-25 minuuttia kunnes seos on kauttaaltaan kuumaa ja juusto hiukan sulanut.

Tämän voi valmistaa etukäteen jääkaappiin odottamaan, mutta silloin viimeisessä paistossa uuninlämpö kannattaa laskea 200 asteeseen ja pidentää aikaa, jotta seos lämpiää myös sisältä.

 



Kanaa kolmen pippurin kastikkeessa

 

600 g             broilerin luuttomia rintafileetä
1 tl                 mustapippureita
1 tl                 valkopippureita
1 tl                 viherpippureita
1 tl                 suolaa
1 rkl               voita
1 rkl               ruokaöljyä
1 rkl               hienonnettua tuoretta salviaa
1-2 dl             kermaa
 hiukan suolaa jos tarvitaan

 

Leikkaa broilerinfileet pitkittäin ohuemmiksi viipaleiksi ja levitä ne työlaudalle vierekkäin. Laita pippurit mortteliin ja hierrä ne melko hienoksi jauheeksi. Lisää pippuriseokseen suola ja sekoita. Ripottele suola-pippuriseosta broilerifileille molemmin puolin. Kaikkea ei tarvitse käyttää jos tykkää vähemmän pippurisesta ruoasta. Kuumenna paistinpannulla voi ja öljy ja ruskista broileriviipaleet siinä. Nosta kypsät viipaleet erikseen ja ripottele pannulle hienonnettu salvia. Sekoita hetki ja lisää kerma. Anna kastikkeen kiehua minuutin tai pari kunnes se on hiukan saostunut. Tarkista maku ja lisää suolaa jos on tarpeen. Kaada valmis kastike broileriviipaleiden päälle.
 
 

 

Ruusukaali-päärynäpaistos

 

500 g             ruusukaalia
3                    kevätsipulia varsineen
2                    päärynää
1 dl                saksanpähkinöitä
1 rkl               ruokaöljyä
ripaus            suolaa

 

Huuhtele ruusukaalit, halkaise ne ja leikkaa kanta pois. Irrota ulommaisia lehtiä niin paljon kuin suosiolla lähtee irti ja laita sisäosat eri kulhoon. Kuori päärynät, poista siemenkota, leikkaa hedelmät pieniksi kuutioiksi ja lisää ruusukaalinlehtien joukkoon. Murskaa saksanpähkinät karkeasti. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna pannulla ruokaöljy ja freesaa siinä ruusukaalien kovemmat sisäosat sekä hienonnettu kevätsipuli. Lisää ruusukaalinlehdet, päärynäkuutiot sekä saksanpähkinät ja freesaa seosta vielä pari minuuttia kunnes ruusukaalit ovat hiukan pehmenneet. Mausta ripauksella suolaa.

 

 

 


Appelsiinikana

 

1,5 kg            kanan koipinuijia
2-3                 appelsiinin mehu
1                    appelsiinin kuori
2                    sipulia lohkottuna
6                    valkosipulinkynttä viipaloituna
suolaa
mustapippuria
pari                rosmariininoksaa
pari                timjaminoksaa
pari                salvianlehteä
(voi käyttää myös kuivamausteita)

 

Hiero suolaa ja pippuria kananpaloille. Laita kanat, mehu ja muut aineet muovipussiin ja anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia.

Laita kanat liemineen ja mausteineen uunivuokaan ja paista 170 asteessa 1–1,5 tuntia. Jos neste käy vähiin, voit lisätä kanalientä. Kanojen ei tarvitse olla kokonaan peitossa.  Voit kääntää palat 45 min kuluttua. Siivilöi liemi ja voit käyttää sitä kastikkeena.

 


 

Parsarisotto

 

1                    nippu vihreää parsaa
1                    salottisipuli
n. 300 g         risottoriisiä
50 g               voita
kanalientä
3 dl                parmesaaniraastetta

 

Napsauta parsoista pois kuivat kantaosat. Kuori parsat ja leikkaa pois nuput noin 3-5 cm mittaisiksi. Mittaa kattilaan 5 dl vettä, mausta suolalla ja ripauksella sokeria. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon kantaosat sekä parsojen kuoret. Keitä 5-10 minuuttia, minkä jälkeen kaada keitinvesi siivilän kautta toiseen astiaan. Nyt kuoret ja kannat voi heittää pois. Palauta parsan makuinen keitinvesi takaisin kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi, Lisää kuoritut parsanvarret ja keitä 5 minuuttia, minkä jälkeen lisää parsan nuput ja keitä vielä 3 minuuttia. Poimi parsat pois keitinvedestä ja lisää parsaliemen joukkoon kanalientä sen verran, että nestettä on kaikkiaan noin litra. Jätä nuput ehjiksi ja hienonna keitetyt parsanvarret pienemmiksi paloiksi.

