maanantai 31. maaliskuuta 2025

Tämä ei ole porkkana. Tämä on juuresta muistuttava lorkkana.


Porkkanalastuista tehdään ”kylmäsavulohta”, punajuurilastuista ”kylmäsavuporoa”, banaaninkuorista ”pekonia”, tai perunasuurimoista ”mätiä”. Meillä sekasyöjillä kasvisruoka yleensä kuitenkin on kasvisruokaa, joka myös maistuu kasvisruoalta sen yrittämättä esittää mitään muuta. Ja liharuoka on liharuokaa eikä mitään ”wannabe-lookalike”- teatteria.

Aprillipäivän johdosta toin blogiin kuitenkin päivän teemaan soveltuvan elintarvikkeen nimeltä LORKKANA. Lorkkanan ravintoarvot/100 g ovat erinomaiset:

energiaa            638 kj/153 kcal

proteiinia          16 g
hiilihydraatteja  0 g
rasvaa                9,6 g

Lorkkana on erityisen hyvä D-vitamiinin sekä terveellisten omega-3-rasvahappojen lähde. Lisäksi lorkkanasta saa myös seleeniä, B12-vitamiinia, jodia, kaliumia ja fosforia. Lorkkana ei sisällä sakeutusaineita, ei emulgointiaineita, ei stabilontiaineita, ei happamuudensäätöaineita, ei proteiinihydrolysaatteja, ei hapettumisenestoaineita, ei aromeita eikä mitään muitakaan keinotekoisia lisäaineita.

Lorkkana soveltuu syötäväksi ihan sellaisenaan, mutta sen voi myös kypsentää haluamallaan tavalla. Lorkkanan voi nauttia aterian herkullisena proteiinilisänä, osana terveellistä salaattia, tai vaikka voileivän päällä leikkeleenä.

 

Hauskaa aprillipäivää kaikille :-)

 

perjantai 28. maaliskuuta 2025

Mitähän sitä taas tekisi jauhelihasta - vai kastiketta?

 

Naudan jauheliha, pienistä saatavuusongelmista huolimatta, on yksi monikäyttöisimmistä raaka-ainesta. Juuri kun olin asennoitunut ostamaan siipikarjan jauhelihaa tehdäkseni kanapihvinkäisiä airfryerissa, sattuikin niin että kaupassa ei ollutkaan, ei kanan, eikä kalkkunan jauhelihaa, mutta vähärasvaista naudan jauhelihaa senkin edestä. Ostin sitten sitä ja palasin kotiin miettimään mitä siitä tekisi ja millä sen maustaisi. Kun olin päätynyt spagettiin ja kastikkeeseen, piti seuraavaksi ihmetellä millainen kastike olisi paras ja maukkain. Päätöksiä, päätöksiä, päätöksiä…

Sitten kurkistus jääkaappiin. Ruokakermaa on. Hups, onko meiltä porkkanat loppu? Ai, kiva, täällähän on kuitenkin sellerinvarsia. Inkivääriä, ei, ei tähän soosiin, eikä chiliäkään… Yksi yksinäinen solo-valkosipuli saa mennä kastikkeen joukkoon sipulin kanssa. Doppio concentrato-putkilossa oli vielä sopivasti runsas ruokalusikallinen tomaattipyreetä. Ovessa oli sardellifileitä purkillinen, josta ongin kaksi fileetä antamaan kastikkeelle vähän lisää umamia. Maustelaatikosta poimin purkin oreganoa, purkin basilikaa sekä lihaliemikuution ja totesin että sardelleista sekä lihaliemikuutiosta tulee riittävästi suolaa, joten sitä ei tarvitse lisätä kastikkeeseen. Kastike tarvitsee hiukan happoa ja sitä saa tölkistä johon olen pikkelöinyt keltajuuriviipaleita. (Saman asian ajaa mikä tahansa ”1-2-3”-pikkeliliemi tai maustekurkkuliemi.) Tästä tulee erityisen maukasta jauhelihakastiketta. Sitten piti vielä tarkistaa spagettitilanne todetakseni, että siitä riittää juuri sopivasti kahdelle yhteen ateriaan, mutta sitten spagetti täytyy kirjata ostoslistaan.

Kastikkeesta riittää kuudelle ruokailijalle. 

 


 

Erityisen maukas jauhelihakastike

 

1                    sellerinvarsi
1                    isohko keltasipuli
1                    solo valkosipuli tai 2-3 tavallista valkosipulinkynttä
2 rkl              voita
600 g             vähärasvaista naudan jauhelihaa
1 rkl              tomaattipyreetä
2                    sardellifileetä
1 tl                 kuivattua oreganoa
1 tl                 kuivattua basilikaa
3 rkl               vehnäjauhoa
1                    lihaliemikuutio
5 dl                vettä
2 rkl               pikkelilientä
2 dl                ruokakermaa 10%
 


Hienonna sellerinvarsi, sipuli sekä valkosipuli ihan pieniksi kuutioiksi. Hienonna sardellifileet haarukalla ja sekoita ne yhteen tomaattipyreen, oreganon sekä basilikan kanssa.

