sunnuntai 18. toukokuuta 2025

Suolaiset piirakat kevään juhliin

  

Lakkiaiset ja muut valmistujaiset ovat ihan tuossa tuokiossa, jolloin vieraille täytyisi taikoa jotain hyvää nautittavaksi kahvin ja kuohuviinin kanssa. Erilaiset suolaiset piirakat ovat helpot valmistaa ja vieraat osaavat arvostaa sitä, ettei kaikki pöydässä ole pelkkää makeaa.

Tässä neljän herkullisen suolaisen piirakan reseptit, jotka kaikki leivotaan Ø 26 cm vuokaan.

 


 

Kantarellipiirakkka

 

pohja
100 g             voita pieninä kuutioina
150 g             vehnäjauhoa
hiukan           suolaa
1                    muna
1 rkl              kylmää vettä

täyte

1 litra            kantarelleja (noin 400 g, voi olla myös pakastettuja)
1 paketti        (noin 140-170 g) pekonia tai ilmakuivattua kinkkua
3                    uutta sipulia (varsineen) pieninä paloina
1-2 rkl           hienonnettua tuoretta rosmariinia ja timjamia
suolaa ja mustapippuria
3                    munaa
1 dl                kermaa
suolaa ja mustapippuria
100-150 g     mozzarellaraastetta

 

Mittaa kulhoon voi, vehnäjauho sekä suola ja nypi aineksista murumainen seos. Lisää vesi sekä muna ja sekoita ainekset taikinaksi. Taputtele taikinasta litteähkö pallo, laita se kahden leivinpaperin väliin ja vie jääkaappiin tekeytymään noin puoleksi tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (ylä-alalämpö).

Haihduta ensin kantarelleista kosteus, kaada sienet paistinpannulle ja kuumenna niitä keskilämmöllä kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Sekoittele sieniä muutaman minuutin ajan kunnes kaikki kantarelleista irtoava neste on haihtunut pannulta. Laita sienet odottamaan. Jos käytät ilmakuivattua kinkkua, sille ei tarvitse tehdä mitään ja sen voi pilkkoa suoraan täytteen joukkoon. Pekoni sen sijaan täytyy paistaa. Leikkaa pekonit kokonaisena nippuna pieniksi, sentin viipaleiksi ja laita ne pannulle paistumaan. Kun pekoni on kypsää, lisää pannulle sienet, sipuli sekä rosmariini ja timjami ja sekoittele vielä sen aikaa että sipulit ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

 

Ota taikina jääkaapista ja kauli se kahden leivinpaperin välissä erittäin ohueksi ja reilusti suuremmaksi kuin piirakkavuoan pohja. Poista toinen leivinpaperi varovasti ja nosta taikinalevy piirakkavuokaan paperi ylöspäin. Painele taikina paperin avulla vuoan pohjalle sekä reunoille. Ota leivinpaperi pois ja jätä taikinan ylimäärä roikkumaan vuoan ulkopuolelle. Se siistitään myöhemmin. Pistele taikinapohja haarukalla ja laita uuniin 180 asteeseen esikypsymään 20 minuutin ajaksi.

Riko munat kulhoon ja vatkaa ne kevyesti kerman kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

 

Leikkaa pois ylimääräinen kypsä taikina vuoan reunoja myöten ja levitä esipaistetun pohjan päälle sieni-pekoni-sipuliseos. Ripottele pinnalle juustoraaste ja lopuksi valuta tasaisesti muna-kermaseos. Kypsennä uunin keskitasolla 180 asteessa noin 30 minuuttia.

 

Anna kantarellipiirakan vetäytyä noin 15 minuuttia ennen leikkaamista.

 

 


 

Broccoli & Blue cheese pie

(parsakaali-sinihomejuustopiirakka)

 

pohja
125 g             voita pieninä kuutioina
2,5 dl             vehnäjauhoa
0,5 tl             suolaa
3 rkl              kylmää vettä

täyte

1                    pieni parsakaali
1 rkl              ruokaöljyä
1-2 rkl           tuoreita timjaminlehtiä
3                    kevätsipulin vihreät varret
100 g             sinihomejuustoa (Saint Agur) pieninä muruina
3                    munaa
2 dl                kermaa
150 g             mozzarellaraastetta
suolaa, mustapippuria myllystä

 

Kaada jauhot ja suola kulhoon ja lisää voikuutiot. Nypi ainekset sekaisin muruseokseksi (tai pyöräytä kutterin kulhossa muruiksi). Lisää kylmä vesi ja sekoita kunnes aineksista on muodostunut taikinapallo. Taputtele taikina tasaiseksi kerrokseksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, pistele pohja haarukalla täyteen reikiä ja laita vuoka jääkaappiin 30-60 minuutiksi. Peitä kylmä piirakkapohja leivinpaperilla sekä paistopavuilla ja kypsennä uunissa keskitasolla 225 asteessa 12-15 minuuttia. Nosta paistopavut papereineen pois ja jatka kypsentämistä vielä noin 5 minuuttia kunnes piirakkapohja on pinnaltakin saanut hiukan väriä ja on varmasti kypsä. Jäähdytä pohja ennen täytteen lisäämistä.

