Vanhan
Kauppahallin Erikssonilla oli tiskissään niin hyvän näköinen meritaimen, että
sen oli ihan pakko päästä meidän ruokapöytään. Puolitoistakiloisesta
meritaimenesta tulee kahdelle ainakin parin päivän ruoat ja perkuujätteistä saa
vielä keitetyksi kalaliemen.
viikon
kala 05 / 33 meritaimen
M
fileoi taimenen ja fileitä graavattiin muutaman tunnin ajan. Sitten niistä poistettiin
nahka ja fileet leikattiin pituussuuntaan kahteen osaan. Fileen vatsapuolesta
pyöräytettiin kalarullat, jotka kypsennettiin valkoviinissä höyryttämällä.
Puolet fileen selkäpuolista kypsennettiin limetin avulla cevicheksi (ja toinen puoli jäi odottamaan seuraavaa päivää). Nämä olisi
tietenkin voinut tarjoilla alku- ja pääruokana, alkuun ceviche ja pääruoaksi
kalarullaa, mutta päätin laittaa ne samalle lautaselle (vaikka vähän ahdasta
tulikin…).
Lisänä
oli vielä höyrytettyä pinaattia, perunasosetta, avokadoviipaleita, uppomuna ja
paahdettua voi-tillikastiketta.
Meritaimenceviche
400
g ruodotonta (kevyesti graavisuolattua) meritaimenfileetä
puolikas
punainen chilipalko ohuina viipaleina
3
kevätsipulia ohuina viipaleina
1
rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1
limetin mehu
1
rkl oliiviöljyä
1
pieni salottisipuli ihan pieninä kuutioina
1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,25
tl suolaa
1
tl ruokokidesokeria
3
rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
Leikkaa
taimen 1-1,5 cm kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja anna
kalan kypsyä ja maustua 30-60 minuuttia ennen tarjoilua.
Valkoviinissä höyrytetyt meritaimenrullat
2
fileen (kevyesti graavattua) nahatonta vatsapuolta
ripaus
suolaa
ripaus
sokeria
hiukan
hienonnettua tilliä
babypinaatin
lehtiä
(muutama
cocktailtikku)
0,5
dl valkoviiniä
0,5
dl vettä
Pyyhi
fileistä pois graavauksen suolat ja taputtele fileet kuiviksi. Ripottele fileille
mausteet ja asettele babypinaatin lehdet limittäin. Rullaa fileet kääröiksi ja
kiinnitä muutamalla cocktailtikulla. Aseta kalarullat uunivuokaan, kaada
vuokaan valkoviini sekä vesi ja peitä vuoka alumiinifoliolla. Kypsennä
kalarullia uunissa 200 asteessa 18-20 minuuttia. Anna kalarullien vetäytyä 5-10
minuuttia ennen tarjoilua.
Paahdettu voi-tillikastike
50
g kirkastettua suolatonta voita
1
rkl hienonnettua tilliä
ripaus
suolaa
Kuumenna
voita kattilassa kunnes sen väri alkaa tummua. Lisää tilli ja keitä vielä
hetken aikaa kunnes voi ruskistuu, mutta älä päästä voita kärähtämään. Siivilöi
kastike ja mausta ripauksella suolaa.