Hienonna salottisipuli ja kuullota se voissa. Lisää riisi ja kuullota se yhdessä sipulin kanssa. Lisää noin puolet nesteestä ja keitä risottoa lempeästi sekoitellen. Lisää nestettä vähitellen kunnes riisi on sopivan kypsää. Sekoita parmesaaniraaste risoton joukkoon, minkä jälkeen lopuksi sekoita sinne myös parsanpalat. Lisää nuput vasta lautasille koristeeksi, etteivät ne hajoa.

 

 

 


Dukkah -maustetut karitsankyljykset

 

2                    kokonaista karitsan karetta

Dukkah -maustesekoitus

50 g               hasselpähkinöitä
30 g               kuorittuja pistaaseja
1 rkl               seesaminsiemeniä
½ tl                neilikoita
1 tl                 fenkolinsiemeniä
1 tl                 korianterin siemeniä
1 tl                 jeeraa
1 tl                 paprikaa
ripaus            kurkumaa
1                    linnunsilmächili murskattuna
merisuolaa
mustapippuria myllystä
4 rkl              juoksevaa hunajaa
1                    appelsiinin mehu

paistamiseen                                   

oliiviöljyä

 

Kuumenna öljyämätön paistinpannu ja paahda siinä ensin hasselpähkinät, pistaasit ja seesaminsiemenet. Anna niiden jäähtyä, siirrä ne maustemyllyyn tai mortteliin ja hienonna haluamaasi karkeuteen. Itse pidän hieman rouheasta. Kaada ne kulhoon ja paahda sitten samalla paistinpannulla vielä neilikat, fenkolin ja korianterin siemenet. Jäähdytä nekin ja siirrä sitten maustemyllyyn ja hienonna hienoksi jauheeksi. Laita se ja kaikki loputkin kuivamausteet kulhoon ja sekoita kunnolla sekaisin. Lisää hunaja ja appelsiinin mehu ja sekoita kaikki yhteen.

Poista kareesta ylimääräinen rasva, jollei lihakauppias ole jo tehnyt sitä. Leikkaa kareet yksittäisiksi parikyljyksiksi. Hiero maustetahnaa kyljysten pintaan ja paista ne vähässä öljyssä (parila)pannulla kypsiksi, sisältä hiukan roseeksi.



 


 

Purjontuhka, purjontuhkalla maustetut karitsan fileet ja kastike

 

 
kolmen ison purjon vihreät osat


Halkaise purjot ja huuhtele huolella pois kaikki lehtien välissä oleva hiekka. Levitä lehdet tasaisesti suoraan leivinpellin päälle ja laita uuniin 200°C kiertoilmaan kunnes lehdet ovat paahtuneet täysin mustiksi ja palaneiksi. Tähän menee aikaa jotain puolesta tunnista tuntiin. Nosta kaikki mustaksi palaneet lehdet blenderin tai kutterin kannuun ja hienonna niin kauan että lehdet ovat pelkkää jauhetta. Siivilöi jauhe mahdollisimman pienireikäisen siivilän läpi niin ettei joukkoon jää yhtään suurempaa murua. Säilytä purjontuhka ilmatiiviissä astiassa.
 


Kuumentamisen aikana purjo tuoksuu erittäin voimakkaasti, joten keittiön ikkuna auki ja liesituuletin täysille.

 

Tämä ei ole ihan vielä riittävän mustaa ja palanutta, tarvitaan hiukan lisäaikaa.

 

 

2                     kokonaista karitsankaretta
1 rkl               ruokaöljyä
3 rkl               voita
2 oksaa           tuoretta timjamia
 hienoa merisuolaa

 mustapippuria myllystä         

                         

Leikkaa fileet kokonaisina irti luista. Luut käytetään kastikkeen valmistukseen.

 

Tee kastike ensin ja paista fileet vasta sen jälkeen.