Leikkaa parsakaalista kukinnot irti ja kuori varsista pintakerros. Leikkaa kukinnot pieniksi ja pilko varsi vajaan sentin kuutioiksi. Kukinnot ja varsi vaativat hiukan eripituisen kypsymisajan. Kuumenna kattilassa vettä ja lisää reilusti suolaa. Ryöppää ensin varrenpaloja noin 5 minuuttia ja nosta ne sitten jääkylmään veteen jäähtymään. Ryöppää sen jälkeen kukintoja noin 2 minuuttia ja nosta ne heti jääkylmään veteen jäähtymään. Kun parsakaali on jäähtynyt, valuta palat ja levitä talouspaperille. Parsakaalia ei saa keittää liian pitkään, ettei sen maku ja väri muutu.

 

Leikkaa kevätsipulin varret ohuiksi viipaleiksi ja lisää joukkoon timjaminlehdet. Kuumenna paistinpannulla ruokaöljy ja kuullota ainekset kevyesti. Levitä sitten sipuli-timjamiseos piirakkapohjalle ja sen päälle muruina puolet sinihomejuustosta. Ripottele piirakkaan sen jälkeen ryöpätyt parsakaalin varrenpalaset ja vajaa puolet kukinnoista. Lisää tasaisesti puolet mozzarellaraasteesta, sen päälle loput parsakaalin kukinnot ja loput mozzarellaraasteesta. Riko kananmunat kulhoon ja sekoita niiden joukkoon kerma sekä loput sinihomejuustosta. Mausta munaseos suolalla sekä mustapippurilla ja kaada viimeksi piirakan päälle.

 

Kypsennä piirakka uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes pinta alkaa ruskistua. Anna piirakan vetäytyä toiset 30 minuuttia ennen tarjoilua.

 

 


 

Parsa-katkarapupiirakka tuoreesta vihreästä parsasta

 

pohja
125 g             voita
2,5 dl             vehnäjauhoa
2 rkl              kylmää maitoa
1                    muna
0,5 tl             suolaa

täyte

12                  tuoretta vihreää parsaa
180 g             pakastettuja isoja katkarapuja
2                    kevätsipulia varsineen
3                    kananmunaa
2 dl                ruokakermaa
0,5 tl             hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
chilihiutaleita myllystä
1 dl                tuoretta tilliä hienonnettuna
150 g             pussi mozzarellaraastetta

 

Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi, lisää jauhot ja nypi ainekset tasaiseksi muruksi. Sekoita joukkoon maito, jolloin taikina tiivistyy ja lisää lopuksi suola sekä kevyesti vatkattu kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi tekeytymään.

Kuori parsanvarret ja ota katkaravut sulamaan siivilään. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Painele taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä taikina sopivan kokoisella pyöreällä leivinpaperipalalla ja kaada sen päälle keraamiset paistopavut / kuivattuja herneitä / riisiä tai jotain muuta sopivaa, joka pitää paperin paikallaan ja estää taikinaa kohoamasta. Laita vuoka uuniin ja esikypsennä pohjaa 12 minuuttia. Ota vuoka uunista, anna sen jäähtyä 10-15 minuuttia ja ota sitten leivinpaperi papuineen pois taikinan päältä.

 

Riko munat kulhoon ja vatkaa ne kevyesti. Lisää kerma, mausteet sekä juustoraaste ja sekoita huolella.

Levitä noin kolmannes munaseoksesta piirakkavuokaan esipaistetun taikinan päälle. Levitä sen päälle hienonnettu kevätsipuli, asettele parsat haluamallasi tavalla (leikkaa tarvittaessa varsia lyhyemmiksi) ja täytä välit katkaravuilla. Lusikoi sitten loppu munaseos täytteen päälle ja paista vielä 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes piirakan pinta on nätisti ruskistunut.

 

Anna vetäytyä noin 15 minuuttia ennen piirakan leikkaamista.

