maanantai 28. marraskuuta 2022

Lasagnelauantaina avolasagne lohesta


Lasagne eri muodoissaan on perinteinen italialainen uunissa viimeistelty pastaruoka. Huippukallis sähkö saa monet miettimään uunin käytön vähentämistä. Ilman uunia valmistuu open lasagne – avoin lasagne, joka on perinteinen hollantilainen versio lasagnesta. Avolasagnen komponentit kypsennetään liedellä käytännössä samalla tavalla kuin uunilasagneakin varten, mutta tässä annos kootaan suoraan lautaselle. Tosin tätä ruokaa varten kaikki neljä keittolevyä ovat päällä hetkisen jopa samanaikaisesti jotta kaikki komponentit pääsevät lautasille lämpiminä. Ohje on neljän hengen avoimeen lohilasagneen. 

 


 

Open lasagne lohesta

800 g             lohta tai kirjolohta palana

                      karkeaa merisuolaa
                      hienoa sokeria
 
n.1,5 dl          vettä
n.1 dl             kuivaa valkoviiniä
6-7                maustepippurimarjaa
6-7                kokonaista valkopippuria
1                    laakerinlehti

Graavaa lohi levittämällä sen päälle reilu määrä karkeaa merisuolaa ja sirottele lisäksi reilu ruokalusikallinen hienoa sokeria. Kääri lohi pakettiin suolapuoli ylöspäin ja anna maustua muutama tunti.

Pyyhkäise sulamaton suola pois kalan pinnalta veitsen hamarapuolella, viipaloi lohi 1-1,5 cm viipaleiksi ja poista nahka. Laita kypsennysliemen ainekset paistinpannulle ja kiehauta pari minuuttia. Liemen ei tarvitse peittää kalanpaloja kokonaan. Laske lohiviipaleet parissa erässä vierekkäin pannulle. Kun lohen väri muuttuu altapäin läpinäkymättömäksi käännä viipaleet varovasti ja anna olla hetkinen toisin päin. Älä kypsennä liian kauaa, sillä maku on parhaimmillaan sisältä roseena. Nosta palat sivuun esim. voipaperille erilleen toisistaan, jos haluat kauniita ehjiä viipaleita. 



 

Ruohosipuli-tilli-juustokastike

3 rkl              voita

4 rkl              vehnäjauhoa
7 dl                maitoa
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
0,5 dl             hienonnettua tuoretta tilliä ja ruohosipulia (ja kevätsipulia)
puolikkaan sitruunan hienoksi raastettu kuori
150 g             juustoraastetta (mozzarella, pizzajuusto, gruyere, gouda tms)

Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauho. Sekoittele keskilämmöllä pari minuuttia kunnes voi on imeytynyt jauhoon ja jauho alkaa kypsyä, mutta ei ruskistu. Lisää maitoa pari desilitraa kerrallaan ja sekoita kastike tasaiseksi. Kun kaikki maito on käytetty, anna kastikkeen kiehua ihan pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen ettei maitopohjainen kastike pala pohjaan. Mausta suolalla sekä valkopippurilla, lisää hienonnetut tuoreyrtit sekä sitruunankuoriraaste ja sekoita. Lopuksi lisää juustoraaste ja sekoita kastiketta sen aikaa että juusto sulaa.

 


 

Ryöpätty pinaatti

300g              tuoretta pinaattia

                      hienoa merisuolaa

Mittaa isoon kattilaan noin puoli kattilallista vettä, lisää hiukan suolaa ja kuumenna kiehuvaksi. Laita pinaatit kattilaan, anna kiehua kolmisen minuuttia, valuta siivilässä ja huuhtele vielä pikaisesti kylmällä vedellä, minkä jälkeen jätä ne siivilään valumaan. Kun on aika koota annokset, kiehauta kattilassa vähäinen määrä vettä, nosta pinaatit siivilässä kattilaan lämpiämään ja kansi päälle. Muutamassa minuutissa pinaatti on lämmennyt ja valmis käytettäväksi. 



