perjantai 8. marraskuuta 2024

Hyvällä aamiaisella pärjää pitkään osa 2/2


Hiukan kevyempi puuroaamiainen syntyy mannasuurimoista. Näiden paras puoli on se, että nesteenä voi käyttää lähes mitä tahansa ja lopputulos on aina tosi herkullinen. Vielä kun puuron vatkaa kuohkeaksi vispipuuroksi, niin sehän käy vaikka jälkiruoaksi. Perinteinen puolukkavispipuuro on edullista, mutta muitakin marjoja ja hedelmiä kannattaa kokeilla. Olen viime vuosina pakastanut muutaman valmiin marja-annoksen ihan vaan vispipuurotarkoitukseen. Viime kesältä säilöttyä omenasatoakin kannattaa hyödyntää vispipuuroon.

 


 

 

Puolukkavispipuuro

 

1 l                  vettä
4-5 dl             puolukoita
1,5 dl             sokeria
1,5 dl             mannasuurimoita
0,5 tl              suolaa
 

Laita kattilaan vesi, puolukat ja sokeri, ja keitä välillä sekoitellen kunnes puolukat ovat luovuttaneet mehunsa ja alkavat haalistua. 

Kaada kattilan sisältö siivilän läpi toiseen astiaan ja painele marjoja vielä lusikalla siivilää vasten niin että kuoret ja siemenet jäävät siivilään. Heitä siivilän sisältö pois ja kaada marjamehu takaisin kattilaan.

Jos kuitenkin haluat käyttää puolukoista myös kuoret, kaada kuoret siivilästä tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kannuun. lisää pari kauhallista mehua, blendaa ainekset tasaiseksi soseeksi ja kaada takaisin kattilaan. Jos puurossa on kuoria (”roskia”), puuron vispaaminen kuohkeaksi on ikävämpää, kun kuoret roiskivat pitkin keittiötä.

Kuumenna marjamehu kiehuvaksi ja lisää mannasuurimot sekä suola. Keitä viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Kun puuro on valmista, nosta kattila liedeltä ja anna puuron jäähtyä, mielellään ihan jääkaappikylmäksi. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi.

* * * * * * * * * * * * * * * *

 


 

Omenavispipuuro

 

8 dl                tuorepuristettua omenamehua
5 dl                omenasosetta
1 dl                tavallista kidesokeria
0,5 dl             fariinisokeria
0,5 tl              vaniljasokeria
0,5 tl              hienoa merisuolaa
1,5 dl (tai 2 dl) mannasuurimoita

 

Kaada kattilaan kaikki muu paitsi mannasuurimot sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Jos haluat tiiviin ja paksumman puuron, käytä 2 dl mannasuurimoita. Minä tein pehmeämpää ja käytin vain 1,5 dl. Ripottele joukkoon mannasuurimot voimakkaasti vatkaten niin että ne eivät jää kokkareiksi liemeen. Keitä puuroa viiden minuutin ajan muutamia kertoja välillä sekoittaen. Kun puuro on valmista, kaada se isoon pyöreäpohjaiseen kulhoon jäähtymään. Lopuksi jäähdytä puuro vielä jääkaappikylmäksi. Vatkaa kylmä puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi ja laita jääkaappiin vielä vähäksi aikaa.
 
Tarjoile omenavispipuuro kauramurun, tuoreiden omppuviipaleiden ja kermamaidon kanssa.
 

Kauramuru

 

50 g              voita
1 dl               fariinisokeria
2/3 dl            kaurahiutaleita
1/3 dl            vanhan ajan kauraryynejä (se rapeampi versio kaurahiutaleista)
1 dl               vehnäjauhoa
1 tl                kanelia
0,5 tl             hienoksi jauhettua kardemummaa

 

Mittaa voi sekä fariinisokeri paistinpannulle ja laita muut ainekset yhteen kulhoon. Jos kaupasta ei löydy Myllärin vanhan ajan kauraryynejä, seokseen voi käyttää pelkkiä kaurahiutaleita. Kuumenna voi-sokeriseosta niin että ainekset sulavat ja lisää sitten jauho-mausteseos. Paahda muruseosta keskilämmöllä koko ajan puuhaarukalla sekoitellen. Kun seos alkaa kuivahtaa ja tuoksua paahtuneelta, ota pannu pois liedeltä ja kumoa pannun sisältö laakealle lautaselle jäähtymään. Varo paahtamasta liian pitkään tai liian kuumalla ettei sokeri pala.

