Ensi lauantaina 31.10. odotetaan taas pieniä
haamuja kolkuttelemaan ovea. Loka-marraskuun vaihteessa aika monessa maassa
vietetään kuolleiden päivää, jota meillä vastaa pyhäinpäivä. Wikipedia kertoo,
että halloween alkoi hivuttautua Suomeen pikkuhiljaa jo 1950-luvulla matkailun
ja kulttuurivaihdon laajetessa. Ilmeisesti kuitenkin vasta vuosituhannen vaihteen
tienoilla yhä useampi perhe ja ystäväporukka otti tämän tapahtuman omaksi perinteekseen ja alkoi järjestää halloweenjuhlia. Tänä vuonna kannattaa ehkä siltikin viettää halloweenia vähän pienemmällä porukalla, ettei ”yllättäen”
muutama viikko halloweenin jälkeen tule lisää muisteltavia...
Halloweenin kahvipöytään sopii
asiaankuuluvalla tavalla koristellut minidonitsit. Annoksesta tulee noin 30
minidonitsia.
Tonkapavulla maustetut minidonitsit
1 muna (koko L)
75 g sokeria
pikku ripaus suolaa
100 g vehnäjauhoa
puolikas tonkapapu raastettuna
0,5 tl leivinjauhetta
0,25 tl ruokasoodaa
1 dl piimää tai rasvatonta jogurttia
2 rkl rypsiöljyä
voita tai vuokasprayta
minidonitsivuoan voitelemiseen
Laita uuni lämpiämään 210 asteeseen
ja voitele donitsipellin kolot.
Vatkaa yhdessä kulhossa muna, sokeri
ja suola keskenään sekaisin. Mittaa yhteen kulhoon jauho, tonkapapuraaste,
leivinjauhe sekä ruokasooda ja siivilöi nämä munaseoksen joukkoon. Sekoita
ainekset keskenään, mutta älä vatkaa. Lisää piimä/jogurtti sekä rypsiöljy ja
sekoita taikina tasaiseksi. Siirrä taikina pursotuspussiin ja pursota taikinaa
koloihin noin puoleenväliin saakka. Lopuksi kevyesti täräytä pelti pari kertaa muutaman
sentin korkeudelta pöytään jotta taikinan pinta tasoittuu. Paista donitseja
uunin keskitasolla noin 5-6 minuuttia. Jäähdytä valmiita donitseja muutaman
minuutin ajan pellillään ennen kuin kumoat ne ritilälle jäähtymään.
Halloweendonitsien koristelu
* valkosuklaakuorrute
200 g valkosuklaata
0,8 dl kuohukermaa
valkoista elintarvikeväriä
* punaiset roiskeet
1 rkl munanvalkuaista
1 tl mustaherukkamehutiivistettä
tomusokeria
punaista elintarvikeväriä
* silmien viimeistely
vihreää sokerimassaa
mustia sokerihelmiä
Paloittele valkosuklaa
mikronkestävään kulhoon. Sulata suklaata 10 sekuntia kerrallaan, minkä jälkeen
sekoita. Varo ettei suklaa kuumene liikaa. Kun suklaa on puoliksi sulanut,
loput palat voi sekoitella joukkoon ilman enempää lämmittämistä. Lämmitä kerma
vähän yli kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon sula suklaa. Sekoita ja lisää
valkoista elintarvikeväriä vähän kerrallaan sen verran että valkosuklaan
keltaisuus häviää. Tästä suklaakuorrutteesta tulee melko pehmeä, joten jos
haluat kovettuvan suklaakuorrutteen, älä lisää joukkoon kermaa.
Kun kuorrute on valmista, upota sinne
puoliksi donitsi kerrallaan kahden haarukan avulla ja nosta sitten ritilälle
valumaan. Jos kuorrute alkaa kulhossaan jähmettyä liikaa, lämmitä sitä varovasti muutamia sekunteja mikrossa kunnes suklaa on taas notkistunut käyttökelpoisempaan muotoon.
Kun kaikissa donitseissa on
suklaakuorrutus, valmista punaiset roiskeet. Sekoita munanvalkuaisen ja mehun
joukkoon tomusokeria niin että seos hiukan kiinteytyy, mutta ei liikaa. Värjää
seos punaisella elintarvikevärillä ja roiski ”veriroiskeita”
valkosuklaakuorrutteen pinnalle. Nosta donitsit jääkaappiin 5-6 tunniksi jotta
kuorrute jähmettyy riittävästi.
Lopuksi pyörittele vihreästä
sokerimassasta pieniä palloja, paina pallo tasaiseksi donitsin kuoppaan ja
viimeistele mustalla sokerihelmellä.
Säilytä nämä donitsit viileässä ettei valkosuklaakuorrute ala tahmaantua liikaa.