Helmikuussa
on paljon sellaisia merkkipäiviä, joille on olemassa omanlaisensa leivonnainen:
Runebergintorttu, laskiaispulla ja erilaiset ystävänpäiväleivokset. Jos niitä
kaikkia leipoo täyden satsin, voi vain kuvitella sen kalorimäärän, joka jää
kummittelemaan vyötärölle näistä ihanuuksista. Aloitin alkuvuoden merkkipäiväkauden ”bite size” Runebergintortuilla. Muistin leivontalaatikossa
olevan silikonisen financiervuoan ja
tein siihen yhden suupalan kokoisia pikkutorttuja.
Runebergin
suupalat
100 g voita
70 g fariinisokeria
1 muna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
0,5 dl piparirouhetta
0,5 dl hapankorppurouhetta
2 tl rouhittua kardemummaa
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
pieniä pakastevadelmia (metsävadelmat)
1 dl vettä
0,5 dl sokeria
2 rkl Stroh rommia
2 rkl Amaretto di Saronno mantelilikööriä
vadelmahilloa
tomusokeria
tilkka vettä
Vaahdota keskenään voi ja fariinisokeri. Vatkaa muna
huolella voivaahdon joukkoon. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet ja vatkaa
seos voi-munavaahtoon. Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota
financiervuoan kolot täyteen.
Tasoita pinta ja painele jokaiseen pikkuleivokseen pari vadelmaa. Paista 200 asteessa noin 12-14 minuuttia. Jäähdytä leivokset.
Tasoita pinta ja painele jokaiseen pikkuleivokseen pari vadelmaa. Paista 200 asteessa noin 12-14 minuuttia. Jäähdytä leivokset.
Keitä vedestä ja sokerista sokeriliemi ja anna sen jäähtyä.
Lisää sokeriliemeen Stroh ja mantelilikööri. Lusikoi lientä jokaiselle
pikkuleivokselle ja anna kostutuksen tasaantua tunnin ajan. (Kostutuksen voi
tehdä myös sokerivedestä ja karvasmanteliaromista jos ei halua käyttää tähän alkoholia.)
Lusikoi torttujen pinnalle hiukan vadelmahilloa.
Sekoita tomusokerista ja vesitilkasta paksu sokerikuorrutus ja pursota sitä vadelmamarmeladin ympärille. Tortut ovat valmiita nautittaviksi kun kuorrutus on kovettunut.
Sekoita tomusokerista ja vesitilkasta paksu sokerikuorrutus ja pursota sitä vadelmamarmeladin ympärille. Tortut ovat valmiita nautittaviksi kun kuorrutus on kovettunut.