* * * * * * * * * * * * * * * *

 


 

Mustaherukka-ruisvispipuuro

 

Riihipuoti (ei ole maksettu mainos) valmistaa ruismannaa, joka on mannaryynin karkeudella jauhettua ruista. Siitä tulee todella erilainen vispipuuro.

9 dl                vettä

2 dl                mustaherukoita
1 dl                sokeria
1/2 tl              suolaa
1,5 dl             ruismannaa

 

Kaada kattilaan marjat sekä vesi ja keitä muutaman minuutin ajan kunnes marjat ovat rikkoutuneet. Paseeraa marjaliemi siivilän läpi toiseen astiaan.

Jos kuitenkin haluat käyttää mustaherukoista myös kuoret, kaada kuoret siivilästä tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kannuun. lisää pari kauhallista mehua, blendaa ainekset tasaiseksi soseeksi ja kaada takaisin kattilaan. Jos puurossa on kuoria (”roskia”), puuron vispaaminen kuohkeaksi on ikävämpää, kun kuoret roiskivat pitkin keittiötä.

Jatka keittämistä ja lisää nesteeseen ensin suola ja sokeri, sitten huolella vatkaten ruismannaryynit. Keitä puuroa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia kunnes se on kypsää. Kaada puuro isoon kulhoon jäähtymään ja jäähdyttyään vatkaa se sähkövatkaimella ilmavan kuohkeaksi.

* * * * * * * * * * * * * * * *

 


 

Mansikkamannapuuro

 

5 dl                mansikoita
1 dl                sokeria
7 dl                vettä
1 dl                mannasuurimoita
200 g             maustamatonta jogurttia
lisäksi            mansikoita ja sitruunamelissaa/minttua/basilikaa (valitse itse)

 

Kaada vesi kattilaan ja lisää pieniksi paloiksi pilkotut mansikat sekä sokeri. Keitä kunnes kaikki mansikat ovat pehmeitä ja kevyesti soseutettavissa. Vatkaa kiehuvaan mansikkasoseliemeen mannasuurimot ja keitä puuroa välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Jäähdytä puuro jääkaappikylmäksi.

Lisää kylmään puuroon maustamaton jogurtti ja vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi vispipuuroksi. Tarjoile mansikoiden kanssa ja viimeistele jollain vihreällä mausteyrtillä.

* * * * * * * * * * * * * * * *

 


 

Sitrusvispipuuroa ja kardemummakermaa

 

6-7                 klementiiniä
4-5                 veriappelsiinia
1                    verigreippi
1,5 dl             sokeria
0,5 tl              suolaa
1,5 dl             mannasuurimoita

 

Jos ei nyt ihan juuri näitä sitrushedelmä satu olemaan käytettävissä, ne voi korvata vaikka pelkillä appelsiineilla. Joku vähän happoisampi sitrus saisi kuitenkin olla mukana, kuten vaikka limetti tai puolikas sitruuna. Pääasia vaan että niistä tulee yhteensä suunnilleen litran verran sosetta.

Kuori sitrukset, poista siemenet ja laita sisukset blenderin tai sauvasekoittimen kannuun. Soseuta hedelmät ja mittaa että niistä tulee yhteensä litran verran hyvin soseutunutta massaa. Kaada soseutetut hedelmät kattilaan ja lisää sokeri sekä suola. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita hyvin ja lisää mannasuurimot nesteen joukkoon koko ajan vatkaten. Keitä puuroa viiden minuutin ajan ja lopuksi kaada se isoon kulhoon jäähtymään.

