Kun ei osaa päättää mitä kalaa valmistaisi, se on sitten lohta. Lohenrasvan paistokäryn taas voi välttää sillä, että laittaa lautaselle graavisuolattua kalaa. Villiriisirasian pohjalla oli jyviä juuri sopivasti, että niistä sai keitetyksi hyvää lisämakua salaattiin. Ekstrapitkäjyväinen villiriisi on muuten todella maukas lajike, mutta sen keittäminen kestää melkein tunnin ja riisi on kypsää vasta sitten kun mustanruskean jyvän vaalea sisus on pursuillut ulos kuorestaan. Niin pitkän kypsymisajan vuoksi sitä ymmärrettävästi tulee laitetuksi aika harvoin. Villiriisiin pitäisi oikeastaan laittaa lainausmerkit, sillä virallisesti se ei ole riisi, mutta erittäin läheinen riisin sukulaiskasvi..
Villiriisi-graavilohisalaattia kahdelle
80 g keittämätöntä (kanadalaista) villiriisiä
vinaigrette
* Tilliöljy valmistetaan blendaamalla puoli punttia tuoretta tilliä ja 2-3 dl rypsiöljyä keskenään tehokkaassa blenderissä noin viiden minuutin ajan täydellä teholla. Lopuksi öljy suodatetaan caritaliinan läpi puhtaaseen astiaan.
Keitä villiriisi kypsäksi miedosti suolalla maustetussa vedessä. Vähän ennen kun riisi on kypsää. lisää keitinveteen jäiset edamamepavut ja lämmitä ne siinä samalla. Valuta siivilässä ja anna jäähtyä.
Sillä välin kun riisi kiehuu, huuhtele rucola, huuhtele ja revi jääsalaatti, kuori ja leikkaa avokado ja mango pienemmiksi paloiksi ja viipaloi kevätsipuli. Purista limetin mehu avokadopaloille. Valmista vinaigrette sekoittamalla ainekset yhteen. Vaahterasiirappi auttaa viinietitkan ja öljyn emulgoitumisessa.
Rakenna salaatit suoraan lautasille. Sekoita keskenään salaatin kaikki muut ainekset paitsi lohi. Leikkaa graavilohi pienemmiksi paloiksi ja ripottele salaatin pinnalle. Viimeistele vinaigrettella ja tuoreella tillillä.