torstai 30. huhtikuuta 2020

Churro + vohveli = churreli ja kolme dippiä



Moni paistaisi churroja tai munkkeja vapuksi ja varmaan useamminkin, jos uppopaiston jäljiltä koko keittiö ei olisi sakeana paistoöljyn käryä. Tavallisella kattilalla liedellä öljyn lämmösäätö on jatkuvaa tasapainottelua ja työn päätteeksi ympäristö on kuorrutettu rasvaroiskeilla. Sähköinen, termostaattiohjattu rasvakeitin puolestaan tarvitsee pari-kolme litraa öljyä toimiakseen. Molempi pahempi?

Vaikka churrot eivät olekaan ykkösvalintani vapun makeaksi, niin kun löysin ”Serious Eats”in sivuilta vohveliraudalla valmistettavien churrojen reseptin, siihen oli pakko tarttua ja kokeilla. Tai siis, churrot - eihän nämä ole mitään churroja kun uppopaisto puuttuu, mutta voisiko näitä churro-vohveli- tekeleitä nimittää vaikka nimellä churreli? Lopputulos oli nimittäin enemmän vohveli kuin churro. Maku oli ihan ok, vaikka sitä oikeaa uppopaiston purutuntumaa, rapeaa pintaa ja pehmeää sisusta, tällä tavalla ei saa aikaan. Lisäksi valmiiden ”churrelien” pinta täytyy sivellä voisulalla jotta kanelisokeri tarttuisi siihen. Mutta jos haluaa tehdä jotain itse ja taloudessa on vohvelirauta (mieluummin sellainen belgivohvelirauta), tämä ei ole huono vaihtoehto vappuleivonnaiseksi. Kaikki muut tarvittavat ainekset ovat niin perustuotteita, että löytyvät varmaan joka keittiöstä.

Lisäksi tein kolme dippikastiketta, perinteiset chilisuklaa- ja mangodipin sekä uutena sekoituksena suolakinuskikastikkeen. Dipit kannattaa tehdä ennen kuin ryhtyy paistamaan vohveleita, sillä churrot ja "churrot" ovat parhaat nauttia lämpiminä.


Muita vappuun sopivia
leipomuksiamme löytyy näistä:
          æbleskiver (2016)
              gougéres (2016)
                  kleinur (2017)
                      pannupipari (2018)
tuulihattudonitsit (2018)
                    new orleans beignets (2019)




Churrelit vohveliraudalla

1 ¼  dl  vettä
4 rkl  voita
ripaus suolaa
1 rkl  sokeria
¼ tl  kanelia
1 ¼ dl  vehnäjauhoa
2  munaa koko L
(vuokaspray)

voisulaa
1 dl  sokeria
1 tl  kanelia

Kaada kattilaan vesi ja lisää voi, suola, sokeri sekä kaneli ja kuumenna seos kiehuvaksi. Kun sokeri ja voi on sulanut, lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti noin minuutin ajan kunnes jauhot ovat kokonaan sekoittuneet ja taikinasta on muodostunut killtävä tiivis pallo. Jäähdytä taikinaa viitisen minuuttia, minkä jälkeen lisää kananmunat ja vatkaa voimakkaasti. Lopuksi taikina alkaa muistuttaa koostumukseltaan kuin voivaahtokuorrutetta tai kuin tuulihattutaikinaa, mitä se lähinnä onkin.



Sekoita sokeri ja kaneli laakeassa astiassa.

Kuumenna vohvelirauta, suihkauta pinnoille hiukan vuokasprayta ja nosta keskelle kahden lusikan avulla paistumaan vähän pingispalloa isompi nokare taikinaa. Paina kansi kiinni ja paista churrelia 5-10 minuuttia kunnes se on pinnaltaan kauniin ruskea. Ota valmis vohveli pois, leikkaa se vähän pienemmiksi paloiksi, sivele ohuelti voisulalla molemmin puolin ja kääntele kanelisokeriseoksessa. Taikinasta tulee 5-6 ”churrelia” eli vohvelia jotka sitten taitellaan pienemmiksi paloiksi.




