Vapun kuuluu olla värikäs ja sehän on, ainakin jos noutopöytään katetaan crudités tarjotin. Kun muutenkin kehotetaan syömään kaikenvärisiä kasviksia, niin tässä niitä on. Itse asiassa crudités on vain hienompi sana tarkoittamaan raakoja tai vain ihan vähän kypsennettyjä kasviksia. Eli tämä on kasvistarjotin, joka on kuitenkin paljon houkuttelevampi kuin kasvikset jokainen laji omassa kulhossaan.
Crudités tarjottimelle sopii monenlaiset kasvikset. Suurin osa kasviksista voidaan tarjoilla täysin raakana. Muutaman kuitenkin ryöppäsin ihan pikaisesti miedosti suolalla maustetussa vedessä. Bataattipaloja 2 min, parsoja, kukkakaalia sekä sokeriherneitä 1 min ja brokkolinia 30 sec. Kiehuvasta vedestä kasvikset nostetaan heti jääkylmään veteen, jolloin kypsyminen lakkaa ja kasvisten väri kirkastuu. Sitten vaan rakentelemaan crudités tarjotinta erilaisia värejä ja muotoja sekoittelemalla ja viimeistelyksi voi käyttää tuoreita yrttejä, marjoja tai syötäviä kukkia. Muutama dippikastike sopii myös teemaan ja mitä isompi tarjotin, sitä parempi.
Vihreitä
rapeita salaatinlehtiä, parsaa, romanescokaalia, parsakaalia, varsiparsakaalia, sokeriherneitä, vihreitä oliiveja, avomaankurkkua, kesäkurpitsaa, varsiselleriä, vihreitä rypäleitä, varhaiskaalia, tuoreyrttejä (basilika, lehtipersilja, korianteri, oregano)
Keltaisia
keltaisia porkkanoita, keltaista paprikaa, keltaisia tomaatteja, ananaskirsikoita, sitruunanlohkoja
Oransseja
porkkanoita, oranssia paprikaa, oransseja tomaatteja, bataattia, kurpitsaa
Punaisia
tomaatteja, punaista paprikaa, retiisejä, mansikoita, punakuorista omenaa, punasipulia, punakaalia
Valkoisia tai mustia
fenkoli, kukkakaali, nauris, mustat oliivit
violetti kukkakaali, violetti porkkana, tummat viinirypäleet
Dippejä
hummus, guacamole, myskikurpitsasose, jokin vinaigrette, creme fraice maust. sinihomejuustolla tms
Tarjottimelle on ensin dippikuppien ympärille levitetty kerros jääsalaattia. Sen päälle sektoreittain parsaa, porkkanatikkuja, paprikaa, sokeriherneitä, brokkolinia ja fenkolia. Keskellä on kukkakaalinuppuja ja niiden ympärillä bataattiviipaleita. Lopuksi tarjottimelle on aseteltu sinne tänne tomaatteja, isoja tummia viinirypäleitä, herneenversoja, basilikanlehtiä, oreganonlehtiä, lehtipersiljan lehtiä sekä syötäviä kukkia.
Kun kasvistarjotin on kevyt ”pääruoka”, sille katetaan proteiinipitoiset lisukkeet. Rapeaksi paahdetut kikherneet toimivat hyvin. Niille löytyy googlaamalla erilaisia reseptejä. Kaikkiruokaiset voivat tarjota cruditén lisukkeeksi vaikka
”rapeaksi paahdetut halloumitikut”
Ja leiväksi herkullinen pretzel focaccia
Hauskaa vappua kaikille!