Mustatorvisienten paras aika on nyt
elo-syys-lokakuussa. Ensimmäinen sato on jo noussut ja uusien sateiden
myötä odotetaan seuraavaa satoa. Pakastuspuuhissa huomasin, että pakkasesta
löytyi vielä yksi rasia viimekesäisiä mustatorvisieniä. Nyt olikin sitten
sopiva aika tehdä tilaa uusille sienille ja valmistaa näistä mehevä
mustatorvisienipiirakka. Sienten lisäksi piirakassa on kolmen sortin sipuleita,
tavallista keltasipulia kuullotettuna, hienonnettua ruohosipulia sekä mustaa
valkosipulia. Mustassa valkosipulissa on omintakeinen maku, joka sopii sienten
kanssa tosi hyvin.
Musta valkosipuli on fermentoitua
valkosipulia, jonka kynnet ovat fermentoinnin aikana muuttuneet mustiksi ja voimakkain
valkosipulisuus on miedontunut niin että näitä kynsiä voi syödä vaikka ihan
sellaisenaan. Yritin löytää kokonaisia mustia valkosipuleita, mutta jostain syystä saatavuus tällä hetkellä tuntui olevan
kovin vaikeaa eli pelkkää eioota. Onneksi googlaamalla löytyi Helsingistä kauppa jossa myytiin purkitettuja
mustavalkosipulin kynsiä.
Mustatorvisienipiirakka
(24 cm piirakkavuokaan)
taikina
1 dl vehnäjauhoa
1 dl täysjyvävehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
100 g kylmää voita pieninä kuutioina
1
muna
2 rkl kylmää vettä
täyte
2 rkl voita
1 pieni sipuli
5 mustan valkosipulin kynttä
150 g esikäsiteltyjä mustatorvisieniä
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
0,5 dl madeiraa
1 dl vettä
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 dl hienonnettua ruohosipulia
3 munaa
1 dl kermaa
1 dl kermaa
2 dl täysrasvaista fraiche kermaa (Arla 30%)
100 g raastettua cheddaria
Sekoita keskenään taikinan kuivat
aineet ja lisää voi. Nypi aineksista murumainen seos. Lisää vesi sekä muna ja
sekoita ainekset taikinaksi. Taputtele taikinasta litteähkö pallo, laita se
kahden leivinpaperin väliin ja vie jääkaappiin tekeytymään noin puoleksi
tunniksi.
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen
(ylä-alalämpö).
Valmista sitten täyte. Kuori ja
leikkaa sipuli pienenpieniksi kuutioiksi ja hienonna mustan valkosipulin
kynnet. Sulata voi pannulla ja kuullota sipulit siinä. Hienonna esikäsitellyt
mustatorvisienet ja lisää ne pannulle yhdessä timjamin kanssa. Sekoittele vähän
aikaa ja kun pannu on sopivan kuuma, possauta madeira sieni-sipuliseoksen
joukkoon. Kun neste hetken kuluttua on haihtunut, lisää vesi ja hauduttele
aineksia sen verran että enin neste haihtuu mutta seos on edelleen kosteaa.
Mausta suolalla, mustapippurilla sekä hienonnetulla ruohosipulilla ja jätä seos
jäähtymään.
Ota taikina jääkaapista ja kauli se erittäin
ohueksi kahden leivinpaperin välissä. Nosta taikinalevy piirakkavuokaan ja
painele se vuoan pohjalle sekä reunoille. Jätä ylimäärä roikkumaan vuoan
ulkopuolelle. Se siistitään myöhemmin. Pistele taikinapohja haarukalla ja laita
uuniin 180 asteeseen esikypsymään 20 minuutin ajaksi.
Riko munat kulhoon ja vatkaa ne
kevyesti kerman ja fraiche kerman kanssa. Lisää raastettu cheddar ja sekoita. Lisää jäähtynyt
sieniseos muna-juustoseokseen.
Leikkaa pois ylimääräinen kypsä
taikina vuoan reunoja myöten ja kaada täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle.
Laita vuoka takaisin 180 -asteiseen uuniin 40 minuutiksi. Anna valmiin piirakan
vetäytyä 15-20 minuuttia ennen leikkaamista.
Syksyisen sienipiirakan kanssa sopii
kauden kasviksista valmistettu tuoresalaatti.