Vatkaa kylmä puuro kuohkeaksi ja tarjoile se kardemummalla maustetun kermavaahdon kanssa.

* * * * * * * * * * * * * * * *

 


 

Suklaapuuro

 

1 l                  maitoa
1/4 tl              suolaa
1 dl                mannasuurimoita
0,5 dl             sokeria
0,5 dl             tummaa kaakaojauhetta (van Houten)

 

Kaada maito (pinnoitettuun) kattilaan, lisää suola ja kuumenna kiehumispisteeseen. Sillä välin sekoita keskenään mannasuurimot, sokeri sekä kaakaojauhe. Kun maito kiehuu, siivilöi kuiva-aineseos joukkoon. Siivilän kautta siitä syystä, ettei puuroon jäisi kokkareita. Keitä puuroa miedolla lämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen noin 8 minuuttia, minkä jälkeen siirrä kattila pois lämmöltä, laita kansi päälle ja anna hautua vielä joitain minuutteja.

Periaatteessa puuro on tällaisenaan hiukan jäähdyttyään valmista nautittavaksi maidon kanssa. Kannattaa kuitenkin nähdä hiukan lisävaivaa ja vatkata puuro kuohkeaksi, sillä se on paljon parempaa kuin pelkkä keitetty suklaapuuro. 

 


 

maanantai 4. marraskuuta 2024

Hyvällä aamiaisella pärjää pitkään osa 1/2


Minä olen aina ollut huono syömään mitään aamulla. Ei vaan ole nälkä ja tyynykin on niin mukavzzzzz... Mutta jotta energiaa riittäisi lounastaukoon saakka, jotain on pakko nauttia – siis muutakin kuin pari tuplaespressoa. Kroonisen aamu-unisuuteni johdosta äitini aikanaan kehitti nopeasti juotavan aamiaisen, siis sellaisen jonka ehdin hörppimään minuutissa ennen kouluun lähtöä, kun päällysvaatteet on jo puoliksi puettu. Juotavan aamiaisen, jolla pärjäsi lounastaukoon asti. Hän ei vain osannut keksiä sille hienoa nimeä. Nykyisin tuo juoma tunnetaan nimellä smoothie. Myöhemmin olen opetellut syömään aamulla myös puuroa ja puurohan on nykyisin kovasti muotia.

Puuro ymmärretään yleensä siksi perinteiseksi kaurapuuroksi, mikä onkin oikein hyvää, varsinkin kun sen viimeistelee marjoilla tai hedelmillä tai granolalla – tai vaikka niillä kaikilla. Mutta puuro voi olla paljon muutakin kuin kaurapuuroa. Tässä muutamia reseptejä ja seuraavassa päivityksessä lisää.

 


 

Nopea kaurapuuro mikrossa

(1 annos suoraan lautaselle)

 

1 dl (n 40 g)  kaurahiutaleita
2 rkl              vehnäleseitä
0,5 tl             suolaa
2,5 dl            maitoa

 

Mittaa kuivat ainekset syvälle lautaselle ja sekoita. Lisää maito ja sekoita. Kypsennä mikrossa ensin täysteholla 3,5-4 minuuttia, minkä jälkeen haudutus puoliteholla 3-3,5 minuuttia.
 
Miksi vehnäleseitä, miksei kauraleseitä? Siksi, että vehnäleseissä on yli kaksinkertainen määrä kuitua mitä kauraleseissä.

Tarjoile sopivien lisukkeiden, kuten marjojen, hedelmien tms kanssa. Kuvan lautaselta puuro löytyy jostain kaikkien appelsiini- ja klementiiniviipaleiden alta.