 

 

 

Kastike eli jus karitsanfileille

 

2                    karitsankareen luut
1 rkl              öljyä
nokare           voita
1                    salottisipuli hienonnettuna
3                    valkosipulinkynttä viipaloituna
1                    porkkana karkeasti raastettuna
1,5 dl             punaviiniä
7 dl                vasikanlientä
3-4                 timjaminoksaa
1                    rosmariinin oksa
2 tl                 hienonnettua kuivattuja sieniä
6-8                 mustapippuria
1 rkl               tomaattipyreetä
½ tl                sokeria
1 rkl               vahvaa espressokahvia
½  rkl             tummaa soijakastiketta
(suolaa maun mukaan)

 

Irrota kylkiluut toisistaan. Lorauta öljyä pannulle ja ruskista luut siinä hyvin. Siirrä luut hetkiseksi sivuun, pienennä lämpöä (kaasu/induktio) tai siirrä pannu sivuun (keraaminen/valurauta), jotta sipuli ei pala. Lisää voinokare ja kuullota hienonnettu sipuli. Lisää viipaloitu valkosipuli ja raastettu porkkana sekä punaviini, laita lämpöä isommalle ja keitä puolet kokoon. Palauta luut pannulle, lisää kuuma vasikanliemi, yrtit, hienonnetut kuivatut sienet, tomaattipyree, sokeri, pippurit, espresso ja soija.

Kun liemi kiehuu, vähennä taas lämpöä ja anna porista hiljaa hissukseen, sekoittele ja maistele. Korjaa makua tarpeen mukaan. En lisännyt suolaa, sillä liemessä on suolaa, jonka maku sitten tiivistyy nesteen haihtuessa. Jos liemesi on suolatonta, niin silloin tietenkin myös suola on tarpeen ja se on parasta lisätä vasta lopuksi. Liemi saa porista hissukseen puolisen tuntia ja voit lisätä lirauksen vettä jos sitä on haihtunut liikaa. Siivilöi liemi ja jos olet ajoissa liikkeellä, niin anna sen jäähtyä ja kuori pinnalta rasva pois ennen ruokailua. Tätä kastiketta ei ole tarkoitus suurustaa, vaan tämä on jus, liemimäinen kastike.



Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista fileille pinta kuumassa öljyssä. Vähennä lämpöä ja lisää sitten pannulle voi sekä timjami. Valele fileitä kuumalla timjamivoilla varoen samalla voin palamista. Lopuksi tökkää fileen keskelle lihalämpömittari ja tarvittaessa viimeistele kypsyminen uunissa 130 asteessa. Filee on valmis, kun sen sisälämpötila on noussut 58 asteeseen. Kääri fileet kumpikin omaan folioonsa ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia, jolloin sisälämpötila nousee vielä parilla asteella. Karitsanfilee on parhaimmillaan silloin, kun se on kauniin rosee, eli ei enää punainen eikä vielä harmaa. Folion sisälle valuu fileistä hiukan nestettä. Lorauta se kastikkeen joukkoon.

Kieritä valmiit fileet purjontuhkassa ja leikkaa annospaloiksi.

 

 

keskiviikko 9. huhtikuuta 2025

Pääsiäisen kalaruokia

 

Kaikki lehdet ovat näinä viikkoina täynnä toinen toistaan upeampia kuvia pääsiäisen pitopöydästä, ikään kuin olisi tullut toinen joulu. Mutta jos on pieni perhe, suuri määrä ruokaa tuottaa hävikkiongelman, ja usein myös ”kehopositiivisuusongelman”, kun farkut eivät enää mahdukaan päälle kaikkien lampaanviulujen, rahkapiirakoiden, suklaamunien ym jälkeen. Me yritämme nyt vähän kohtuullistaa menua ja valmistaa pääsiäiseksi vain sopivan kokoiset määrät ruokaa, jotta joka päivä voisi nauttia eri pääsiäisruokaa. Pitkäperjantain aterialle sopisi erinomaisesti kala.

Tässä muutama ehdotus pääsiäisen kalaruoaksi, lohta ja siikaa. Reseptit ovat neljälle.

 

 

Parmankinkulla täytettyä siikaa ja salaattia

 

Parmankinkulla täytettyä siikaa grillissä/uunissa

 

2                    suomustettua siikafileetä nahkoineen
4                    viipaletta parmankinkkua
tilliä
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
sitruunaviipaleita

 

Mausta siikafileet molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Aseta ne nahkapuoli alaspäin ja ripottele niille hienonnettua tilliä. Laita kinkkuviipaleet tillin päälle ja käännä toinen filee toisen päälle. 

