sunnuntai 31. lokakuuta 2021

perjantai 29. lokakuuta 2021

Appelsiinilla ja korianterilla maustettu uunilohi


Tämä on ”yhden pannun ruoka” eli kaikki kypsentäminen tapahtuu uunissa yhdessä uunivuoassa. Helppoakin helpompaa. Tosin lohi täytyy ensin maustaa ja antaa mausteiden vaikuttaa vuorokauden verran, joten esivalmistelu täytyy aloittaa näin jo edellisenä päivänä.

Appelsiininkuori ja korianterinsiemenet eivät ole niitä ihan tavallisimpia kalamausteita, mutta lohen kanssa yhdistelmä toimii erinomaisesti. Ensin pannulla kypsennetään juurekset melkein kypsiksi ja ihan lopussa siirretään niitä syrjään sen verran että lohikin mahtuu mukaan. Lohi ei tykkää liian pitkästä kypsennyksestä, vaan se on parhaimmillaan juuri ja juuri kypsänä ja mehevänä. Jos mahdollista, lohenpala saisi olla kauttaaltaan melko tasapaksua, jolloin kypsyminenkin on tasaisempaa.

Kun appelsiinista tarvitaan vain teelusikallinen raastettua kuorta, lopusta appelsiinista voi tehdä vaikka jälkiruoaksi nopean appelsiini-mascarponevaahdon tällä reseptillä.

 

Appelsiinilla ja korianterilla maustettu uunilohi

(ja uunijuurekset)

400/800 g  nahallista, ruodotonta lohifileetä (= 2 tai 4 annosta)

1 tl  korianterinsiemeniä
10  mustapippuria
2 tl  sokeria
1 tl  raastettua appelsiininkuorta
2 rkl  karkeaa merisuolaa
1,5 rkl  hienonnettua tuoretta tilliä

ruokaöljyä

perunoita
porkkanoita
palsternakkaa
varsiparsakaalia
kevätsipulia


Mittaa korianterinsiemenet ja mustapippurit paistinpannulle ja paahda niitä hetki. Varo polttamasta! Kaada paahdetut mausteet mortteliin sokerin, appelsiininkuoren ja karkean merisuolan kanssa ja hierrä seos hienoksi. Lisää mausteisiin hienonnettu tilli ja levitä seos tasaisesti lohen pinnalle. Kääri lohi tiukkaan pakettiin, paketti muovipussiin ja muovipussi jääkaappiin noin vuorokaudeksi.

Seuraavana päivänä ota lohi pois paketistaan ja pyyhi talouspaperilla mausteet pois. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pese / kuori juurekset huolella ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Mittaa kulhoon hiukan ruokaöljyä, hienoa merisuolaa sekä mustapippuria myllystä, lisää juurespalat, sekoita ja kaada juurekset vuokaan. Mausta varsiparsakaalit samalla tavalla. Kypsennä juureksia 200 asteessa ensin 30 minuuttia, lisää sitten varsiparsakaalit ja kypsennä seuraavat 5 minuuttia. Ota sitten vuoka ulos uunista ja tee keskelle sen verran tilaa että lohenpala mahtuu mukaan. Laita lohi nahkapuoli alaspäin vuoan pohjalle, lisää hienonnettu kevätsipuli ja paista 15-20 minuuttia kunnes lohi on juuri ja juuri kypsää.

Lohen kanssa on tuoreyrteistä, oliiviöljystä ja creme fraichesta blenderissä tehty kylmä kastike. Tähän ruokaan sopii hyvin myös vahvemmat maut, kuten vihreä tomaatti-chilihillo sekä erilaiset etikkasäilykkeet.

tiistai 26. lokakuuta 2021

Halloweenin kurpitsaraviolit, paahdettua voita ja rapeaa salviaa


Kurpitsa kuuluu ihan oleellisesti syksyyn ja myskikurpitsa on yksi suosikeistani. Halloweenin menuun sopii kurpitsasoseella täytetyt raviolit paahdetun salviavoin kanssa. Reseptin aineksista tulee ainakin neljä annosta eli riippuen vähän pastan paksuudesta ja muotin halkaisijasta, valmiita ravioleja pitäisi tulla ainakin 24 kappaletta. Jos jaksaa kaulia oikein ohutta pastalevyä, voi tulla enemmänkin. Tällainen täytepasta on aina parempaa mitä ohuempaa pastataikina on. Pastan ja täytteen voi valmistaa jääkaappiin odottamaan jo vaikka edellisenä päivänä, jolloin melkein puolet työstä on jo tehty.


