sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Halloumi - porkkanasalaatti



Tämä ihanan värikäs ja maukas salaatti ei ole yritys syödä kevyesti, eettisesti tai terveellisesti, vaan näitä aineksia yksinkertaisesti sattui olemaan kaapissa. Kaiken lisäksi salaatin eri komponenttien maut toimivat loistavasti keskenään. Jopa M tykkää kasvisruoasta niin kauan kuin se on rehellistä kasvisruokaa yrittämättä imitoida maitotuotteita, liha- tai kalaruokaa. Päivän proteiini tuli silti maitotuotteesta, pariloidusta halloumista. Paketin kyljessä kerrottiin tämän juuston sisältävän 21 g proteiinia 100 grammassa tuotetta, mikä on jopa hiukan enemmän kuin broilerin keskiarvo.


Halloumi-porkkanasalaattia kahdelle

6  isoa porkkanaa (jos on väriporkkanoita, käytä myös niitä)
muutama nokare voita ja hiukan juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

noin 60 g  rucolaa
2 rkl  kuorittuja pistaaseja
1  pieni punasipuli
2-3  kevätsipulia varsineen
pikkunippu tuoretta korianteria
1  avokado
tilkka sitruunamehua
2  appelsiinia
1 tl  punaviinietikkaa
1 tl  juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
200 g  paketti maustamatonta halloumia
tilkka ruokaöljyä

Pese porkkanat huolella ja leikkaa jokainen pitkittäin 2-3 suikaleeksi. Hiero porkkanasuikaleiden pintaan voita, laita ne vierekkäin uunivuokaan. Valuta pinnalle hiukan hunajaa ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Kypsennä porkkanasuikaleet uunissa 200 asteessa 50-60 minuuttia.

Huuhtele rucolat ja jätä ne valumaan. Laita kaikki esikäsitellyt ainekset omiin kulhoihinsa odottamaan salaatin kokoamista. Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna korianterin lehdet karkeasti. Halkaise avokado, irrota kivi, viipaloi sisus ja valuta pinnalle hiukan sitruunamehua estämään avokadon ruskettuminen. Leikkaa appelsiineista kuoret ja fileoi sisus kalvottomiksi lohkoiksi. Purista jäljelle jäänyt appelsiinin mehu juomalasiin, lisää joukkoon punaviinietikka, hunaja, suola sekä mustapippuri ja sekoita. Tämä on salaatin kastike eli appelsiinivinaigrette. Leikkaa halloumi puolen sentin viipaleiksi, sivele hiukan öljyä parilapannulle ja pariloi halloumiin ruskeat raidat.

Kokoa salaatti. Levitä vuoan pohjalle ensin rucola ja asettele muut ainekset rucolan päälle. Viimeistele appelsiinivinaigrettella.


torstai 28. maaliskuuta 2019

Suklaapuuro , klassikko vuosikymmenten takaa



Jollain ruokasivustolla satuin näkemään suklaapuuron nimen ja kuvan. Mietittiin siinä sitten M:n kanssa, koska kumpikaan on viimeksi syönyt suklaapuuroa. Ei ainakaan pariin vuosikymmeneen, todennäköisesti siitä on paljon pidempikin aika. Ehkä joskus kouluikäisenä? Edellisestä kerrasta oli joka tapauksessa niin pitkä aika, että oli jo korkea aika tehdä sitä uudestaan.


Suklaapuuro
(ja sen parantelu ihan uudelle tasolle)

1 l maitoa
1/4 tl suolaa
1 dl mannasuurimoita
0,5 dl sokeria
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta (van Houten)

Kaada maito (pinnoitettuun) kattilaan, lisää suola ja kuumenna kiehumispisteeseen. Sillä välin sekoita keskenään mannasuurimot, sokeri sekä kaakaojauhe. Kun maito kiehuu, siivilöi kuiva-aineseos joukkoon. Siivilän kautta siitä syystä, ettei puuroon jäisi kokkareita. Keitä puuroa miedolla lämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen noin 8 minuuttia, minkä jälkeen siirrä kattila pois lämmöltä, laita kansi päälle ja anna hautua vielä joitain minuutteja.

