Hyvää Kalevalan päivää.
Tänään on suomalaisen kulttuurin ja yhtä hyvin myös suomalaisen ruokakulttuurin päivä.
Onko mitään suomalaisempaa kuin pulla? No on, juu, mämmi, mutta vielä ei ole sen aika. Vaikka tänä vuonna meillä laskiaispullat muuttuivatkin laskiaisletuiksi, niiden valmistamisesta jäi sen verran mantelimassaa, että ajattelin upottaa sen jonkin sortin bostonkakun tapaiseen mustikkapuustirinkulaan. Kun kaikenlaiset hybridiruoat, ramenburgerit, cronitsit, pizzaburgerit(?huh!) jne ovat olleet maailmalla huippusuosittuja, minä yhdistin mustikkapiirakan ja korvapuustin. Lopputulos on tässä:
Mustikkapuustirinkula
(annoksesta tulee yksi iso
bostonkakku tai yksi kranssi ja muutama pikkupuusti)
0,5
dl sokeria
2
tl hienoksi rouhittua kardemummaa
1
tl suolaa
1
muna
1
pussi (11 g) kuivahiivaa
noin 7-8 dl vehnäjauhoa
100
g pehmeää voita tai leivontamargariinia
täyte
100
g mantelimassaa leikattuna muruiksi
50
g jäähdytettyä voisulaa
4
dl kohmeisia pakastemustikoita
3 rkl perunajauhoa
1
dl sokeria
viimeistelyyn
tomusokeria
sitruunamehua
Lämmitä
maito noin 42 –asteiseksi (vähän kuumempi kuin kädenlämpöinen). Lisää maitoon
sokeri, kardemumma, suola, muna sekä noin puoleen desilitraan jauhoja
sekoitettu kuivahiiva. Alusta pullataikinaan loput jauhot vähitellen ja pehmeä
voi/margariini alustamisen loppuvaiheessa. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna
taikinan nousta lämpimässä paikassa noin 30-40 minuuttia.
Kauli
taikina ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja sivele levylle voisulaa. Levitä
voisulan päälle tasainen kerros mantelimassamuruja. Laita muovipussiin sokeri
sekä perunajauho, sulje pussi ja hölskytä sen verran että ne menevät sekaisin.
Lisää pussiin suomalainen superfood eli kohmeiset mustikat ja hölskytä niin että kaikki mustikat ovat
sokeri-jauhoseoksen peittämät. Levitä pussin sisältö tasaisesti taikinalevylle.
Kääri levy pitkältä sivultaan alkaen rullaksi ja leikkaa rulla noin 4 cm
viipaleiksi. Voitele uunivuoka ja lado viipaleet löyhästi vierekkäin niin että
kierre on näkyvissä. (Tästä voi tehdä myös korvapuustin näköisiä leivonnaisia.)
Kohota leivonnaista vielä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
Paista
200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia ja anna pullan jäähtyä ennen
kuorruttamista. Sekoita keskenään tomusokeria ja tuorepuristettua sitruunamehua
pursotuskelpoiseksi tahnaksi, pyöräytä leivinpaperista pursotinpussi ja koristele
leivonnainen sitruuna-sokerikuorrutteella.