Kevättä
pukkaa, ainakin täällä etelässä. Viime viikolla oli kevätpäiväntasaus ja kohta
siirrellään taas kelloja kun siirrytään siihen järjettömään kesäaikaan, joka ei tosiasiassa lisää vuorokauteen
valoisaa aikaa sekuntiakaan.
Tällä
viikolla kesää odotellen vaihdetaan tuhdista talviruoasta hetkeksi hiukan
kevyempään ateriakokonaisuuteen.
Alkuruokana
on kylmä melonikeitto joka kannattaa valmistaa maustumaan hyvissä ajoin etukäteen. Keitto
viimeistellään katkaravuilla, parmankinkulla, rouhituilla saksanpähkinöillä ja
korianterilla.
Pääruoaksi
rakennetaan isoon vuokaan perhekokoinen sushipala, meganigiri. Ei enää pientä
pipertämistä, kun meganigiri valmistuu hetkessä.
Jälkiruokana
on raikas mansikka-sitrussalaatti. Vaikka tähän vuodenaikaan onkin saatavana
vain ulkomaisia mansikoita jotka eivät vedä vertoja kesän kotimaisille, niin
sitrushedelmien kanssa se ei haittaa.
Kylmä
melonikeitto
1 kg cantaloupemelonia
(tai hunajamelonia)
1 dl 100%
mangososetta (Bonne)
1 dl appelsiinituoremehua
1 tl sitruunamehua
1 tl oliiviöljyä
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
100 g katkarapuja
1 tl sitruunamehua
1 rkl hienonnettua
korianteria
0,5 tl srirachaa
1 rkl sweet
chili kastiketta
parmankinkkua
saksanpähkinöitä
tuoretta korianteria
Kuori meloni ja poista siitä siemenet. Pilko
meloni pieniksi kuutioiksi blenderin kannuun ja lisää joukkoon mangosose,
appelsiinituoremehu, sitruunamehu sekä oliiviöljy. Soseuta ainekset keitoksi,
mausta suolalla sekä pippurilla ja laita jääkaappiin jäähtymään mahdollisimman
kylmään, mieluiten nollalokeroon.
Sekoita keskenään sitruunamehu, korianteri,
sriracha sekä sweet chili ja pyöräytä katkaravut siinä. Anna katkarapujen
marinoitua mausteissa sen aikaa kun keitto viilenee jääkaapissa.
Annostele keitto neljälle lautasille, jaa
katkaravut tasan ja revi pieniä palasia parmankinkkua keiton pinnalle.
Viimeistele rouhituilla saksanpähkinöillä ja tuoreella korianterisilpulla.
Kaikkihan
jo tuntevat sushin. Sitä on saatavana vastavalmistettuna isoista
hypermarketeista ja valmiiksi pakattuna lähes joka marketista ainakin ruuhka-Suomessa.
Susheja on monenlaisia. Nigiri on pieni tiivis riisipallo, jonka päällä on
esimerkiksi lohta tai avokadoa. Maki on merilevään käärittyä riisiä ja
täytteinä on esimerkiksi lohta, avokadoa ja kurkkua.
Tämän
meganigirin valmistaminen ei vaadi sushimestarin tutkintoa, ei erikoisvälineitä
eikä edes paljoa aikaa. Meganigiri on muotoiltu sushiriisikakku, jonka päällä
on soijamarinoitua pintapaistettua lohta. Vadilla on lisäksi nori -merilevää,
avokadoa, kurkkua, kevätsipulia ja hillottua inkivääriä. Meganigiri on
tarkoitettu useammalle syöjälle, eli se on jaettava annos, joka kuitenkin
sisältää kaikki perinteisen sushiaterian maut. Tarveaineiden määrä vain
mitoitetaan syöjien määrän mukaiseksi. Kuvan annos on rakenneltu 28 cm
kokoiseen piirakkavuokaan ja se sisältää reseptin mukaiset aineet.