 

 


 

Savuahvenpiirakka perunapohjalle

 

pohja
10-12            kananmunan kokoista kiinteää perunaa
2 rkl              oliiviöljyä
0,5 tl             suolaa
0,5 tl             raastettua sitruunankuorta
valkopippuria myllystä
50 g               mozzarellaraastetta

täyte

150-200 g     perattua savuahventa
     (huom! tuoreena savustettu, EI pakasteesta savustettu!)
3                    kovaksikeitettyä kananmunaa
100 g             herneitä (tuore tai pakaste)
2                    isohkoa tomaattia
0,5 dl             hienonnettua tilliä (ei varsia)
valkopippuria myllystä
tarvittaessa hiukan suolaa
2                    kananmunaa
2 dl                ruokakermaa
100 g             mozzarellaraastetta

 

Älä kuori, vaan pese perunat huolella. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi ja jäähdytä jääkaappikylmiksi. Sekoita kulhossa oliiviöljy, suola, sitruunankuori sekä valkopippuri ja kierittele kylmät perunat siinä.
 
 

Litistä maustetut perunat kämmenellä painamalla, asettele ne piirakkavuokaan ja tasoita painelemalla niin että vuoan koko pohja on peitossa. Pyyhkäise kulhoon mahdollisesti jäänyt öljy perunoiden päälle ja ripottele pinnalle tasaisesti 50 grammaa juustoraastetta.

 

Perkaa savuahvenet huolella, kuori kovaksi keitetyt kananmunat ja leikkaa ne pienehköiksi kuutioiksi. Poista tomaateista sisukset ja leikkaa tomaatit kuutioiksi. Sekoita keskenään täytteen ainekset, peratut ahvenet, kananmuna, herneet, tomaatti ja tilli. Levitä seos perunapohjalle ja rouhi päälle hiukan mustapippuria.

 

Riko munat kulhoon ja vatkaa niitä sen verran että rakenne rikkoutuu. Lisää munien joukkoon kerma ja juustoraaste. Sekoita hyvin ja lusikoi juustokuorrutus tasaisesti täytteen päälle. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia. Anna piiraan vetäytyä paistamisen jälkeen puolisen tuntia ennen tarjoilua.

 

torstai 15. toukokuuta 2025

Pakastimen tyhjennystä - koko menu viime kesän sadosta


Nyt on aika alkaa vähitellen tyhjentää pakastinta viimekesäisistä herkuista, jotta sinne tulee tilaa uutta satoa varten. Sienet, marjat, kasvikset, ynnämuut, mitä siellä vielä on tallella, voidaan tarjota vaikka yhtenä komeana kasvispäivällisenä alku-, pää- ja jälkiruokineen.

Alkuruokana on sienikeitto (suppilovahverokeitto)

Pääruokana tarjotaan herne-maissi-parsarisottoa

Jälkiruoaksi valmistetaan ”summer pudding” sekalaisista pakastemarjoista.

Ohjeet ovat neljälle.

 


 

Suppilovahverokeitto

 

n. 300-400 g suppilovahveroita (pakaste)
1                    iso keltasipuli pieninä kuutioina
2 rkl              rypsiöljyä
2 rkl              voita
5 rkl              vehnäjauhoa
2 dl                kuivaa valkoviiniä
2 dl + 3 dl     vettä
5-6                timjaminoksaa
2                    kasvisliemikuutiota
5 dl                maitoa
100 g             mustaa Koskenlaskijaa
2 dl                ruokakermaa
hiukan           valkopippuria myllystä

 

Leikkaa pakasteesta sulatetut sienet ihan pieniksi ja kuivaa niitä kattilan pohjalla kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Kaada sienet eri kulhoon odottamaan. Kuumenna kattilassa öljy sekä voi ja kuullota siinä ihan pieneksi leikattu sipuli. Lisää vehnäjauho ja sekoittele kunnes jauhot ovat saaneet hiukan väriä, mutta eivät vielä varsinaisesti ruskistuneet. Lisää valkoviini, sekoita ja keittele pari minuuttia. Lisää 2 dl vettä, timjamit, kasvisliemikuutio sekä sienet ja keitä sekoittaen kunnes keitto on saostunut. Lisää 3 dl vettä sekä maito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sulatejuusto pieninä paloina ja hämmennä miedolla lämmöllä kunnes juusto on kokonaan sulanut. Kaada viimeksi keiton joukkoon ruokakerma ja lämmitä kiehumispisteeseen. Mausta valkopippurilla. Kasvisliemikuutiossa ja Koskenlaskijassa on sen verran suolaa, että sitä ei tarvitse lisätä.

