sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Irtokarkkipossu

Lupasin laittaa jälkikasvun perheelle ruokaa ja kyselin äidiltään vinkkejä sellaisesta, joka varmasti maistuisi kaikille. ”No karkkipossu tietysti” oli vastaus. Totesin siihen, että ei ole niin paljon aikaa käytettävissä tällä kertaa, joten koitan keksiä jotain muuta sitten. Tein sitten nopsemmin valmistuvan ruoan, johon käytin possun sisäfileetä. Sehän ei kaipaa pitkää haudutusaikaa mureutumiseen. Tässä ruoassa on aineksia possun suikalekastikkeesta, karkkipossusta ja sweet and sour -possusta joten nimesin tämän mielessäni irtokarkkipossuksi. Irtokarkkihyllyssäkin on kaikkea hyvää, jota voi poimia pussiin.

 

Irtokarkkipossu

 

800 g             possun sisäfileetä

1 prk             ananaslohkoja

1 dl                soijaa

1 rkl              raastettua tuoretta inkivääriä

2                    valkosipulinkynttä raastettuna

3 rkl              ruokokidesokeria + vähän ananaspaloille

                      hienoa merisuolaa

                      mustapippuria myllystä

                      (puolikas punainen chili)

1/2                 ruukkua tuoretta korianteria varsineen hienonnettuna

1/2                 ruukkua korianterinlehtiä ruoan viimeistelyyn

                      öljyä paistoon

 

 

Yhdistä kulhossa soija, ananasten mehu, inkivääri, valkosipuli, puoli ruukkua hienonnettua korianteria varsineen ja ruokokidesokeri (sekä chili, jos sitä käytät). En sillä kertaa käyttänyt, koska en halunnut vahingossa maustaa ketään ulos. Oli hyvää ilman chiliäkin, joten maun mukaan (kuten karkkihyllylläkin).

 

 

Poista fileistä kalvot ja leikkaa ne ensin poikittain viipaleiksi ja sitten viipaleet paloiksi tai suikaleiksi. Ruskista ne öljyssä parissa-kolmessa erässä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita kaikki sitten takaisin pannulle. Lisää ananaslohkot ja ripottele niille ruokokidesokeria niin ne saavat lisää makua ruskistuessaan. Ruskistele niitä yhdessä hetkinen. Lisää sitten pannulle mausteliemi, sekoita ja anna porista hiljaa noin 10 minuuttia. Riivi lopuksi kourallinen korianterinlehtiä päälle ja nosta erittäin maukas possuherkku tarjolle.

Keitetty basmatiriisi toimii tämän ruoan lisukkeena.

 

torstai 26. syyskuuta 2024

Mummolan kananmunakastike kalalle

 

No nyt on taas tosi retroresepti siltä ajalta kun vain ravintola-alan ammattilaiset tunsivat sanan bechamel ja taviksille se oli valkokastike. Mutta mummolapa tuunasikin tämän tavallisen valkokastikkeen kaikkien (siihen maailmanaikaan) lasten herkuksi, kananmunakastikkeeksi, joka sopii paremmin kuin hyvin kaikkien kotimaisten vaaleiden kalojen seuraksi. Nostetaan siis loistava resepti historian hämärästä, kas tässä.

 


 

Kananmunakastike kalalle

 

40 g               voita
3 rkl              vehnäjauhoja
5-6 dl            lämmintä maitoa
3                    keitettyä (10 min) kananmunaa
1 tl                suolaa
hiukan           valkopippuria
kourallinen   hienonnettua tilliä

 

Maito kannattaa ensin lämmittää mikrossa vähän yli kädenlämpöiseksi, jolloin kastikkeen tekeminen on sujuvampaa. Keitä kananmunat, jäähdytä ja kuori ne. Sulata voi kattilassa ja ripottele jauhot joukkoon. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Lisää maito vähän kerrallaan koko ajan vispilällä pohjia myöten sekoittaen. Sekoittaminen on tärkeää, ettei maito pala pohjaan. Keitä kastiketta hiljalleen koko ajan sekoittaen kunnes kastike on saostunut ja vielä senkin jälkeen parin minuutin ajan. Lisää sitten hienonnettu tilli, suola sekä valkopippuri ja tarkista maku. Lopuksi murskaa keitetyt kananmunat haarukalla ja sekoita kastikkeen joukkoon.