* * * * * * * * * * * * * * * *

 


 

Marja-pähkinä-kaurapuuro uunissa

 

Mitta-astiana tässä puurossa on ”kupillinen”. Virallisesti cup on 2.36588 desilitraa, joka pyöristetään 2,5 desiksi, mutta kun kaikki ainekset on mitattu samoissa mitoissa, niin tässä tapauksessa kahvikupin koolla ei ole väliä. Isolla kupilla tulee paljon puuroa, espressokupilla mittaamalla vähemmän.
 
yksi               isohko nokare voita sulatettuna
3                    kupillista marjoja ja/tai hedelmiä
                           (tässä pakastevadelmia ja tölkkipersikkaa)
2 kupillista    Elovena kaurahiutaleita (ei pikahiutaleita)

1 kupillinen  rouhittuja manteleita ja pähkinöitä

                           (tässä mantelia, pistaasia, cashew- ja pekaanipähkinää)
hiukan           suolaa
2 kupillista    maitoa (tai kaurajuomaa tai jotain vastaavaa)
2                    munaa
1/2 kupillista (ruokokide)sokeria
hiukan           vaniljaa mausteeksi
 

Voitele uunivuoka voisulalla ja levitä vuoan pohjalle marjat ja hedelmät. Rouhi pähkinät ja sekoita ne kaurahiutaleiden kanssa. Vatkaa toisessa kulhossa munat, maito, suola, sokeri, vanilja sekä loput voisulasta. Kaada kuiva-aineseos munamaidon joukkoon, sekoita ja kaada se vuokaan marjojen päälle. Ravistele vuokaa jotta ainekset levittäytyvät tasaisesti.
 

Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 40-45 minuuttia. Puuron ulkonäkö uunista otettaessa ei ole kovin houkutteleva, mutta kun sen peittää marjoilla, hedelmillä ja pähkinöillä, se alkaa näyttää yhtä herkulliselta kuin se maistuukin.

* * * * * * * * * * * * * * * *



 

Ihana ohrahiutalepuuro

 

Näihin Riihipuodin ohrahiutaleisiin (ei ole maksettu mainos) meillä on ihastuttu ja tätä puuroa keitellääkin aika usein kaurapuuron vaihtoehdoksi.
 

1 l                  maitoa

1,7 dl             Äidin Unelma ohrahiutaleita
hiukan           suolaa

 

Lämmitä neste kattilassa kiehuvaksi ja lisää hiutaleet vispilällä sekoittaen. Sammuta liesi ja jätä puuro hautumaan n. 20 minuutiksi kansi päällä. Lisää suola sekoittaen. Nauti sopivien lisukkeiden kanssa. Tämän puuron päällä on yhden passionhedelmän sisukset.
 
* * * * * * * * * * * * * * * *

 


 

Uuniriisipuuro ja luumukiisseli

 

Uunissa hauduttaen riisipuuro valmistuu helpommin kuin kattilassa. Aikaa kuluu hiukan enemmän, mutta eipähän ole vaaraa siitä että maitopohjainen puuro palaisi pohjaan.

 

Uuniriisipuuro

 

1,5 dl             puuroriisiä
1 l                  maitoa
0,5 tl              suolaa

 

Sekoita kaikki ainekset keskenään, kaada ne voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa (160 kiertoilma) noin 1,5 tuntia. Sekoita välillä pari kertaa. Kun päälle muodostunut kuori on kauniisti ruskettunut, puuro on valmista.

Nauti sokerin, kanelin ja maidon kanssa tai keitä luumu-/sekahedelmäkiisseli:

 

Luumukiisseli

 

200 g             kivettömiä luumuja
1 l                  vettä
1                    kanelitanko
0,5-1 dl         sokeria
3-4 rkl           perunajauhoja + tilkka kylmää vettä

 

Laita kattilaan kaikki muut ainekset paitsi perunajauhot ja keitä seosta noin 15 minuuttia. (Jos pidät enemmän vähän ”muhentuneista” luumuista, leikkaa luumut puolikkaiksi ennen keittämistä.) Ota kanelitanko pois, sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä ja kaada seos kapeana nauhana kuuman nesteen joukkoon koko ajan vatkaten. Anna kiisselin vielä kerran nopeasti kiehahtaa ja nosta sen jälkeen kattila pois liedeltä. Ripottele pinnalle hiukan sokeria ja jäähdytä kiisseli.
 