Meganigiri
Soijamarinoitu
lohi
1 iso
lohi/kirjolohi/nieriäfile
3 rkl karkeaa
merisuolaa
3 rkl hienoa
sokeria
3 rkl soijakastiketta
Tarkista, että fileestä on ruodot nypitty pois
ja vatsarasva samoin siistitty pois. Levitä suola-sokeriseosta voipaperille,
aseta kala sille nahkapuoli alaspäin ja levitä loppu seos kalan pinnalle. Taita
paperin reunat ylös ja valuta soijakastike kalalle. Kääri kala pakettiin ja
anna marinoitua jääkaapissa yön yli.
Pyyhi ylimääräinen marinadi kalan pinnalta.
Leikkaa kala koosta riippuen 3-4 palaan. Viipaloi kala.
Mitä paksumpi kalanpala, sitä isommat (ja kauniimmat?) viipaleet.
Sushiriisin
keittäminen
4 dl sushiriisiä
4,5 dl kylmää
vettä
1 dl sushiviinietikkaa
(sisältää riisiviinietikkaa, sokeria ja suolaa)
Huuhtele riisi kylmällä vedellä. Laita riisi
syvään kattilaan ja lisää vesi. Anna riisin seistä kylmässä vedessä 15 minuutin
verran ja laita sitten kansi päälle. Kuumenna riisi isolla lämmöllä kunnes
riisi alkaa kiehua. Pienennä lämpö pienelle ja anna kiehua hiljaa noin 10
minuuttia edelleen kansi päällä. Sammuta liesi ja anna riisin hautua vielä noin
10 minuuttia. Siirrä riisi laakealle vadille. Vedä lastalla viiltoja riisiin
jotta riisi jäähtyy. Sekoita sushiviinietikka riisin joukkoon.
Meganigirin
kokoaminen
1 merilevä-
eli noriarkki leikeltynä pienemmiksi paloiksi
paahdettuja seesaminsiemeniä
1 avokado
viipaleina
puolikas kurkku
suikaleina
kevätsipulia
hillottua inkivääriä (gari)
wasabitahnaa
soijakastiketta
Asettele noripalat vadille ja muotoile riisistä
niiden päälle pinnaltaan kaareva pötkö. Kun nori on valmiiksi paloiteltu, sitä
tulee mukaan samalla kun ottaa nigiriäkin. Päällystä riisi lohiviipaleilla,
jolloin siitä tulee jättikokoinen nigiri.
Kuumenna eli tohota kaasupolttimella kalalle
hieman väriä pintaan - tarkoitus ei ole kypsentää kalaa, joka on jo graavattu -
ja sirottele pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä. Asettele inkivääriä,
avokadoviipaleet, kevätsipulia ja kurkkusuikaleet nigirin vierelle.
Tarjoa lisäksi erillisissä kulhoissa
soijakastiketta ja wasabitahnaa. Kaikki sushiaterian maut uudessa muodossa. Tämänkin
sushin voi syödä puikoilla ken osaa ja kellä puikot on, mutta haarukka toimii
oikein hyvin.
Mansikka-sitrussalaatti
250 g mansikoita
4 - 5 erilaista sitrushedelmää (mandariini, appelsiini, (veri)greippi tms)
ruokokidesokeria
kastike
200 g maustamatonta
jogurttia
3 - 4 rkl kinuskikastiketta
(itse tehtyä tai valmista)
Sitrushedelmiä voi vaihdella sen mukaan mitä kaupasta on saatavilla. Leikkaa kaikista sitruksista kuoret huolella
pois ja viipaloi hedelmät. Nypi mansikoiden kannat pois ja leikkaa marjat pienemmiksi paloiksi. Laita sitrusviipaleet kulhoon, lisää mansikat ja ripottele sokeria
päälle. Anna mehustua noin tunnin ennen tarjoilua
Sekoita kastike ja kaada se sitruksille vasta
juuri ennen syömistä.