perjantai 4. heinäkuuta 2025

Yhden pannun kala-ateria (ja taas fenkolia)

 

No nyt tulee sellainen resepti, joka helpottaa kesäistä ruoanlaittoa. Tämä on kaiken lisäksi helposti skaalattava, eli voi valmistaa kahdelle tai vaikka kymmenelle ihan samalla vaivalla ja yhtä nopeasti. Kun rasvaisen kalan paistaa uunissa, siitä ei tule samanlaista käryäkään kuin pannulla paistettaessa.

Yhden pannun kala sisältää lähitilalta ostettua Annabelle varhaisperunaa ja kotimaista kirjolohta sopivasti maustettuna. Lisukkeena tarjoilin ”neljän fenkolin salaattia” (edellinen resepti), sillä tämä kirjolohikin on maustettu fenkolilla.  Maustesekoituksessa on jauhettuja fenkolinsiemeniä, joten tämä lohiateria on periaatteessa nyt ”viiden fenkolin kala”. Perunat keitin puolikypsiksi jo edellisenä iltana.

 

Yhden pannun kala-ateria

(kahdelle)

 

2                    palaa nypittyä kirjolohifileetä (noin 200 g/kpl)
8-10              pienehköä varhaisperunaa (puolikypsiä)
maustesekoitus:
     1 rkl         karkeaa merisuolaa
     1 rkl         fenkolinsiemeniä
     1 tl           mustapippurirouhetta
puolikkaan    sitruunan raastettu keltainen kuori
2 rkl              hienonnettua ruohosipulia
2 rkl              oliiviöljyä

 

Valmista ensin maustesekoitus. Mittaa mortteliin merisuola, fenkolinsiemenet sekä mustapippurirouhe ja hierrä ihan hienoksi jauheeksi. Lisää sitruunankuoriraaste sekä ruohosipuli ja sekoita hyvin. (Maustesekoitusta riittäisi ainakin kahdeksaan annokseen.) Käännä kalafileet nahkapuoli alaspäin ja ripottele lihapuolelle runsaasti maustesekoitusta. Käännä fileet lihapuolet yhteen ja anna maustua noin tunnin ajan. 

Pese perunat huolella ja keitä ne puolikypsiksi (keittoaika riippuu perunasta). Kaada sitten keitinvesi pois ja anna perunoiden jäähtyä. Perunoiden keittämisen voit tehdä vaikka jo edellisenä päivänä ja säilyttää niitä jääkaapissa.

 


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sivele oliiviöljy uunivuoan pohjalle, halkaise puolikypsät perunat pitkittäin ja lado ne leikkauspuoli alaspäin vuokaan. Sivele öljyä hiukan myös perunoiden pinnalle. Laita vuoka uuniin keskitasolle ja kypsennä ensin perunoita 15 minuuttia. 

 


Pyyhi maustesekoitus pois kalafileiden pinnalta. Nosta fileet sitten perunoiden päälle nahkapuoli ylöspäin ja laita vuoka takaisin uuniin. Kypsennä kalafileiden paksuudesta riippuen 12-17 minuuttia. Nämä olivat uunissa 14 minuuttia.

 


Nosta kalan nahka pois, jolloin ruoka on valmista otettavaksi.

Isolle uunipellille mahtuu paistamaan tätä ainakin 8 annosta.

Jos jostain sattuisi saamaan suomustettuja kirjolohifileitä, nahankin voisi käyttää hyödyksi. Parasta siis ostaa kokonainen kirjolohi, suomustaa ja fileoida se itse. Tuolloin maustesekoitusta ripotellaan kalafileen molemmin puolin. Ennen kalan kypsentämistä maustesekoitus pyyhitään pois kummaltakin puolelta.  Kun kala on valmis, nahka irrotetaan ja laitetaan uunipellille paistettu puoli alaspäin vielä 15-20 minuutiksi, jolloin nahka rapeutuu ja senkin voi laittaa tarjolle. Rapeaksi paahdetut nahanpalat olisivat antaneet tällekin annokselle huomattavasti enemmän näyttävyyttä.

 

keskiviikko 2. heinäkuuta 2025

Neljän fenkolin salaatti

  

Neljä fenkolia tarkoittaa tässä salaattia, johon fenkolia on käsitelty neljällä eri tavalla: pikkelöitynä, marinoituna, raakana sekä fenkolin lehtinä. Lopputuloksena on raikas, rapea ja aromaattinen salaatti, joka sopii erityisesti kala-aterian kanssa samalle lautaselle.

 

Neljän fenkolin salaatti

 

3                    fenkolia
¾  dl              väkiviinaetikkaa
1 ½  dl           sokeria
2 dl                vettä
2 rkl               siideriviinietikkaa
1 rkl               sitruunamehua
1 rkl               vaahterasiirappia
¾ tl                suolaa
hyppysellinen mustapippuria 
5 rkl               oliiviöljyä

 

Marinoitu fenkoli:

Irrota yhdestä fenkolista kaikki lehtitöyhdöt ja laita ne viileään myöhempää käyttöä varten. Halkaise fenkoli ja viipaloi se mandoliinilla noin 1,5-2 mm paksuisi siivuiksi. Mittaa isoon kulhoon siideriviinietikka, sitruunamehu, vaahterasiirappi, suola, mustapippuri sekä oliiviöljy ja vispaa ainekset kunnolla sekaisin. Lisää fenkoliviipaleet ja sekoittele kunnes fenkoli ja marinadi ovat kunnolla sekaisin. Täytä lasitölkki seoksella ja kaada viimeinenkin marinadipisara tölkkiin. Kierrä tölkin kansi kiinni ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli. 

Pikkelöity fenkoli:

Irrota yhdestä fenkolista kaikki lehtitöyhdöt ja laita ne viileään myöhempää käyttöä varten. Halkaise fenkoli ja viipaloi se mandoliinilla noin 1,5-2 mm paksuiksi siivuiksi. Täytä lasitölkki näillä viipaleilla. Kuumenna kattilassa kiehuvaksi väkiviinaetikka, sokeri sekä 1 dl vettä niin että sokeri sulaa täysin nesteen joukkoon. Ota kattila pois lämmöltä ja lisää 1 dl kylmää vettä. Kaada tämä liemi fenkoliviipaleiden päälle lasitölkkiin ihan piripintaan saakka. Kierrä tölkin kansi kiinni ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

 

 

Irrota siitä kolmannestakin fenkolista lehtitöyhdöt. Nypi nyt kaikista varsista lehdet irti. Niitä käytetään salaatin viimeistelyyn. Mitä enemmän ja isompia lehtiä, sitä parempi.

Halkaise kolmaskin fenkoli ja viipaloi 0,5-2 mm siivuiksi. Valuta sekä pikkelöidyt että marinoidut fenkolit ja yhdistä ne raakojen viipaleiden kanssa. Sekoita hyvin ja viimeistele fenkolin lehdillä.