Periaatteessa puuro on tällaisenaan hiukan jäähdyttyään valmista nautittavaksi maidon kanssa. Kannattaa kuitenkin nähdä hiukan lisävaivaa ja vatkata puuro kuohkeaksi, sillä se on paljon parempaa kuin pelkkä keitetty suklaapuuro. Lisukkeena voi käyttää banaania, vadelmaa tai mikä omasta mielestä sopii suklaan kanssa.

arkisuklaapuuro



4 kpl (noin 70 g) Pätkis suklaata

Jos sitten halutaan nostaa puuro ”nextille levelille”, tehdään suklaapuurosta minttusuklaapuuro. Otetaan neljä tavallista Pätkis -patukkaa ja kuoritaan paperit pois. Suklaat veistellään kohtalaisen ohuiksi lastuiksi ihan tavallisella ruokaveitsellä ja sekoitetaan vielä lämpimän puuron joukkoon sulamaan. Lopuksi puuro pätkislastuineen vatkataan kuohkeaksi sähkövatkaimella samalla tavalla kuin marjapuuro. Voi koristella vaikka strösselillä, jos haluaa. Tämä vasta onkin nam!

juhlasuklaapuuro

tiistai 26. maaliskuuta 2019

Erilaiset kanariisipasteijat



Pasteijoissa on yleensä liikaa taikinaa ja liian vähän täytettä joka sekin lähinnä pelkkää riisiä. Näissä taikinan ja täytteen suhdeluku menee toisinpäin. Tai siis, näissä ei ole taikinaa ollenkaan, vaan pelkkä täyte on kypsennetty öljyssä. Joku voisi nimittää näitä friteeratuiksi kanapyöryköiksi, mutta kun ne muotoilee sopivasti, niitä tulee kanariisipasteijoita.


”Kanariisipasteijat”

120 g  risottoriisiä
5 dl  kanalientä

1 muna
150 g  pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
1 dl  raastettua parmesaania
2 rkl  hienoksi leikattua tuoretta ruohosipulia
2 tl  juoksevaa hunajaa
3 rkl  korppujauhoa

0,5 tl  suolaa
0,5 tl  mustapippuria
0,5 tl  sipulijauhetta
0,5 tl  jeeraa
0,5 tl  timjamia
0,5 tl  curryjauhetta
0,5 tl  raastettua limetinkuorta

400 g  broilerin jauhelihaa

2 dl  vehnäjauhoa, suolaa ja mustapippuria
2  munaa
4 dl  korppujauhoa

1 l  uppopaistoöljyä (rapsi tms)


Keitä riisi ylikypsäksi kanaliemessä ja jäähdytä. Valmista mausteseos morttelissa hiertämällä. Vatkaa muna kevyesti kulhossa ja lisää vuohenjuusto, parmesaaniraaste, ruohosipuli, hunaja sekä korppujauho. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä puolisen tuntia. Lisää joukkoon jäähtynyt, kypsä riisi ja sekoita. Lisää mausteseosta välillä maistelemalla teelusikallinen kerrallaan kunnes saat mieleisesi voimakkuuden (minulla meni koko määrä mausteita). Lisää sitten broilerijauheliha, sekoita murekeainekset keskenään ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi.

Laita omiin astioihinsa jauhot, vatkatut munat ja korppujauho.


Levitä taikina suorakulmion muotoiseksi levyksi voipaperille ja leikkaa se 16 keskenään samankokoiseen osaan. Muotoile näistä pasteijan muotoiset litteät palat. Taikina saa jäädä mahdollisimman kuohkeaksi. Kääntele palat ensin suolalla ja mustapippurilla maustetuissa jauhossa, sitten vatkatussa munassa ja lopuksi korppujauhossa. Siivilöi korppujauhoista kokkareet ja korppujauhota palat vielä toistamiseen jotta pintaan ei jäisi reikiä. Uppopaista palat 170 - 180 –asteisessa öljyssä kullanruskeiksi korkeintaan 3 kerrallaan. Minulla oli sen verran pieni kattila, että piti paistaa ne yksi kerrallaan. Eipä kyllä siinäkään mennyt kovin kauaa, sillä yhden pasteijan friteeraus kestää vain noin 1,5-2 minuuttia.

Jos et tarjoa niitä heti, jäähdytä ”pasteijat” ja tarjottaessa lämmitä ne uunissa.