 


 

Grillissä: Meillä on tämän tapaista grillausta varten kuvassa näkyvä ”heteka” eli grillihalsteri, joka pitää kalat paikoillaan. Sitruunaviipaleet estävät kaloja tarttumasta siihen liian lujaa. Jos ei ole halsteria niin kannattaa kiinnittää fileet toisiinsa cocktailtikuilla ja laittaa ne grilliin alumiinifolion päällä. Foliolle voi levittää hiukkasen öljyä. Kun väri on sopiva voi kalanipun kääntää.
 


 

Uunissa: Laita uuni kuumenemaan 225°C:een. Siikanippu sinne uunipannun ritilän päälle ja kala kypsyy noin 15 minuutissa. Aidot grillikarsinogeenit jäävät tosin puuttumaan, mutta pintaan saa sopivasti lisäväriä ”tohottimella”.
 


 

Salaattipeti grillatulle siialle

 

rucolaa
babypinaattia
tomaattia
nektariineja
avokadoa
mozzarellapallo
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

 

 


 

Siikaa, fenkolia ja veriappelsiinia paperikääreessä

 

2                    isoa ruodotonta ja nahatonta (n 320-360 g) siikafileetä
suolaa
3                    veriappelsiinia
2                    mandariinia
1-2                fenkolia vihreine töyhtöineen
4                    kevätsipulia hienonnettuna

3 tl                kalakastiketta

2 rkl              oliiviöljyä
2                   mandariinin mehu
1,5 tl             suolaa
3 tl                tuoretta timjamia
1,5 tl             hienonnettuja fenkolinsiemeniä
mustapippuria myllystä

4 arkkia leivinpaperia

 

Sekoita kastike kalakastikkeesta, oliiviöljystä, mandariinimehusta ja mausteista.

Leikkaa kumpikin siikafilee kahdeksi yhtä suureksi palaksi ja taittele niiden reunoja hiukan toistensa alle/päälle jotta saat kummastakin kalanpalasta suunnilleen tasapaksun. Hiero kalaan molemmin puolin hiukan suolaa. Leikkaa fenkoli ihan paperinohuiksi viipaleiksi (mielellään ”mandoliinilla”). Kuori veriappelsiinit sekä mandariinit veitsellä nahattomiksi ja viipaloi ne.

 


 

Ota leivinpaperiarkit ja taita ne keskeltä. Ota yksi arkki ja avaa se. Asettele keskelle taitteen viereen ensin fenkoliviipaleita ja ripottele fenkolin päälle kevätsipulia. Pirskottele näiden päälle hiukan maustekastiketta ja sen jälkeen asettele kala kasvisten päälle. Pirskottele kalan päälle maustekastiketta ja peitä kala veriappelsiini- ja klementiiniviipaleilla. Viimeistele leikkaamalla pinnalle vielä fenkolin vihreitä töyhtöjä.
 


 

Taita paperin toinen puoli ainesten päälle ja taittele paketiksi. Lopuksi taita viimeinen kulma paketin alapuolelle. Tässä kuvasarja siitä miten taittelu sujuu kaikkein helpoiten. Tee sitten kaikki muutkin paketit valmiiksi ja laita ne uunipellille vierekkäin.


 

 

Kypsennä paketteja uunissa 210 asteessa noin 15-16 minuuttia. Heti uunista otettua nosta paketti sellaisenaan lautaselle, leikkaa auki ja tarjoile.

 


 


 

Lohta italialaiseen tapaan

 

n. 600 g         kotimaista kirjolohta nahattomana palana
1 - 1,5 dl        oliiviöljyä (määrä uunivuoan koon mukaan)
2 – 3              valkosipulin kynttä kuorittuna ja vähän litistettynä
1                    sitruunan kuori ja mehu
2 – 3              rosmariinin oksaa
miniterttutomaatteja
1 – 2              kuivattua chiliä kokonaisena
½  tl               fenkolin siemeniä rouhittuna
½  tl               korianterin siemeniä rouhittuna
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

(ciabatta-leipää)

 

Laita uuni kuumenemaan 175°C:een. Pese sitruuna ja ota siitä perunankuorimaveitsellä muutama kuorilastu. Raasta loppu kuori erikseen ja purista lopuksi mehu talteen. Kuori ja litistä veitsen lappeella hieman valkosipulin kynsiä. Rouhi fenkolin ja korianterin siemeniä morttelissa.