 

Kurpitsaraviolit, paahdettua voita ja rapeaa salviaa 

pasta

100 g  vehnäjauhoa ”00”
100 g  semolina vehnäjauhoa
ripaus hienoa merisuolaa
2  kananmunaa (koko L)

täyte

Puolikas myskikurpitsa
oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
valkosipulijauhetta
1-2 tl  hienonnettua tuoretta salviaa
100 g  pehmeää vuohenjuustoa

raviolien valmistukseen

1  kananmuna

kastike

50 g  voita
15-20  tuoretta salvianlehteä
 
 

Mittaa monitoimikoneen (kutterin) kulhoon jauhot sekä suola. Lisää jauhojen joukkoon munat koneen koko ajan käydessä, jolloin taikinasta muodostuu kostean hiekan tapaista murua. Kun taikinamurut eivät enää ole irtohiekkaa, vaan alkavat taas takertua toisiinsa, kaada taikina puhtaalle pöydälle ja vaivaa kiinteäksi. Kun pastataikinasta on muodostunut tiivis, mutta joustava pallo, kääri se tuorekelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, leikkaa kurpitsanpuolikas noin tuuman viipaleiksi ja aseta ne kuori alaspäin leivinpaperille uunipellille. Valuta palojen päälle hiukan oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla, tuoreella salvialla sekä valkosipulijauheella. Kypsennä kurpitsapaloja 30-45 minuuttia kunnes ne ovat riittävän kypsiä murskattavaksi haarukalla. Jäähdytä palat, kuori ne ja soseuta haarukalla. Lisää vuohenjuusto ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa / mustapippuria / valkosipulijauhetta / hienonnettua salviaa.

Ota pastataikina jääkaapista ja leikkaa taikinapallo neljään osaan. Ota yksi pala käsittelyyn ja kääräise loput kolme palaa takaisin kelmuun. Ripottele työtasolle hiukan jauhoja, jauhota taikinapala, kauli pala pitkäksi ja litteäksi ensin kaulimella, minkä jälkeen taita pastalevy kolminkerroin, litistä vielä vähän ja ohjaa se pastamankelin läpi suurimmalla asetuksella siten että taitteet jäävät sivuille. Jatka laminointia (=taittamista) ja pastan ohentamista aina vain pienemmällä ja pienemmällä asetuksella kunnes sinulla on mahdollisimmaan ohut, pitkä ja silkinsileä pastalevy. Leikkaa pastalevystä muotin avulla pyöreitä levyjä, sivele reunoille vatkattua kananmunaa, laita keskelle pieni lusikallinen kurpitsa-vuohenjuustotäytettä ja nosta toinen pyöreä pastalevy päälle. Taputtele pastalevyt tiiviisti kiinni toisiinsa niin ettei täytteen ympärille jää ilmaa. Viimeistele tiiviys haarukalla painelemalla. Laita valmiit raviolit kevyesti jauhotetulle pinnalle odottamaan keittämistä. Kun kaikki raviolit on askarreltu, laita pastan keittovesi lämpenemään. Jokaista pastankeiton vesilitraa kohden mitataan kattilaan 1 rkl karkeaa merisuolaa.

Valmista sitten kastike. Irrota salviasta riittävä määrä lehtiä. Mittaa voi paistinpannulle. Sulata voi ja kuumenna kunnes se lakkaa vaahtoamasta. Lisää salvianlehdet ja vähennä lämpöä. Kun salvia on rapeutunut, nosta lehdet pois pannulta talouspaperille. Kuumenna voita vielä sen verran että se ruskistuu ja tuoksu muuttuu pähkinäiseksi. Nosta pannu pois lämmöltä ja ala keittää ravioleja. Keittoaika riippuu pastan paksuudesta. Minä keitin ravioleja noin 4 minuuttia. Testaa yhdellä sopiva keittoaika. Nosta valmiit raviolit kiehuvasta vedestä reikäkauhalla ja nosta ne hetkeksi talouspaperille, jotta lautaselle ei päädy liikaa vettä. Jaa raviolit lautasille, valuta päälle paahdettua voita ja viimeistele rapeilla salvianlehdillä.