Hyvä
päivällinen vaatii jälkiruoan, mutta moni pitää jälkiruokia vaikeina valmistaa.
Tosi on, että jotkut jälkkärit ovatkin aika monimutkaisia ja hankalia saada
onnistumaan, mutta pitääkö sitä aina yrittää tehdä kaikkia asioita vaikeimman kautta?
Lohjalainen Bonne Juomat Oy (ei ole maksettu mainos!) valmistaa monenlaisia
hedelmäsoseita, joista saa helposti maukasta jälkiruokaa. Joulua edeltävältä
sukupäivälliseltä jääkaapissani oli vielä yksi tölkki persikkasosetta, joten
tein siitä helpon ja nopean moussen jonka viimeistelin vadelmakastikkeella. Jos
et pidä persikoista, Bonnen sokeroimattomissa hedelmäsoseissa on paljon valinnanvaraa
mansikoista mangoon.
Persikkamousse
(6-8 annosta)
5 dl makeuttamatonta persikkasosetta
5 rkl sokeria
2 ½ (= 5 g) liivatelehtiä
0,5 dl kiehuvaa vettä pienessä kahvikupissa
2,5 dl kuohukermaa
300 g (metsä)vadelmia
5 rkl sokeria
Pehmitä liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuutin
ajan. Sekoita keskenään persikkasose ja sokeri. Puristele liivatteista
ylimääräinen vesi ja sekoita ne haarukalla huolellisesti kiehuvan veden
joukkoon. Sekoita liivateliemi persikkasoseeseen ja laita sose jääkaappiin noin
tunniksi jotta liivate hyydyttää sen.
Vatkaa kuohukerma napakaksi vaahdoksi. Vatkaa
liivatteella hyydytetty persikkasose pehmeämmäksi ja kääntele joukkoon
kermavaahto. Jaa mousse jälkiruokakulhoihin tai sopivan kokoisiin
juomalaseihin. Laita annokset jääkaappiin parin tunnin ajaksi ennen tarjoilua.
Soseuta vadelmat sokerin kanssa ja paseeraa ne
siivilän läpi. Heitä siemenet pois ja laita sose pieneen kattilaan. Kuumenna
sose kiehuvaksi ja jatka vadelmakastikkeen keittämistä kunnes siitä on hiukan haihtunut
nestettä ja kastike alkaa olla tahmeaa. Vahdi kastiketta ja sekoita sitä koko ajan äläkä päästä sitä kuohahtamaan yli laidan. Jäähdytä kastike.
Tarjoiltaessa kaada hyytyneen moussen päälle hiukan
vadelmakastiketta ja viimeistele maun mukaan tuoreilla marjoilla (vadelma,
karhunvatukka tms)