
No
nyt tulee sellainen resepti, joka helpottaa kesäistä ruoanlaittoa. Tämä on
kaiken lisäksi helposti skaalattava, eli voi valmistaa kahdelle tai vaikka
kymmenelle ihan samalla vaivalla ja yhtä nopeasti. Kun rasvaisen kalan paistaa uunissa,
siitä ei tule samanlaista käryäkään kuin pannulla paistettaessa.
Yhden
pannun kala sisältää lähitilalta ostettua Annabelle varhaisperunaa ja kotimaista
kirjolohta sopivasti maustettuna. Lisukkeena tarjoilin ”neljän fenkolin salaattia” (edellinen resepti), sillä tämä kirjolohikin on maustettu
fenkolilla. Maustesekoituksessa on
jauhettuja fenkolinsiemeniä, joten tämä lohiateria on periaatteessa nyt ”viiden
fenkolin kala”. Perunat keitin puolikypsiksi jo edellisenä iltana.
Yhden
pannun kala-ateria
(kahdelle)
2 palaa
nypittyä kirjolohifileetä (noin 200 g/kpl)
8-10 pienehköä
varhaisperunaa (puolikypsiä)
maustesekoitus:
1 rkl karkeaa merisuolaa
1
rkl fenkolinsiemeniä
1 tl mustapippurirouhetta
puolikkaan sitruunan
raastettu keltainen kuori
2 rkl hienonnettua
ruohosipulia
2 rkl oliiviöljyä
Valmista ensin maustesekoitus. Mittaa
mortteliin merisuola, fenkolinsiemenet sekä mustapippurirouhe ja hierrä ihan
hienoksi jauheeksi. Lisää sitruunankuoriraaste sekä ruohosipuli ja sekoita
hyvin. (Maustesekoitusta riittäisi ainakin kahdeksaan annokseen.) Käännä
kalafileet nahkapuoli alaspäin ja ripottele lihapuolelle runsaasti
maustesekoitusta. Käännä fileet lihapuolet yhteen ja anna maustua noin tunnin
ajan.
Pese perunat huolella ja keitä ne
puolikypsiksi (keittoaika riippuu perunasta). Kaada sitten keitinvesi pois ja
anna perunoiden jäähtyä. Perunoiden keittämisen voit tehdä vaikka jo edellisenä
päivänä ja säilyttää niitä jääkaapissa.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sivele
oliiviöljy uunivuoan pohjalle, halkaise puolikypsät perunat pitkittäin ja lado
ne leikkauspuoli alaspäin vuokaan. Sivele öljyä hiukan myös perunoiden
pinnalle. Laita vuoka uuniin keskitasolle ja kypsennä ensin perunoita 15 minuuttia.
Pyyhi maustesekoitus pois kalafileiden
pinnalta. Nosta fileet sitten perunoiden päälle nahkapuoli ylöspäin ja laita
vuoka takaisin uuniin. Kypsennä kalafileiden paksuudesta riippuen 12-17
minuuttia. Nämä olivat uunissa 14 minuuttia.
Nosta kalan nahka pois, jolloin ruoka on valmista
otettavaksi.
Isolle uunipellille mahtuu paistamaan tätä ainakin
8 annosta.
Jos jostain sattuisi saamaan suomustettuja kirjolohifileitä, nahankin voisi käyttää hyödyksi. Parasta siis ostaa kokonainen kirjolohi, suomustaa ja fileoida se itse. Tuolloin maustesekoitusta ripotellaan kalafileen molemmin puolin. Ennen kalan kypsentämistä maustesekoitus pyyhitään pois kummaltakin puolelta. Kun kala on valmis, nahka irrotetaan ja laitetaan uunipellille paistettu puoli alaspäin vielä 15-20 minuutiksi, jolloin nahka rapeutuu ja senkin voi laittaa tarjolle. Rapeaksi paahdetut nahanpalat olisivat antaneet tällekin annokselle huomattavasti enemmän näyttävyyttä.