 

Lasagnelevyt

12 kpl            lasagnelevyjä (3 per annos)

Kuumenna miedosti suolattua vettä paistinpannulla, laita lasagnelevyt veteen muutama levy kerrallaan ja anna kiehua hiljaa kypsiksi. Liian raakoina ne lohkeilevat, joten kun ne sopivasti pehmenevät ne ovat valmiita. Kypsennä ensin yksi koelevy niin saat tuntumaa.



 

Annosten kokoaminen

Nostele lautasten pohjalle ensin kastiketta, sitten lasagnelevy, sitten lohiviipale, sitten taas kastiketta ja vielä pinaattia. Tee uusi kerros ja vielä kolmas. Voit halutessasi koristella annoksen esimerkiksi jokiravun pyrstöillä. Meillä niitä oli säästynyt lounassalaatista muutama kappale ja käytimme ne tähän.

Hieman askartelua vaativa, mutta ei ylivoimaisen vaikea kaunis ja makoisa annos, joka syntyy sähköä säästäen liedellä.

 

perjantai 25. marraskuuta 2022

Tiramisutryffelit


Ei ole joulua ilman tryffeleitä. Niitä saa kaupasta, mutta siitä puuttuu itse tekemisen ilo. Eräässä vanhemmassa päivityksessämme on perinteinen, erittäin herkullinen mutta hiukan työläs tryffeliresepti, missä valmistukseen on käytetty kookosrasvaa ja kaakaovoita. Tämä on helppoudessaan sen täydellinen vastakohta: ainekset hienoksi ja sekaisin, tryffelipallojen pyöritys, dippaus kaakaojauheessa – ja valmista tuli! Tiramisutryffelit säilyvät viileässä noin viikon elleivät tule syödyksi sitä ennen. Tarvittaessa nämä voi myös pakastaa. Silloin ne kieritetään kaakaojauheessa vasta sulattamisen jälkeen. Kahvin lisäksi mausteena voi käyttää oman valinnan ja saatavuuden mukaan myös tilkan marsalaa, amarettoa, tummaa rommia tai kahvilikööriä.


 

Tiramisutryffelit

(24 kpl)

1 paketti (200 g)  savoiardikeksejä

250 g  mascarponea
4 rkl  tomusokeria
1 rkl  (espresso)pikakahvijauhetta
3 + 1 rkl  kuumaa vettä josta tuo 1 rkl vettä voidaan korvata jollain seuraavista:
              marsalaviiniä/amarettoa/tummaa rommia/kahvilikööriä

1 rkl  tomusokeria

2 rkl  tummaa kaakaojauhetta

 

Hienonna savoiardikeksit jauheeksi yleiskoneen kulhossa leikkurilla tai blenderissä. Jauheen tulee olla mahdollisimman tasaisen hienojakoista. 


Kaada keksijauhe kulhoon ja lisää mascarpone sekä tomusokeri. Sekoita (espresso)pikakahvijauhe 3 rkl kuumaan veteen. Lisää 1 rkl makualkoholia tai kuumaa vettä ja kaada kahvi kulhoon muiden ainesten joukkoon.
 


Sekoita nuolijalla kunnes massa on täysin tasalaatuista ja pyöritettävissä palloiksi. Kauhaise massaa ruokalusikkamitalla ja pyöritä siitä kämmenten välissä pyöreä ja sileä pallo.


Lopuksi sekoita keskenään tomusokeri sekä kaakaojauhe, kierittele kaikki pallot jauheessa ja laita pieniin karamelli/minimuffinivuokiin. Laita tryffelit jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi ennen kuin asetat ne tarjolle.


Nauti itse tai anna lahjaksi. Ei hätää jos loppuu kesken. Ennen joulua näitä ehtii tehdä vielä vaikka kuinka monta satsia.


Kaakaojauhetta jää hiukan kulhon pohjalle ja siitä voi keittää kokille ihan oikean kaakaon.