 


 

Herne-maissi-parsarisotto

 

1 nippu          tuoretta parsaa
2 rkl              voita
2 rkl              oliiviöljyä
1 iso              keltasipuli
2 dl                risottoriisiä (Carnaroli)
2 dl                kuivaa valkoviiniä
12 dl              parsa-kasvislientä (keitetään parsojen kuivista tyviosista)
200 g             pakasteherneitä
200 g             pakastemaissia
2 rkl              hienonnettua minttua
3-4 rkl           hienonnettua basilikaa
2 tl                raastettua sitruunankuorta
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
1 dl                parmesaaniraastetta
(älä käytä pussiraastetta, vaan raasta itse)

 

Aloita parsa-kasvisliemen keittämisellä. Laita kattilaan 1 litra vettä sekä parsojen kuivat tyviosat (voi napsaista vähän reilummankin pituiset pätkät). Keitä niin kauan (max puoli tuntia) että veden määrä vähenee noin puoleen ja siinä on voimakas parsan maku. Siivilöi parsa pois ja säästä vesi. Lisää kiehuvaa vettä sen verran että kattilassa on noin 12 dl vettä ja liuota joukkoon vielä yksi kasvisliemikuutio.


Kuumenna kattilassa voi sekä öljy ja lisää pieniksi kuutioiksi leikatut sipulit. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää riisi ja sekoittele riisiä noin minuutin ajan. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää puolet parsa-kasvisliemestä ja puolen sentin pätkiksi leikatut parsan varret (säästä nuput viimeistelyyn) ja keitä risottoa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää lientä kun risotto alkaa tuntua liian kuivalta. Lisää jäiset maissit ja herneet, sekoita hyvin ja lisää parsannuput. Anna risoton hautua kannen alla 5 minuuttia, minkä jälkeen nosta parsannuput odottamaan tarjoilua.  Mausta risotto mintulla, basilikalla, sitruunankuorella, suolalla ja mustapippurilla sekä lopuksi parmesaaniraasteella. Viimeistele annokset lautasella parsannupuilla, mausteiksi käytetyillä yrteillä, parmesaanilla ja sitruunankuorella.

 


 

Englantilainen ”summer pudding”

 

500 g             erilaisia pakastemarjoja sulatettuna
tässä oli 200 g raparperinpaloja
100 g mustikkaa,
100 g mustaherukkaa ja
100 g metsävadelmia
1 dl                hienoa sokeria
2 rkl              vettä              
1,5 – 2 pakettia vähän kuivahtanutta paahtoleipää tms
tarjoiluun      marjoja ja kermavaahtoa tms

 

Kaada kattilaan sokeri sekä vesi ja anna sokerin vettyä kauttaaltaan. Kuumenna sokeria kunnes se on kokonaan sulanut ja lisää kattilaan sulatetut pakastemarjat. Keitä seosta muutaman minuutin ajan ja anna jäähtyä. Ota esiin kulho sekä siivilä ja valuta marjat. Marjoista valunutta mehua käytetään leipien kostuttamiseen, marjoista tulee täyte. Jos keittiössä sattuu olemaan joutilaana appelsiini tai mandariini, sen mehun voi puristaa myös marjamehun joukkoon.

Vuoraa 4 pientä kulhoa tai juomalasia tuorekelmulla. Leikkaa paahtoleipäviipaleista reunat pois. Paina pyöreällä muotilla 4 pienempää ja 4 isompaa palaa annosten pohjaksi ja kanneksi sen mukaan minkä kokoisia vuokia käytät. Leikkaa loput paahtoleipäviipaleet keskeltä hiukan vinottain kahteen osaan.


Kostuta pohjalle tuleva leipäpala marjamehuun ja paina annosvuoan pohjalle. Kostuta sen jälkeen vinoon leikattuja paloja ja rakenna niistä vanukkaan reunat. Täytä näin syntynyt ”pesä” siivilään jääneillä marjoilla, kostuta isompi pyöreä pala mehuun ja painele se tiiviisti vanukkaan päälle. Käännä tuorekelmun reunat vanukkaan suojaksi. Anna vanukkaiden vetäytyä jääkaapin kylmimmässä osassa ainakin 6 tuntia ennen tarjoilua.

Kumoa vanukkaat omille lautasilleen, poista tuorekelmu ja koristele jäljelle jääneellä marjamehulla, marjoilla sekä kermavaahdolla.