perjantai 30. kesäkuuta 2017

Mansikkagazpacho



On ilmoja pidellyt…
Koska kuitenkin haluan uskoa siihen, että kesä lopulta vielä tulee, tein hyvin kesäisen välipalan, joka on ihan parasta nautittavaksi aurinkoisena, helteisenä kesäpäivänä, kiireettömästi laiturilla istuen, kuunnellen laineiden liplatusta, linnunlaulua ja sudenkorentojen surinaa.


Mansikkagazpacho
(neljälle)

1 litra makeita mansikoita
1 iso tomaatti
puolikas kurkku
puolikas punainen paprika
1 rkl sherryviinietikkaa
3 rkl hyvää oliiviöljyä
puolikkaan limetin mehu
1 tl tuoreita timjaminlehtiä
1 rkl tuoreita basilikanlehtiä
1 dl jääkylmää vettä (tai vissyä)
1 rkl sokeria
maun mukaan merisuolaa ja mustapippuria myllystä


Perkaa mansikat ja leikkaa ne 2-3 osaan. Halkaise tomaatti, poista kova kantaosa sekä siemenet ja leikkaa tomaatti noin sentin kuutioiksi. Kuori kurkku, halkaise se, poista siemenet ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Leikkaa paprikasta pois kanta, siemenet sekä kaikki valkoinen sisus. Leikkaa paprikanpuolikas noin sentin kuutioiksi. Laita kaikki ainekset blenderin kannuun ja surauta ne tasaiseksi ”keitoksi”. Viimeistele suolalla ja pippurilla.

Annosten koristeeksi leikkaa kurkusta, paprikasta sekä mansikoista pieniä, vajaan puolen sentin kokoisia kuutioita. Jaa mansikkagazpacho laseihin, ripottele kasviskuutioita pinnalle ja viimeistele pienellä timjaminoksalla.


tiistai 27. kesäkuuta 2017

Kurpitsahummusta ja karitsapyöryköitä



Jos juhannuksena tuli nautituksi riittävästi grilliruokaa, lihapullat ovat hyvä tapa palata arkeen. Mutta ei mitkä tahansa lihapullat, vaan ihanat, maustetut karitsanlihapullat. Lisänä lautasella on kurpitsahummusta sekä uunissa paahdettuja kirsikkatomaatteja ja fetaa. Kaikki yhdessä enemmän kuin osiensa summa. Mitään näistä ei kannata jättää pois.


Kurpitsahummus

400 g myskikurpitsaa
2 kuorimatonta valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria myllystä
pikkutölkki (175 g netto) kikherneitä suolaliemessä
0,5 dl suolapaahdettuja cashewpähkinöitä
2 rkl tahinitahnaa
1-1,5 dl vettä
suolaa, mustapippuria myllystä, chilihiutaleita myllystä
oliiviöljyä, lehtipersiljaa

Leikkaa kuorittu kurpitsa pieniksi paloiksi ja laita se muovipussiin valkosipulinkynsien kanssa. Lisää hiukan suolaa, mustapippuria sekä oliiviöljy, sulje pussi ja ravista. Kaada maustetut palat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja kypsennä niitä 200 –asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes palat ovat pehmeitä. Anna jäähtyä hetken, minkä jälkeen purista valkosipulinkynnet kuoristaan yleiskoneen kulhoon. Lisää kurpitsanpalat ja aja leikkuuterillä hienoksi massaksi. Lisää valutetut ja huuhdellut kikherneet, cashewpähkinät sekä tahinitahna ja jatka soseuttamista. Lisää vettä sen verran, että seoksesta tulee helposti lusikoitavaa sosetta. Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla ja chilihiutaleilla. Soseen voi ajaa niin hienoksi kuin haluaa. Me lisäsimme joukkoon lusikallisen kokonaisia seesaminsiemeniä ja jätimme sen tarkoituksella melko karkeaksi. Viimeistele oliiviöljyllä ja hienonnetulla lehtipersiljalla.



Karitsapyörykät

800 g karitsanjauhelihaa
2 isoa valkosipulinkynttä raastettuna
4 uutta punasipulia hienonnettuna
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 ruukku hienonnettua korianteria
puolikkaan sitruunan raastettu kuori

Sekoita kaikki ainekset huolella keskenään ja laita massa jääkaappiin maustumaan noin tunniksi ennen lihapullien paistamista.  Pyörittele massasta 30-40 pientä lihapyörykkää ja paista pannulla kirkastetussa voissa kypsiksi.


maanantai 26. kesäkuuta 2017

Juhannusbrunssin mansikkaritarit




Hotdog-projektista oli jäljellä vielä toinen ”New England” –sämpyläleipä. Se osoittautui todella hyväksi leipäohjeeksi, ei liian leipäiseksi, ei liian pullaiseksi. Siksi totesin sen soveltuvan täydelliseksi raaka-aineeksi paitsi hot dogeihin, myös köyhiin ritareihin. Kesän ensimmäiset kotimaiset mansikat pääsivät maustamaan tätä annosta, josta – vaikka itse kehunkin - olisi korvaajaksi jopa pienelle mansikkakakulle.



Mehustetut mansikat

1 litra tuoreita kotimaisia mansikoita
sopivasti sokeria

Leikkaa mansikoista kannat ja viipaloi marjat parin millin paksuisiksi viipaleiksi. Lado viipaleet pieneen kulhoon ja ripottele kerrosten väliin hiukan sokeria. Anna mansikoiden mehustua jääkaapissa pari tuntia ennen käyttöä.


Köyhät ritarit

4 viipaletta (ei ihan tuoretta) vaaleaa ”New England” -sämpyläleipää
1 muna
1 dl maitoa
1-2 rkl kirkastettua voita

Vatkaa kevyesti keskenään muna ja maito. Kasta leipäviipaleet molemmin puolin munamaitoon. Kasta, älä uita! Ruskista viipaleet voissa paistinpannulla. Tarjoile köyhät ritarit mansikoiden, vaniljakermavaahdon ja samppanjan kanssa.