sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Kakkuja äitienpäiväksi

Varmaankin useimmissa perheissä äiti on se, joka leipoo kakut ja muut makeat leivonnaiset. On kuitenkin ainakin muutama sellainen yksinkertainen kakkuresepti, joiden valmistus onnistuu perheen pienempien avustamana vähemmälläkin kokemuksella. Onhan omatekoinen kakku aina persoonallisempi kuin kaupan kakku, joten tässä reseptejä äitienpäivälle.

 

 


 

Superherkullinen sitruunatorttu – ilman uunia, ilman liivatetta

 

puoli pakettia (200 g)         Digestive keksejä
1 rkl                                    sokeria
100 g                                   voisulaa

1 tölkki (397 g)                  makeutettua kondensoitua maitoa

300 g                                  maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
yhden                                 sitruunan hienoksi raastettu keltainen kuori
3 dl                                     kuohukermaa (tai vispikermaa)
1 dl                                     vastapuristettua sitruunan mehua
1/8 tl                                   (=ihan pikku ripaus) hienoa merisuolaa

(suola tasaa sekä täytteen happoja että makeutta)

 

piirakkavuoka Ø 22 cm

 

Murskaa digestivekeksit (voi tehdä monitoimikoneella, mutta onnistuu ihan käsinkin) ihan pieniksi muruiksi ja sekoita joukkoon sokeri. Lopuksi kaada keksimuruihin voisula ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuruseos piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Laita vuoka jääkaappiin, jotta keksipohja ehtii kovettua ennen täytteen lisäämistä.

Täytteen voi periaatteessa valmistaa ihan käsin vatkaamalla, mutta suosittelen kuitenkin sähkövatkainta tai yleiskonetta. Sen verran aikaa tuossa vatkaamisessa kuitenkin menee.

Sekoita suola sitruunamehun joukkoon. Mittaa kulhoon makeutettu kondensoitu maito, tuorejuusto sekä sitruunankuoriraaste ja vatkaa voimakkaasti kunnes aineksista on muodostunut tasainen, pehmeä seos. Lisää kerma ja vatkaa kunnes seos on erittäin paksua ja lusikoitavaa. Lopuksi vatkaa sitruunamehu täytteeseen vähän kerrallaan ja vain sen verran että mehu on sekoittunut muuhun täytemassaan.

Lusikoi täyte kovettuneen torttupohjan pinnalle ja laita vuoka jääkaappiin yöksi. Seuraavana päivänä täyte on hyytynyt ja sitruunatorttu on tarjoiltavissa.

 

 

 


 

Aprikoosikakku ja vadelmakastike

n.24 cm irtopohjavuokaan

 

800 g                                   aprikooseja (tai vastaava määrä kypsää päärynää)
3                                          kananmunaa
2,5 dl                                  sokeria
2,5 dl                                  vehnäjauhoa
2 tl                                      vaniljasokeria

                                           tomusokeria

 

Kun ostat aprikooseja, poimi kaupasta vain sellaiset hedelmät, jotka eivät ole liian pehmeitä, osa saa olla jopa aavistuksen raakoja. Kovin pehmeät aprikoosit ovat jo ylikypsiä ja ne eivät toimi tässä kakussa.

Huuhtele aprikoosit, halkaise ja poista siemenet. Leikkaa hedelmät noin sentin kuutioiksi. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla (myös reunat). Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vaniljasokeri vehnäjauhoihin ja kääntele jauhot vaahdon joukkoon. Kääntele aprikoosipalat varovasti sokerikakkutaikinan joukkoon ja kaada seos kakkuvuokaan. Taikinan tulee levittäytyä tasaisesti joka puolelle hedelmäpalojen väliin ja pohjalle sitoen aprikoosipalat meheväksi kakuksi. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 50 minuuttia kunnes kakun keskiosaan työnnettyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan ennen kuin siirrät sen tarjoiluvadille.

Tällaisenaan aprikoosikakku on jo periaatteessa ihan valmis kahvipöytään, mutta vielä parempi siitä tulee jos sen malttaa antaa vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään, jolloin kosteus kakussa tasaantuu ja maku syvenee. Vähän ennen tarjoilua siivilöi huoneenlämpöisen kakun pinnalle tomusokerikerros. Erityisen hyvältä tämä kakku maistuu, jos viitsii valmistaa lisäksi yksinkertaisen vadelmakastikkeen ja fraiche-kermavaahtoa.

 

Vadelmacoulis

200 g                                   vadelmia

3 rkl                                    sokeria
1 tl                                      sitruunamehua

Mittaa vadelmat ja sokeri pieneen kattilaan ja kiehauta soseeksi. Lisää sitruunamehu, sekoita ja lopuksi paseeraa sose tiheän siivilän läpi. Vadelman siemenet jäävät siivilään ja soseesta tulee sileä.