* * * * * * * * * * * * * * * *



 

Uuniohrapuuro rikotuista ohrasuurimoista

 

Kun kaikkialla aina muistetaan mainita kaura beetaglukaanin lähteenä, niin sellainen on myös ohra. Beetaglukaani on hyödyllinen ravintokuitu, joka alentaa veren LDL-kolesteroliarvoja, hidastaa glukoosin imeytymistä ja näin tasoittaa verensokerin heilahteluja. Kaura ja ohra kumpikin sisältävät noin 3-5 prosenttia beetaglukaania.

 

Ohrasuurimopuuro uunissa

 

2 dl                rikottuja ohrasuurimoita
1 l                  maitoa
1 dl                kermaa
1 tl                 suolaa
nokare           voita vuoan voiteluun

Nauti puuro sokerin, kanelin, kardemumman ja maidon kanssa.

 

Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Voitele kohtalaisen kokoinen uunivuoka voilla. Sekoita keskenään maito, kerma sekä suola ja kaada seos vuokaan. Ripottele rikotut ohrasuurimot tasaisesti maidon joukkoon. Laita vuoka uuniin ja anna puuron hautua uunin alatasolla 1,5 tuntia.
 

Uunipuuron maito tuppaa tummumaan pinnalta lähes palaneeksi. Jos paiston puolivälissä puuron pinta näyttää kovin tummalta, sen päältä voi kuoria ohuen ruskean maitokalvon ja jatkaa paistamista. Puolentoista tunnin jälkeen ota vuoka uunista, kuori uudelleen muodostunut ruskea maitokalvo pois ja nauti hetikohta tai anna puuron jäähtyä ja syö sitä aamiaiseksi. Yksi annos jääkaappikylmää puuroa lämpiää mikrossa 1-2 minuutissa juuri sopivaksi.

Ohrapuuron voi valmistaa myös matalammassa lämmössä, jolloin kypsyminen kestää kauemmin. Jos lämmittää uunin 100 asteeseen, puuro voi olla kypsymässä jopa yli yön. Näillä erilaisilla paistolämpötiloilla on se ero, että 200 asteen nopeassa paistossa puurosta tulee jonkin verran kuivempaa kuin 100 asteen hitaassa kypsennyksessä. Mistä kukin tykkää.

Uuniohrapuuron kanssa toimii perinteinen sokeri-kanelisirote, mutta jos siihen lisää vielä runsaan tupsauksen hienoa kardemummaa ja sopivasti kylmää maitoa, niin puurosta tulee täydellinen.

* * * * * * * * * * * * * * * *

 


 

All-in-one aamiaissmoothie

 

100 g             banaania
100 g             mansikoita (tai mandariineja tms)
170 g             rasvatonta jogurttia
55 g               kananmuna (1 kpl)
1 rkl               vehnäleseitä (n. 4 g)
0,5 dl             kaurahiutaleita (n. 20 g))
2 dl                rasvatonta maitoa

 

Mittaa kaikki ainekset blenderin kannuun ja suristele juotavan ihanaksi aamiaiseksi. Tästä tulee kaksi isoa lasillista.

Jos raaka kananmuna tuntuu epämiellyttävältä ajatukselta, voin vakuuttaa että se ei maistu juoman seassa yhtään, mutta parantaa rakennetta. Onhan majoneesissakin raakaa munankeltuaista ja erilaisissa hyydykekakuissa vaahdotettua raakaa munanvalkuaista, joten ei raaka kananmuna ole juoman joukossa yhtään sen kummempaa. Sitä paitsi kananmuna on ravintosisällötään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista sisältäen lähes kaikkia ravintoaineita lukuunottamatta C-vitamiinia ja kuitua.

Laskin huvikseni tämän smoothiereseptin (2 lasillista) ravintoarvot ja tällainen tämä juoma on:

energia 452 kCal, proteiini 35,5 g, rasva 7,6 g, kuitu 7,2 g, kalsium 518,6 mg, D-vitamiini 3,2 µg, C-vitamiini 58,1 mg, rauta 4,2 mg

* * * * * * * * * * * * * * * *

Lisää ihania puuroreseptejä seuraavassa päivityksessä.