lauantai 28. helmikuuta 2015

Kalevalanpäivän mustikkapuustit



Hyvää Kalevalan päivää. 
Tänään on suomalaisen kulttuurin ja yhtä hyvin myös suomalaisen ruokakulttuurin päivä.

Onko mitään suomalaisempaa kuin pulla? No on, juu, mämmi, mutta vielä ei ole sen aika. Vaikka tänä vuonna meillä laskiaispullat muuttuivatkin laskiaisletuiksi, niiden valmistamisesta jäi sen verran mantelimassaa, että ajattelin upottaa sen jonkin sortin bostonkakun tapaiseen mustikkapuustirinkulaan. Kun kaikenlaiset hybridiruoat, ramenburgerit,  cronitsit, pizzaburgerit(?huh!) jne ovat olleet maailmalla huippusuosittuja, minä yhdistin mustikkapiirakan ja korvapuustin. Lopputulos on tässä:


Mustikkapuustirinkula
(annoksesta tulee yksi iso bostonkakku tai yksi kranssi ja muutama pikkupuusti)

2,5 dl maitoa
0,5 dl sokeria
2 tl hienoksi rouhittua kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
noin 7-8 dl vehnäjauhoa
100 g pehmeää voita tai leivontamargariinia
täyte
100 g mantelimassaa leikattuna muruiksi
50 g jäähdytettyä voisulaa
4 dl kohmeisia pakastemustikoita
3 rkl perunajauhoa
1 dl sokeria
viimeistelyyn
tomusokeria
sitruunamehua

Lämmitä maito noin 42 –asteiseksi (vähän kuumempi kuin kädenlämpöinen). Lisää maitoon sokeri, kardemumma, suola, muna sekä noin puoleen desilitraan jauhoja sekoitettu kuivahiiva. Alusta pullataikinaan loput jauhot vähitellen ja pehmeä voi/margariini alustamisen loppuvaiheessa. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan nousta lämpimässä paikassa noin 30-40 minuuttia.

Kauli taikina ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja sivele levylle voisulaa. Levitä voisulan päälle tasainen kerros mantelimassamuruja. Laita muovipussiin sokeri sekä perunajauho, sulje pussi ja hölskytä sen verran että ne menevät sekaisin. Lisää pussiin suomalainen superfood eli kohmeiset mustikat ja hölskytä niin että kaikki mustikat ovat sokeri-jauhoseoksen peittämät. Levitä pussin sisältö tasaisesti taikinalevylle. Kääri levy pitkältä sivultaan alkaen rullaksi ja leikkaa rulla noin 4 cm viipaleiksi. Voitele uunivuoka ja lado viipaleet löyhästi vierekkäin niin että kierre on näkyvissä. (Tästä voi tehdä myös korvapuustin näköisiä leivonnaisia.) Kohota leivonnaista vielä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia ja anna pullan jäähtyä ennen kuorruttamista. Sekoita keskenään tomusokeria ja tuorepuristettua sitruunamehua pursotuskelpoiseksi tahnaksi, pyöräytä leivinpaperista pursotinpussi ja koristele leivonnainen sitruuna-sokerikuorrutteella.


perjantai 27. helmikuuta 2015

Salaattia paahdetuista kasviksista



Uunijuureksia on totuttu pitämään lähinnä lisäkkeenä, mutta paahdetuista kasviksista tulee helposti myös ruokaisa, lämmin salaatti ihan sellaisenaankin syötäväksi. Paahtamiseen kuluu oma aikansa, mutta muuten salaatti on käytännössä ”syömistä vaille valmis” kunhan juurekset ovat hetken saaneet jäähtyä. Jääkaappiin jää usein pieniä paloja juureksia, joista tällaisen salaatin voi valmistaa.


Uunijuuressalaatti

1 peruna
1 porkkana
puolikas kyssäkaali
pieni pala juuriselleriä
1 päärynä
ruokaöljyä, suolaa, mustapippuria, ripaus sokeria
erilaisia vihreitä salaatinlehtiä
pähkinöitä (cashew, saksanpähkinä, pistaasi tms)
parmesaanilastuja
lehtipersiljaa
vinaigrette
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1/4  tl hunajaa
1/4  tl suolaa
hiukan mustapippuria myllystä

Leikkaa juurekset sekä päärynä haarukkapaloiksi ja levitä palat ruokaöljyllä voideltuun uunivuokaan. Mausta suolalla, mustapippurilla sekä ripauksella sokeria ja pirskottele lopuksi kasvisten päälle vielä hiukan öljyä. Kypsennä uunissa 200 asteessa 45-60 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsät. Jäähdytä hiukan ennen salaatin kokoamista.

