maanantai 4. toukokuuta 2015

Viiriäinen on juhlaruokaa

Viiriäisen munat ovat useimmille tuttuja, mutta itse viiriäiset ovatkin sitten jo harvinaisempaa herkkua. Meille niitä lennähti Annan Villilihasta kuusi kappaletta vappupöytään. Kovin ovat pieniä, mutta hyvän makuisia. Kun halutaan tehdä viimeisen päälle hienoa ruokaa, viiriäiset askarrellaan luuttomiksi (me kokeilimme sitä pari vuotta sitten, työkuvat täällä) täytetään ja paistetaan uunissa. Minä oikaisin hieman ja jätin luut nyt paikoilleen. Tarjolle tuotaessa leikkasin irti rintalihat ja koipireidet. Kyllä se näinkin toimi ja saimme juhlaruokaa vapuksi. Pääruokana riittää yksi viiriäinen syöjää kohden, kun tarjolla on myös alku- sekä jälkiruoka. Muussa tapauksessa yhdestä tipusesta voi jäädä vähän nälkä. Viiriäisten kanssa lautasella on granaattiomenasalsaa, viikunoita sekä pieni hernemunakas paahtoleivän päällä. Ja tietysti se herkullinen viiriäisen täyte.



Täytetyt viiriäiset

6 kpl viiriäisiä
1 tl hienoa merisuolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
öljyä paistamiseen
1,5 dl portviiniä
2 rkl suolatonta voita
täyte
6 kpl viikunoita
50 g parmankinkkua (noin puolikas paketti)
120 g kantarelleja (pieni purkki)
70 g hanhenmaksaa (pieni purkki)
0,5 dl panko leivänmuruja

Ota linnut huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta. Taputtele ne kuiviksi pinnalta ja kuivaa myös sisältä. Sekoita kuivat mausteet keskenään ja ripottele ne lintujen vatsaonteloon.

Kuori ja pilko viikunat. Valuta ja puristele sienistä neste pois ja hienonna sienet. Hienonna parmankinkku. Sekoita täytteen aineet keskenään, jaa massa kuuteen osaan, laita täyte lintujen vatsaonteloon ja sulje cocktailtikulla. Mausta viiriäiset myös pinnalta suolalla ja pippurilla.

Ruskista viiriäiset kahdessa erässä pannulla öljyssä joka puolelta kauniin ruskeiksi ja nosta ne metalliselle uunipannulle (sellaiselle jonka voi nostaa liedelle). Laita pannu viiriäisineen uuniin 225 asteeseen 12 minuutiksi. Ota pannu uunista ja siirrä tiput lautaselle vetäytymään. Laita uunipannu liedelle ja kuumenna se. Kaada portviini pannulle ja raaputa pannusta irti kaikki siihen tarttunut maku mukaan liemeen ja anna kiehua hetki. Vispaa joukkoon voi lusikallinen kerrallaan ja herkullinen liemi on valmis kaadettavaksi viiriäisille.



Granaattiomenasalsa

2 dl granaattiomenan siemeniä
1 ruukku lehtipersiljaa hienonnettuna
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
2 kevätsipulia hienonnettuna
0,5 dl rouhittuja (paahdettuja) pistaaseja

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile viiriäisten lisukkeena.

Ei kommentteja: