torstai 28. syyskuuta 2023

Kur - pizzat


Syksy tulee, ja kurpitsat, ja halloween. Nämä pallerot eivät ole kurpitsoita, eivät sämpylöitä, vaan pieniä kurpitsan näköisiä pizzapalleroita, kur-pizzoja. Reseptiä ei tarvitse säästää halloweentarjoiluun, sillä näistä voi nauttia jo nyt ja varsinkin vieraille tarjottaessa takuuvarmasti herättävät paljon keskustelua. Näissä on kana-sinihomejuustotäyte, mutta täytteen voi valita ihan oman maun mukaan.

 

Kur-pizzat

 

pizzataikina
6 dl                vehnäjauhoa
1 tl                suolaa
1 pss (11 g)   kuivahiivaa
2 dl                vettä
1 dl                rypsiöljyä

täyte

100 g             kypsää kanafileetä
70 g               st agur sinihomejuustoa
60 g               juustoraastetta (tässä provolone-mozzarella)
pizzakastike
3 rkl              ketsuppia
2 rkl              tomaattipyreetä
1 rkl              sweet chili kastiketta
1 tl                HP-kastiketta
1 tl                kuivattua oreganoa
voiteluun
1                    kananmuna
1 tl                paprikajauhetta

muuta

12 kpl 100 cm keittiönarun pätkiä
tuoretta basilikaa
 

Valmista ensin pizzataikina. Sekoita keskenään vehnäjauho, suola sekä kuivahiva. Kuumenna vesi noin +42 –asteiseksi ja sekoita jauhoihin. Lisää öljy ja alusta tiiviiksi taikinaksi  (taikinan paino noin 710 g). Jaa taikina 12 tasakokoiseen osaan, pyöritä ne palloiksi ja laita lämpimään paikkaan vierekkäin liinan alle noin puoleksi tunniksi.

Valmista sillä välin täyte. Hienonna kanafilee ja sekoita se juustoraasteen ja sinihomejuuston kanssa. Sekoita pizzakastike ja lisää se täytteeseen.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja laita pelti uuniin kuumenemaan.


Kauli ja venytä taikinapalloista jotakuinkin kolmiota muistuttava lettu, nosta keskelle lusikallinen täytettä, nosta sitten kolmion kulmat yhteen ja sen jälkeen kolmion sivut. Nipistele taikinaa niin kauan että se varmasti pysyy koossa. Lopuksi leikkaa yläpuolelle muodostunut paksumpi ”taikinahäntä” pois jotta taikina olisi kauttaaltaan suunnilleen tasapaksuista. 

 

 

Kun olet täyttänyt näin kaikki 12 taikinapalloa, sido ne keittiönarulla kurpitsan muotoon. Varo kiristämästä narua liikaa, jätä mieluummin hiukan liian löysäksi. Kun kaikki on paketissa, leikkaa ylimääräinen naru pois. 
 


Voitele kur-pizzat muna-paprikaseoksella. Ota kuuma pelti pois uunista, laita pellille leivinpaperi ja nosta kur-pizzat siihen saumapuoli alaspäin. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kun kur-pizzat ovat hiukan jäähtyneet, poista narut niiden ympäriltä. 

 


Täyte saattaa paikoin pursuilla hiukan ulos, mutta onneksi se ei vaikuta makuun. Viimeistele kur-pizzat pienillä basilikanlehdillä.

 

tiistai 26. syyskuuta 2023

Sate Ayam - Chicken Satay – Indonesialaiset kanavartaat ja maapähkinäkastike


Satay/sate on kaakkois-aasialainen maustettu, varrastettu ja grillattu liharuoka, joka tarjoillaan mausteisen kastikkeen kanssa. Varhaisimpien satayvartaiden valmistuksen uskotaan olevan peräisin Jaavan saarelta, mutta ruokalaji on levinnyt kaikkialle Indonesiaan, missä siitä on tullut todellinen kansallisruoka. Satayssa lienee myös arabialaisia vaikutteita. Sataylihan voi marinoida etukäteen, vaikka useimmat aasialaiset katuruokakauppiaat eivät marinoikaan lihaa, vaan sivelevät sitä mausteöljyllä grillauksen aikana. Indonesialainen satay tarjoillaan usein maapähkinäkastikkeen kanssa. Samanlaisia lihavartaita grillataan myös Thaimaassa sekä Malesiassa, ja Singaporessa satayvartaat ovat ihan ohittamaton katuruoka. Alankomaissa satay on todella suosittua, olihan Indonesia Hollannin siirtomaa vuoteen 1949 saakka.