Kuumenna paistinpannulla 2 rkl voita ja kuullota siinä selleri-sipuli-valkosipulihakkelus. Siirrä kuullotetut kasvikset pois pannulta. Älä pyyhi pannua, vaan ruskista siinä jauheliha kolmessa erässä. Sekoita sitten pannulla yhteen kuullotetut kasvikset sekä ruskistettu jauheliha ja lisää joukkoon tomaattipyree-maustetahna sekä pieneksi murennettu lihaliemikuutio. Sekoittele vähän aikaa ja ripottele sitten jauhelihan joukkoon vehnäjauho. Sekoita huolella ja lisää 3 dl vettä. Kun vesi kiehuu, lisää loput 2 dl vettä, sekoita ja anna kastikkeen kiehua matalahkolla lämmöllä 20 minuuttia. Nyt kastike on sopivasti keittynyt kokoon, jolloin lisää joukkoon 2 rkl pikkelilientä sekä ruokakerma ja sekoita. Anna kastikkeen hautua vielä 10 minuuttia, jona aikana ehtii keittää spagetit.

Vähän lehtipersiljasilppua pinnalle, niin se on siinä.

 


maanantai 24. maaliskuuta 2025

kevättä kohden - koko menu vähän kevyemmin

Kevättä pukkaa, ainakin täällä etelässä. Viime viikolla oli kevätpäiväntasaus ja kohta siirrellään taas kelloja kun siirrytään siihen järjettömään kesäaikaan, joka ei tosiasiassa lisää vuorokauteen valoisaa aikaa sekuntiakaan.

Tällä viikolla kesää odotellen vaihdetaan tuhdista talviruoasta hetkeksi hiukan kevyempään ateriakokonaisuuteen.

 

Alkuruokana on kylmä melonikeitto joka kannattaa valmistaa maustumaan hyvissä ajoin etukäteen. Keitto viimeistellään katkaravuilla, parmankinkulla, rouhituilla saksanpähkinöillä ja korianterilla.

Pääruoaksi rakennetaan isoon vuokaan perhekokoinen sushipala, meganigiri. Ei enää pientä pipertämistä, kun meganigiri valmistuu hetkessä.

Jälkiruokana on raikas mansikka-sitrussalaatti. Vaikka tähän vuodenaikaan onkin saatavana vain ulkomaisia mansikoita jotka eivät vedä vertoja kesän kotimaisille, niin sitrushedelmien kanssa se ei haittaa.

 

 


 

Kylmä melonikeitto

 

1 kg               cantaloupemelonia (tai hunajamelonia)
1 dl               100% mangososetta (Bonne)
1 dl               appelsiinituoremehua
1 tl                sitruunamehua
1 tl                oliiviöljyä
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä

100 g            katkarapuja

1 tl                sitruunamehua
1 rkl              hienonnettua korianteria
0,5 tl             srirachaa
1 rkl              sweet chili kastiketta

parmankinkkua

saksanpähkinöitä
tuoretta korianteria

 

Kuori meloni ja poista siitä siemenet. Pilko meloni pieniksi kuutioiksi blenderin kannuun ja lisää joukkoon mangosose, appelsiinituoremehu, sitruunamehu sekä oliiviöljy. Soseuta ainekset keitoksi, mausta suolalla sekä pippurilla ja laita jääkaappiin jäähtymään mahdollisimman kylmään, mieluiten nollalokeroon.

Sekoita keskenään sitruunamehu, korianteri, sriracha sekä sweet chili ja pyöräytä katkaravut siinä. Anna katkarapujen marinoitua mausteissa sen aikaa kun keitto viilenee jääkaapissa.

Annostele keitto neljälle lautasille, jaa katkaravut tasan ja revi pieniä palasia parmankinkkua keiton pinnalle. Viimeistele rouhituilla saksanpähkinöillä ja tuoreella korianterisilpulla.

 


 

 

Kaikkihan jo tuntevat sushin. Sitä on saatavana vastavalmistettuna isoista hypermarketeista ja valmiiksi pakattuna lähes joka marketista ainakin ruuhka-Suomessa. Susheja on monenlaisia. Nigiri on pieni tiivis riisipallo, jonka päällä on esimerkiksi lohta tai avokadoa. Maki on merilevään käärittyä riisiä ja täytteinä on esimerkiksi lohta, avokadoa ja kurkkua.