 


 

Sivele lohipala päältä sitruunamehulla. Mausta sitten suolalla, mustapippurilla ja murskatuilla siemenillä. Kaada 1 dl oliiviöljyä uunivuokaan ja nosta lohipala sen päälle. Jos vuoan pohja ei ole kokonaan peitossa, lisää öljyä. Lohen ei kuitenkaan ole tarkoitus peittyä öljyyn. Laita vuokaan sitruunalastut, chilipalot, valkosipulit, rosmariinin oksat ja tomaattitertut. Kypsennä lohta noin 15 minuuttia. Aika riippuu palan paksuudesta. Voit myös käyttää alempaa lämpötilaa, esimerkiksi 150°C, jolloin kypsennysaika pitenee. Lohi pysyi mehevänä tässä 175 asteen lämpötilassa. Jos käytät digitaalista lämpömittaria, niin 42 – 46 astetta lienee sopiva sisälämpötila.
 


 

Nosta kala ja tomaattitertut tarjoiluvadille. Ripottele kalan päälle raastettua sitruunankuorta. Poista rosmariinin oksat, chilipalot ja sitruunalastut. Sekoita puristamaasi sitruunamehua n. 1 rkl öljyn kanssa. Maista ettei kastikkeesta tule liian kirpeää. Mausta halutessasi lisää suolalla ja mustapippurilla.

Kalan kanssa sopii keitetty jauhoinen peruna, jonka voi murskata vanhanaikaiseen tapaan haarukalla ja johon mausteinen sitruuna-öljykastike sopii oikein hyvin. Ciabatta-leipä on rakenteeltaan sopivaa öljyyn kastettavaksi.

 

 


 

Lohicoulibiac

 

rahkavoitaikina
250 g             voita
4 dl                vehnäjauhoa
1 tl                 leivinjauhetta
1 tl                 suolaa
250 g             maitorahkaa

täyte

1,5 dl             risottoriisiä
3 rkl               tillisilppua
4                    kananmunaa
150 g             babypinaattia
500 g             graavilohta

voiteluun

1                    kananmuna

 

Valmista ensin rahkavoitaikina. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita jauhoihin leivinjauhe sekä suola ja kaada voikuutioiden päälle. Nypi voi ja jauhot tasaiseksi muruksi ja sekoita lopuksi rahka muruseoksen joukkoon. Älä vaivaa taikinaa. Laita taikina kelmun alle ja jääkaappiin noin tunniksi ennen käyttöä.

Keitä risottoriisi runsaassa, suolatussa vedessä kypsäksi, valuta ylimääräinen vesi ja sekoita tillisilppu riisin joukkoon. Jäähdytä riisi. Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä munat ja viipaloi ne. Ryöppää pinaatti ja lopuksi puristele pois ylimääräinen vesi.

 


 

Jaa rahkavoitaikina kahteen osaan ja kauli ensin pohja kahden leivinpaperin välissä. Pohjan tulisi olla suunnilleen puolen sentin paksuinen ja noin 18 x 35 cm pitkä. Leikkaa taikinan reunat suoriksi. Kauli sitten piirakan kansi myös kahden leivinpaperin välissä. Sen tulisi olla myös noin puolen sentin paksuinen, mutta hiukan leveämpi ja pidempi kuin pohja. Leikkaa siitäkin reunat siisteiksi ja laita se papereineen jääkaappiin odottamaan.
 


 

Täytä piirakan pohja siten, että ensin levität sille riisi-tilliseosta. Jätä taikinaa näkyviin noin 1,5-2 cm joka reunalta. Lado riisin päälle kananmunaviipaleita, niiden päälle tasainen kerros ryöpättyä pinaattia, sitten kerros graavilohta ja lopuksi vielä kerros kananmunaviipaleita. Ota sitten jääkaapista piirakan kansilevy, nosta pohjan reunat ylös ja taita kansi siten että se kääntyy kaikilta reunoiltaan hiukan piirakan alle. Voitele lohipiirakka vatkatulla kananmunalla ja pistele kuoreen haarukalla reikiä jotta höyry pääsee ulos. Kypsennä coulibiac  200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Hernepyree ja tilliöljy sopivat hyvin lohicoulibiacin kanssa.