maanantai 30. toukokuuta 2022

Thai green prawn curry

Tämä ei sitten ole sellainen curry, jonka yksittäin poimitut mausteet ensin hierretään huhmaressa ja haudutellaan pitkään pannulla öljyn kanssa, mistä sitten huumaava aasialaisten mausteiden tuoksu leviää ympäristöön. Itse asiassa tämä on curryksi melko mieto ja nopea valmistaa, sillä tähän käytetään valmista currytahnaa. Vihreä Thai katkarapucurry on todellista pikaruokaa, siis ihan loistavaa arkiruokaa. Kun pakasteravut on sulatettu, curryn valmistaa suunnilleen samassa ajassa kun riisit kiehuvat. Rapuja kannattaa käydä etsimässä aasialaisista kaupoista. Niistä löytyy yleensä tosi edullisia rapu- ja muita äyriäispakasteita.

 

 

Thai green prawn curry / Vihreä Thai katkarapucurry

(2 annosta)
 

1,5 dl  basmatiriisiä

200-250 g  raakoja kuorittuja (pakaste)jättiravunpyrstöjä

1 + 1 rkl  ruokaöljyä
2  banaanisalottisipulia ohuina viipaleina
2 rkl  Thai green curry tahnaa
1  mieto punainen chili viipaleina
2,5 dl  kookosmaitoa
1 tl  fariinisokeria
1 rkl  thai kalakastiketta
puolikkaan limetin mehu
100 g  litteitä sokeriherneitä
pari isoa kourallista pinaatinlehtiä
tuoretta korianteria ja thaibasilikaa
 
 

Valmista curry sillä välin kun basmatiriisi kiehuu. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

Sulata jättiravunpyrstöt ja taputtele ne kuiviksi. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kypsennä siinä ravut. Mausta ravut suolalla ja siirrä odottelemaan. Ravut lisätään curryn joukkoon ihan lopuksi.

Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä viipaloituja salottisipuleita 3-4 minuuttia kunnes ne ovat pehminneet. Lisää currytahna sekä chiliviipaleet, paahda ja sekoittele muutaman minuutin ajan. Seuraavaksi kaada pannulle kookosmaito ja keittele ihan pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää sitten fariinisokeri, kalakastike, limettimehu, sokeriherneet, pinaatti, korianteria sekä thaibasilikaa ja keitä sekoitellen muutama minuutti. Lisää lopuksi kypsät ravunpyrstöt lämpenemään kastikkeen joukkoon.

Tarjoile basmatiriisin kanssa. Lautasille vielä tuoretta korianteria, thaibasilikaa ja limettiä.

 


lauantai 28. toukokuuta 2022

Poulet au vinaigre eli Lyonin kana


Lyonin kana on yksi maukkaimmista kanaruoista. Kun sitä on tehnyt kerran, sitä tekee toisen ja kolmannen ja… vaikka kuinka monennen kerran, sillä niin hyvää se on. Punaviinietikka kanaruoan mausteena voi äkkiseltään kuulostaa aika oudolta, mutta nyt kannattaa unohtaa kaikki ennakkoluulot.

Ranskalaiset valmistavat tämän klassikon kokonaisesta kanasta, kana paloiksi ja pannulle kypsymään. Suomalaisesta ruokakaupasta ei juuri kokonaista kanaa löydy, joten otamme käyttöön tämän linnun mehevimmät palat, koivet. Tähän voi käyttää kokonaisia nahallisia broilerin koipia tai luuttomia ja nahattomia reisipaisteja, kuten meillä tehtiin. Nahallisista koivista tulee näyttävämmän näköinen ruoka, kun nahka ruskistuu uunissa syvän tummanruskeaksi. Nahattomat reisipaistit jäävät vaatimattomasti vähän vaaleammiksi ja katoavat kastikkeen joukkoon, mutta maku on yhtä hyvä. Yrttimausteena on rakuuna. Jos käytät tuoretta rakuunaa, katso että ruukun suojapussissa varmasti lukee ranskalainen rakuuna. Siinä on sekä tuoksu että maku toisin kuin toisessa rakuunalajikkeessa. Jos tuoretta ranskalaista rakuunaa ei löydy, käytä kuivattua.


 

Lyonin kana / Poulet au vinaigre

 

900 g  broilerin luuttomia ja nahattomia reisipaisteja

hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
2 + 2 rkl  voita
1  keltasipuli pieninä kuutioina
3  valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl  tomaattipyreetä
1 dl  punaviinietikkaa
1 dl  kuivaa valkoviiniä
3 dl  kanalientä
2-3 rkl  hienonnettua tuoretta ranskalaista rakuunaa
     (tai 4 tl  kuivattua rakuunaa) 
150 g  creme fraichea


Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Jos käytät uuninkestävää korkealaitaista paistinpannua, tämä ruoka voidaan valmistaa siinä kokonaan. Muussa tapauksessa tarvitset myös uunivuoan.

Kuori ja kuutioi sipuli, kuori ja raasta valkosipulinkynnet, yhdistä punaviinietikka ja valkoviini.

Taputtele reisipaistit kuiviksi ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla.

Ruskista broilerin reisipaistit voissa molemmin puolin ja siirrä odottamaan. Jatka samalla pannulla, kuullota sipulit ja raastetut valkosipulit. Lisää tomaattipyree ja sekoita hyvin. Kaada kuumalle pannulle punaviinietikka-valkoviiniseos niin että se suorastaan possahtaa. Keitä noin 5 minuuttia, minkä jälkeen lisää kanaliemi ja keitä nestettä kokoon muutaman minuutin ajan. Lisää rakuuna sekä creme fraiche ja sekoita hyvin.

Yhdistä broilerin reisipaistit ja kastike, ja hauduta kypsäksi uunissa 225 asteessa noin 30-35 minuuttia.