Tämän meganigirin valmistaminen ei vaadi sushimestarin tutkintoa, ei erikoisvälineitä eikä edes paljoa aikaa. Meganigiri on muotoiltu sushiriisikakku, jonka päällä on soijamarinoitua pintapaistettua lohta. Vadilla on lisäksi nori -merilevää, avokadoa, kurkkua, kevätsipulia ja hillottua inkivääriä. Meganigiri on tarkoitettu useammalle syöjälle, eli se on jaettava annos, joka kuitenkin sisältää kaikki perinteisen sushiaterian maut. Tarveaineiden määrä vain mitoitetaan syöjien määrän mukaiseksi. Kuvan annos on rakenneltu 28 cm kokoiseen piirakkavuokaan ja se sisältää reseptin mukaiset aineet.

 


 

Meganigiri

 

Soijamarinoitu lohi 

1                    iso lohi/kirjolohi/nieriäfile

3 rkl              karkeaa merisuolaa
3 rkl              hienoa sokeria
3 rkl              soijakastiketta

  

Tarkista, että fileestä on ruodot nypitty pois ja vatsarasva samoin siistitty pois. Levitä suola-sokeriseosta voipaperille, aseta kala sille nahkapuoli alaspäin ja levitä loppu seos kalan pinnalle. Taita paperin reunat ylös ja valuta soijakastike kalalle. Kääri kala pakettiin ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.

Pyyhi ylimääräinen marinadi kalan pinnalta. Leikkaa kala koosta riippuen 3-4 palaan. Viipaloi kala. Mitä paksumpi kalanpala, sitä isommat (ja kauniimmat?) viipaleet.

 

Sushiriisin keittäminen

4 dl                sushiriisiä

4,5 dl             kylmää vettä
1 dl                sushiviinietikkaa
(sisältää riisiviinietikkaa, sokeria ja suolaa)

 

Huuhtele riisi kylmällä vedellä. Laita riisi syvään kattilaan ja lisää vesi. Anna riisin seistä kylmässä vedessä 15 minuutin verran ja laita sitten kansi päälle. Kuumenna riisi isolla lämmöllä kunnes riisi alkaa kiehua. Pienennä lämpö pienelle ja anna kiehua hiljaa noin 10 minuuttia edelleen kansi päällä. Sammuta liesi ja anna riisin hautua vielä noin 10 minuuttia. Siirrä riisi laakealle vadille. Vedä lastalla viiltoja riisiin jotta riisi jäähtyy. Sekoita sushiviinietikka riisin joukkoon. 
 

 

Meganigirin kokoaminen

 

1                    merilevä- eli noriarkki leikeltynä pienemmiksi paloiksi
paahdettuja seesaminsiemeniä
1                    avokado viipaleina
puolikas        kurkku suikaleina
kevätsipulia
hillottua inkivääriä (gari)
wasabitahnaa
soijakastiketta
 

 

Asettele noripalat vadille ja muotoile riisistä niiden päälle pinnaltaan kaareva pötkö. Kun nori on valmiiksi paloiteltu, sitä tulee mukaan samalla kun ottaa nigiriäkin. Päällystä riisi lohiviipaleilla, jolloin siitä tulee jättikokoinen nigiri. 

 


Kuumenna eli tohota kaasupolttimella kalalle hieman väriä pintaan - tarkoitus ei ole kypsentää kalaa, joka on jo graavattu - ja sirottele pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä. Asettele inkivääriä, avokadoviipaleet, kevätsipulia ja kurkkusuikaleet nigirin vierelle. 

 

 

Tarjoa lisäksi erillisissä kulhoissa soijakastiketta ja wasabitahnaa. Kaikki sushiaterian maut uudessa muodossa. Tämänkin sushin voi syödä puikoilla ken osaa ja kellä puikot on, mutta haarukka toimii oikein hyvin.

 


 

 

 


 

Mansikka-sitrussalaatti

 

250 g             mansikoita
4 - 5              erilaista sitrushedelmää (mandariini, appelsiini, (veri)greippi tms)
ruokokidesokeria

kastike

200 g            maustamatonta jogurttia
3 - 4 rkl        kinuskikastiketta (itse tehtyä tai valmista)

 

 

 

Sitrushedelmiä voi vaihdella sen mukaan mitä kaupasta on saatavilla. Leikkaa kaikista sitruksista kuoret huolella pois ja viipaloi hedelmät. Nypi mansikoiden kannat pois ja leikkaa marjat pienemmiksi paloiksi. Laita sitrusviipaleet kulhoon, lisää mansikat ja ripottele sokeria päälle. Anna mehustua noin tunnin ennen tarjoilua

Sekoita kastike ja kaada se sitruksille vasta juuri ennen syömistä.