Vuoraa salaattilautanen erilaisilla vihreillä ja pirskottele päälle vinaigrettea. Lisää paahdetut juurekset, pähkinät, parmesaanilastut sekä lehtipersilja ja mausta vielä kevyesti vinaigretella.


torstai 26. helmikuuta 2015

Limettilohta, avokadosalsaa, parsaa ja uppomuna




Uunilohi, miten ruoanlaitto voikaan olla näin helppoa!
Onkohan se jonkinlainen kevään merkki, kun alkaa tehdä mieli vihreitä ruokia? Parsaa, avokadoa, limettiä? Lohikin on kuorrutettu limetillä. Perinteisen uunilohen resepti on nyt päivitetty raikkaammaksi ja keväisemmäksi. Tämän helpompaa lohen kokkaaminen ei enää voi olla. Lohen kanssa tarjoillaan keitettyä vihreää parsaa, avokadosalsaa ja uppomuna. Jos ihan välttämättä haluaa lautaselle jotain perinteistä hiilaria, limettilohen kanssa voi tarjota perunasosetta.
 



viikon kala   09 / 33   Lohi

Lohi,  Salmo salar

Kuva: Lapin Kalatalouskeskus

Lohet luokitellaan kahteen sukuun, meille tutumpaan Atlantin loheen (Salmo) ja Tyynenmeren lohikaloihin (Oncorhyncus). Kauniin punalihainen lohi on maailmanlaajuisesti yksi tärkeimpiä ruokakaloja ja samalla yksi eniten viljelty kala. Tilastollisesti (kasvatettu Norjan) lohi on myös Suomen eniten syöty kala, jota kuluu vuodessa noin 4,3 kg/henkilö. Sen tarjoushintojen kanssa kotimaisen kalan on aika vaikea kilpailla.

Lapin kalatalouskeskus kertoo lohesta kaiken tarpeellisen ja lisää meidän lohireseptejämme täältä.




Limetillä maustettu uunilohi
(kahdelle)

2 kpl 150-200 g palaa nahatonta lohifileetä
suolaa ja sokeria
1 limetin raastettu kuori ja puolikkaan limetin mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 raastettu valkosipulinkynsi
2 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
2 rkl hienonnettua tuoretta ruohosipulia

Sekoita keskenään sama määrä suolaa ja sokeria ja ripottele sitä lohipaloille. Anna kalan maustua noin puoli tuntia ennen kypsentämistä. Sekoita keskenään kaikki muut makua antavat ainekset. Pyyhi ja kuivaa lohipalat ja aseta ne voideltuun uunivuokaan. Kaada limetti-öljy-mausteseos lohen päälle.
Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia (riippuen vähän lohipalojen paksuudesta).



Avokadosalsa

1 avokado
puolikas punasipuli ihan pieninä kuutioina
puolikkaan limetin mehu
5 tippaa Tabascoa
1 rkl hienonnettua tuoretta ruohosipulia
2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
ripaus suolaa
ripaus ruokokidesokeria
pieni rouhaisu mustapippuria

Leikkaa avokadon sisus noin puolen sentin kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna salsan makuuntua vähän aikaa ennen tarjoilua.


keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Kaukoidän kanakeitto



Valmiiksi grillatuista broilerinkoivista tulee helposti maukas keitto, joka valmistuu tuotapikaa. Kanakeitto soveltuu erityisesti tähän vuodenaikaan, jolloin liikkeellä on paitsi influenssaa, myös sekalainen määrä erilaisia todella sitkeitä muun sortin flunssaviruksia. Sanotaanhan, että äidin kanakeitto on paras lääke melkein mihin tahansa vaivaan. Eikä tarvitse edes sairastaa keittääkseen tätä ihanaa, itämaisesti maustettua kanakeittoa. Vaikka mausteluettelo on pitkä, kookosmaito kesyttää ja tasapainottaa maut.




Kaukoidän kanakeitto kahdelle

2 grillattua broilerinkoipea
1 rkl oliiviöljyä
1 sitruunaruoho noin 2 cm paloina
muutama ohut viipale galangaljuurta
1/4 tl korianterinsiemeniä
parin sentin pätkä tuoretta inkivääriä ohuina viipaleina
1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
1 kuivattu linnunsilmächili
1 tähtianis
5 dl kanalientä
1 rkl kalakastiketta
2 dl kookosmaitoa
80 g munanuudeleita (keittoaika 4 min)
kourallinen tuoretta korianteria hienonnettuna
kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
2 kevätsipulia ohuina viipaleina
1 pieni punasipuli ohuina viipaleina

Perkaa broilerinkoivista lihat, leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi ja jätä odottamaan.
Kuumenna kattilassa tilkka oliiviöljyä ja kuullota siinä sitruunaruoho, galangaljuuri, korianterinsiemenet, inkivääri, valkosipuli, linnunsilmächili sekä tähtianis. Sekoittele mausteita muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä ja lisää sen jälkeen kanaliemi sekä kalakastike. Keitä lientä parin minuutin ajan kunnes se on hyvin maustunut ja siivilöi mausteet pois.

Lisää siivilöityyn liemeen kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää nuudelit sekä kanasuikaleet ja keittele niitä sen aikaa että nuudelit kypsyvät. Lisää lopuksi korianteri, basilika sekä kevätsipuli ja tarjoile keitto. Lisää punasipuliviipaleet keittoon vasta lautasella.