 

Kananmunakastikkeen lisäksi lautasella on paistettuja ahvenfileitä, perunasosetta ja kaali-porkkana-raastetta.


 

keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Aamiaisvohvelit

Mikä olisikaan ihanampi aamiainen mökillä rauhallisena sunnuntaiaamuna kuin kasa vastapaistettuja, rapeita belgialaistyyppisiä vohveleita, makein tai suolaisin päällystein. Edellisenä viikonloppuna valmistamani uuniomenahillokin suorastaan vaati alleen jotain parempaa kuin sitä iänikuista paahtoleipää.

Vohvelitaikina on nopea valmistaa ja sama taikina soveltuu sekä makeaan että suolaiseen. Nämä vohvelit voi tarjoilla yhtä hyvin marjojen ja kermavaahdon kuin tuorejuuston ja kylmäsavulohen kanssa. Vohveli maistuu parhaalta rapeana, juuri paistettuna, mutta jos haluaa tarjota näitä isommalle porukalle samanaikaisesti, vohvelit kannattaa paistaa etukäteen ja sitten lämmittää. Parhaaksi ”vohvelinlämmittimeksi” osoittautui airfryer, mutta siitä enemmän tämän postauksen lopulla. Taikinasta tulee 12 isoa vohvelia.


 

Aamiaisvohvelit

 

2                    kananmunaa (koko L)
3,75 dl           vehnäjauhoa
2 rkl               sokeria
3 tl                 leivinjauhetta
0,5 tl              suolaa
3,5 dl             piimää
1,5 dl             rypsiöljyä

voiteluun vuokaspray

 

Aloita laittamalla vohvelirauta lämpiämään. Sen tulee olla mahdollisimman kuuma, jotta vohvelit paistuisivat rapeiksi. Varaa esille myös ritilä, jonka päälle levität valmiit vohvelit. Jos vohvelit heti kuumina kasaa päällekkäin, niiden rapeus häviää nopeasti.
 


Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen.
Sekoita keskenään vehnäjauho, sokeri, leivinjauhe sekä suola. Vatkaa toisessa kulhossa piimä, rypsiöljy (=pehmeää rasvaa, terveellisempää kuin voi) sekä keltuaiset. Kaada neste kuivien ainesten joukkoon ja sekoita huolella. Anna taikinan levätä 5-10 minuuttia, minkä jälkeen vatkaa valkuaiset kovahkoksi vaahdoksi ja kääntele vohvelitaikinan joukkoon.
 


Avaa kuuma vohvelirauta ja suihkauta pinnoille nopeasti hiukan vuokasprayta. Nosta kauhalla kohtalainen kasa taikinaa keskelle vohvelirautaa ja laita kansi heti kiinni. Taikina leviää vohveliraudan koloihin ihan itsestään.
 


 
Paista vohveleita parin-kolmen minuutin ajan kunnes vohvelit ovat kullanruskeita. Paistoaika riippuu vohveliraudan mallista ja täytyy aina jokaisessa testata erikseen. Jos vohveli ei heti mene lautaselle syötäväksi, nosta vohvelit ritilälle jäähtymään.
 


Vohvelien uudelleenlämmitykseen on annettu erilaisia neuvoja, kuten lämmitys uunipellillä tai leivänpaahtimessa. Uuni kuitenkin kuluttaa suhteettoman paljon energiaa muutaman vohvelin lämmittämiseen ja leivänpaahdin polttaa belgialaisten vohvelien ohuimmat kohdat ennen kuin huomaakaan. Parhaaksi ratkaisuksi osoittautui airfryer. Korin pohjalle laitettiin pieni, teräksinen paahtoleipäteline ja vohvelit siihen pystyyn. Jo minuutin lämmitys 200 asteessa rapeutti vohvelit täydellisiksi.