Fraiche kermavaahto

2 dl                                     vispikermaa

2 rkl                                    sokeria
0,5 dl                                  creme fraichea

Vatkaa kerma ja sokeri napakaksi vaahdoksi, lisää creme fraiche ja vatkaa vielä sen verran että lopputuloksena on pehmeä vaahto.

 

 

 


 

”No bake cake” kaupan valmiiseen torttupohjaan

 

1 kpl                                   valmis ohut torttupohja

kostutukseen

2 rkl                                    sitruunamehua
3 rkl                                    tomusokeria
3 rkl                                    kermaa

täyte

loput (noin 1,5 dl) kahden desin kermapurkista
4 rkl                                    tomusokeria
200 g                                   maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)

pinnalle

punaherukoita ja/tai vadelmia
suolapaahdettuja pistaaseja
rapeaa marenkia


Nosta kakkupohja sopivan kokoiselle lautaselle. Pistele kakkupohja kauttaaltaan haarukalla ja levitä kostutusliemi sille. Anna rauhassa imeytyä ja levitä vielä lisää lientä. Vaahdota kerma ja Philadelphia-juusto yhdessä tomusokerin kanssa. Levitä vaahto kakkupohjan päälle ja päällystä se herukoilla ja vadelmilla. Laita jääkaappiin ja anna olla siellä yön yli. Pistaasi sopii hyvin vadelmien kanssa. Ripottele ennen tarjoilua kakun pinnalle murskattuja pistaaseja ja marenkipaloja.

 

 

 


 

Lemoncurd-passionhedelmä-mascarponetorttu

(6-12 palaa)

 

1                                          iso levy (500 - 600 g pakkaus) voitaikinaa
1                                          kananmuna

250 g                                   mascarponea

1 dl                                     kuohukermaa
3 + 3 rkl                              lemon curd sitruunatahnaa
1 + 2                                   passionhedelmää
kourallinen                         rouhittuja (suolapaahdettuja) pistaaseja

 

Sulata voitaikina, taittele se suoraksi ja kauli hiukan matalammaksi uunipellille leivinpaperin päälle. Leikkaa terävällä veitsellä taikinalevyn reunoille viilto noin 1 cm etäisyydelle taikinan reunasta. Viilto ei saa mennä kokonaan taikinan läpi. Sivele reunat  (vain reunat, ei keskiosaa) vatkatulla kananmunalla ja paista torttupohjaa 210°C:ssa uunin alatasolla noin 15-18 minuuttia. Jos leikkausviiva on paistunut umpeen, leikkaa se uudelleen niin ettei viilto edelleenkään mene ihan pohjaan asti. Painele sitten keskiosa litteäksi niin kauan kuin torttupohja on vielä lämmin ja anna jäähtyä.

Sekoita yhteen mascarpone, kerma sekä 3 rkl lemon curdia. Kääntele seoksen joukkoon varovasti toiset 3 rkl lemon curdia sekä yhden passionhedelmän sisus. Levitä seos jäähtyneelle torttupohjalle. Ripottele pinnalle lopuksi kahden passionhedelmän siemenet sekä pistaasit ja leikkaa piirakka paloiksi.

 

tiistai 30. huhtikuuta 2024

Sima spritz ja endiiviveneet

Tai näiden oli tarkoitus olla endiiviveneitä, mutta Cittarista endiivit oli loppu ja Prisman heviosastolla ilmoitettiin ettei kyseinen kasvis lainkaan kuulu valikoimiin, joten endiivien (eli salaattisikurin) sijaan oli ostettava pari sydänsalaattia. Oleellinen osuus tarjoilusta on kuitenkin sima spritz, perinteisestä simasta (ei lisäaineita eikä hiilihappoa) ja kuohuviinistä valmistettu tervetuliaisjuoma, jota maustoivat sitruunakuorisuikale ja rosmariinitöyhtö.

Nyt saa vappu tulla.

 

Sima spritz

(1 annos)

 

1 osa             perinteistä simaa
1 osa             kuivaa kuohuviiniä
sitruunankuorisuikale
pieni rosmariininoksa
pilli


 

Endiiviveneet

 

2                    endiiviä (salaattisikuria)
1                    iso, kypsä ja makea päärynä
0,5 dl             hasselpähkinää
50 g               roquefort sinihomejuustoa
2                    viipaletta pekonia

 

Kypsennä pekoniviipaleet, kuivaa ylimääräinen rasva talouspaperin päällä ja murenna jäähtyneet pekonit pieniksi muruiksi.

Raasta päärynä melko hienoksi raasteeksi, murskaa hasselpähkinät morttelissa ja hienonna sinihomejuusto pieniksi muruiksi. Sekoita keskenään päärynä, hasselpähkinät sekä  sinihomejuusto.

Irrota endiiveistä lehdet ja asettele ne lautaselle. Nosta nokare täytettä jokaiselle lehdelle ja viimeistele pekonimuruilla.

 

Hauskaa vappua kaikille!