Satay voi koostua kuutioidusta tai viipaloidusta kanasta, vuohenlihasta, lampaanlihasta, naudanlihasta, sianlihasta, katkaravusta, kalasta, tai vaikka tofusta pujotettuna bambuvartaaseen. Nämä maustetaan ja grillataan (puuhiilellä) ja tarjoillaan sitten erilaisten mausteisten kastikkeiden kanssa, useimmiten soija- ja maapähkinäkastikkeen yhdistelmänä. Siksi maapähkinäkastiketta kutsutaan usein satay-kastikkeeksi.

Eri maissa on pieniä eroja siinä, millä satay maustetaan tai mitä lihaa/kalaa (katkarapuja) siinä enimmäkseen käytetään. Indonesian suosituimmat sataylihat ovat kana ja vuohi, ja maustepalettiin kuuluu mm chilihiutaleet sekä tuore inkivääri. Thaimaassa mausteena suositaan punaista currytahnaa ja kookosmaitoa, Malesiassa luotetaan erityisesti kurkumaan ja sitruunaruohoon. Sitä ainoaa ja oikeaa reseptiä ei ole olemassakaan, joten oma maku ratkaisee.

Näiden satayvartaiden kanssa nautittiin myös kurkku-punasipulisalaattia sekä keitettyä basmatiriisiä. Broilerista tähän voi käyttää myös rintalihoja, mutta vaarana on että grillaaminen tekee niistä kuivat. Reisipaistit pysyvät mehevämpinä.


 

Sate Ayam – Chicken Satay – Kanasatay

 

marinadi
0,5 dl             kookosmaitoa
2 rkl              soijakastiketta
1 rkl              limettimehua
1 rkl              kalakastiketta
1 rkl              raastettua tuoretta inkivääriä
1 rkl              ruskeaa sokeria
2 tl                curryjauhetta
1 tl                kurkumaa
1 tl                valkosipulijauhetta
1 tl                jauhettua korianteria
ripaus            chilihiutaleita

600 - 700 g   broilerin reisipaisteja

8 kpl              bambuvarrastikkuja

grillaamiseen

1 rkl              ruokaöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippurirouhetta

maapähkinäkastike

1 dl                kookosmaitoa
0,5 dl             maapähkinälevitettä
1 rkl              soijakastiketta
1 rkl              limettimehua
2 tl                ruskeaa sokeria
1 tl                raastettua tuoretta inkivääriä
hyppysellinen chilihiutaleita
0,5 tl             srirachaa
hiukan           rouhittuja maapähkinöitä

 

kurkku-punasipulisalaatti

1                    kurkku
puolikas        punasipuli
1 tl                valkoviinietikkaa
2 tl                ruskeaa sokeria
0,5 tl             hienoa merisuolaa

 

lisäksi

1 ruukku       tuoretta korianteria (vain lehdet)
limettilohkoja
keitettyä basmatiriisiä
 

 

Leikkaa reisipaisteista pois ylimääräinen rasva ja pilko lihat isohkon suupalan kokoisiksi. Sekoita marinadin ainekset ja lisää joukkoon kananpalat. Kaada lihat marinadeineen isoon muovipussiin ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai mielellään vaikka yön yli. Kääntele pakettia muutaman kerran marinoitumisen aikana.

Laita bambutikut veteen likoamaan pari tuntia ennen grillausta, jotta ne eivät palaisi grillissä.

Kuori kurkku, halkaise se ja raaputa siemenet pois pienen lusikan avulla. Leikkaa puolikkaat vajaan sentin viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Sekoita kulhossa valkoviinietikka, ruskea sokeri sekä merisuola ja lisää kurkut sekä punasipulipalat. Sekoita hetki ja jätä mehustumaan huoneenlämpöön.

Valmista maapähkinäkastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lopuksi ripottele pinnalle pähkinärouhetta. Jos kastike tuntuu liian ohuelta, sen voi nopeasti kiehauttaa.

 


Poimi kanapalat pois marinadista, taputtele ne kuiviksi ja pujottele vartaisiin. Sivele valmiit vartaat ruokaöljyllä ja mausta suolalla sekä mustapippurirouheella. Grillaa lihat kypsiksi. Jos grilliä ei ole käytettävissä, parilapannu välttää vaihtoehtona, vaikka lopputulos ei olekaan ihan yhtä hyvä. Keitä riisi sillä välin kun vartaat kypsyvät. Viimeistele tuoreella korianterilla ja limetinlohkoilla.