Kolme dippiä churroille

chilisuklaadippi
100 g tummaa suklaata
30 g maitosuklaata
1,5 dl kuohukermaa
2 rkl huoneenlämpöistä voita
0,5 tl suolaa
oman maun mukaan cayennepippuria

Leikkaa suklaat suunnilleen sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuumenna kerma kattilassa, ota kattila pois lämmöltä ja kaada suklaapalat kuuman kerman joukkoon, Sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut ja kattilaan on muodostunut suklaakastike. Sekoita voi lämpimän kastikkeen joukkoon. Lisää suola ja cayennepippuria oman maun mukaan. Lisätessäsi cayennea maistele kastiketta että pippuri maistuu, mutta sitä ei hulahda liikaa. Sekoita huolella ja tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.


mangodippi
2,5 dl mangososetta
1,5 rkl limettimehua
2 rkl sokeria

Sekoita kattilassa mangosose, limettimehu sekä sokeri ja kiehauta. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä.

suolakinuskidippi
1 dl fariinisokeria
1,5 dl kuohukermaa
0,5 tl suolaa

Keittele kermaa ja fariinisokeria kasarissa noin 10 minuutin ajan erittäin matalalla lämmöllä niin että kastike koko ajan hiljalleen kiehuu, mutta ei kuohahda pitkin liettä. Sekoita kastiketta koko ajan äläkä hetkeksikään käännä sille selkääsi ellet halua siivota kinuskia liedeltä. Kun kastike hiukan sakenee, lisää suola ja sekoita hyvin. Tarjoile suolakinuskidippi huoneenlämpöisenä.


maanantai 27. huhtikuuta 2020

SYÖKÄÄ PERUNAA! 35 perunareseptiä


On ollut mielenkiintoista huomata, että epätrendikkäästi vuosien varrella eri muodoissa suosimamme peruna on nyt trendiruokaa. Turun vuosittainen neitsytperunafestivaali jää tänä vuonna järjestämättä, mutta nyt todellakin kannattaa käyttää mahdollisimman paljon perunaa, kotimaista lähiruokaa, ravinteikasta, monikäyttöistä perunaa tuontihiilareiden sijasta. Ensimmäiset kiinteiden lajikkeiden varhaisperunat ovat varmaan jo kohta kaupoissa ja myöhemmin nostettaviin jauhoisiin lajikkeisiin alkaa syksyn puolella muodostua riittävästi tärkkelystä, että niistä saa aikaan erilaisia ruokia joihin tarvitaan soseutettua perunaa. "Syökää silakkaa", tokaisi pääministeri Holkeri aikoinaan. Silakkakin, jos sitä jostain sattuisi saamaan, maistuu hyvältä perunan kanssa.

Kun Vappu on muutenkin peruutettu, niin mikäs tässä on kotoillessa ja nauttiessa tuttua ja turvallista perunaa. Päivälliseksi paistoin peruna-hapankaaliohukaisia (vai röstejäkö ne ovat) ja bratwursteja - eli meidän versiomme vapun perinneruoasta, nakeista ja perunasalaatista (ei tarvitse huolestua, on meillä vapuksi muutakin ruokaa ;-). Poimin samalla vanhoista päivityksistämme erilaisia, maukkaita tapoja käyttää perunaa. Ensin on tämä ”päivän pannu” ja sen perästä löydät kymmeniä muita maukkaita perunaruokia. Resepteihin pääset klikkaamalla ruoan nimeä. 




Peruna-hapankaaliletut

250 g  karkeasti raastettua muusiperunaa
puolikas hapan omena
200 g  hapankaalia (Rasilainen)
1  punasipuli
1  kananmuna
2 rkl  maizena maissitärkkelystä
2 rkl  parmesaaniraastetta
0,5 tl  hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
voita paistamiseen

Kuori omena ja raasta se karkean perunaraasteen joukkoon. Kääri raaste puhtaan, chifonet-liinan (tai caritaliinan) sisään ja puristele raasteesta pois ylimääräinen neste. Kaada raaste sekoituskulhoon. Kääri sen jälkeen hapankaali chifonetin sisään ja puristele siitäkin ylimääräinen neste. Kuori punasipuli ja hienonna se ihan pieniksi kuutioiksi. Sekoita ainekset hyvin keskenään.
Sekoita pienessä kulhossa maissitärkkelys, kananmuna, parmesaaniraaste, suola sekä mustapippuri ja kääntele seos huolella raasteiden joukkoon.

Sulata lettupannulla voita ja nostele koloihin raastemassaa. Painele raaste tasaiseksi ja paista letut kohtalaisen miedolla lämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Reseptistä tulee 12-15 pikkulettua. Hyvää bratwurstin ja uppomunan kanssa.




Uutta perunaa























Perunapizzaa





Perunamunakkaita









Perunaa liharuokien kanssa


















Muusattua perunaa eri tavoin
























Perunasalaatteja

















Uuniperunaa









Peruna leivonnassa













Ja ekstrana:
Muistaako joku vielä sen ”kevytperunan”, joka oli kalliisti ja suurella vaivalla kehitetty ei-kenenkään-tarpeisiin ja joka lopulta hävisi markkinoilta vähin äänin ;D