Ruokabloggaajillakin on joskus ”vapaapäivä”,
jolloin mahdollisuuksien mukaan tehdään sellaista ruokaa mitä voi
grillata (eikä pieni sadekaan grillaamista haittaa), mutta ei välttämättä tarvitse blogata. Samoja vanhoja reseptejä. Usein lihaa ja
salaattia, ehkä jälkiruoaksi jäätelöä pakastimesta. Vaivatonta
valmistaa ja joskus jopa suorastaan pikaisesti. Moneen kertaan kokeiltua ja
aina yhtä hyvää. Perusreseptejä yksinkertaisin maustein. Ei kuitenkaan kalliita pihvejä.
Kun laiskottaa tai muuten vaan ei jaksa keksiä ”mitä tänään syötäis”,
niin yksinkertaisimpia ratkaisuja on ostaa grillattavaksi esimerkiksi possun ribsejä tai naudan flank steakia.
Tai broileria. Mitä grillatuista sitten jotain sattuu jäämään, ne palat on helppo hyödyntää leikkeleinä tai seuraavan päivän salaatin joukossa. Flank kypsyy nopeasti, kylkiluissa menee enemmän aikaa mutta niitä ei tarvitse
jäädä uunin viereen vahtimaan. Mausteidenkaan kanssa ei tarvitse kikkailla kun
otetaan käyttöön vanhat hyvät konstit: hieno merisuola ja musta-/valkopippurirouhe
myllystä ja lisäksi vielä jotain muuta pientä. Salaatti tehdään siitä mitä
kaapista löytyy. Niin, ja sitten on vielä se broileri. Kokonainen broileri ("Jamien kana") grillissä (tai uunissa) on ihan parasta ja helpointa mitä broilerista voi tehdä.
Flank steak grillissä
1 kpl flank steak
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
(valkosipulijauhetta)
Leikkaa flankista ylimääräiset rasvat
ja kalvot ja mausta se molemmin puolin suolalla, mustapippurilla sekä
ripauksella valkosipulijauhetta (ei välttämätön mutta hyvä). Kuumenna grilli
mahdollisimman kuumaksi ja grillaa lihaa 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta.
Anna lihan vetäytyä 10-15 minuuttia ennen leikkaamista.
Grillaamisesta ei voi antaa tarkkoja ohjeita, sillä kaikki riippuu grillin
laadusta (hiili/kaasu/sähkö), flankin kotimaasta
(suomalainen/kanadalainen/australialainen), lihan paksuudesta ja sen
riiputusajasta, lihan lämpötilasta (onko muistettu ottaa ajoissa jääkaapista
huoneenlämpöön), ulkolämpötilasta (helle/pakkanen), grillimestarin omista
mieltymyksistä (tykkääkö melkein raa’asta/mukavasti roseesta/hyvin kypsästä/täysin
palaneesta). Kaikki täytyy itse kokeilla omalla grillillä.
Grillikasvissalaatti
1
pieni varhaiskaali
2
uutta sipulia
pari terttua pieniä terttutomaatteja
1
kesäkurpitsa
neljännes cantaloupemelonia
2 rkl
ruokaöljyä
1 rkl
valkoviinietikkaa
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
kastike
1 dl
kermaa
100 g
hyvää sinihomejuustoa
hiukan suolaa, mustapippuria ja pari
tippaa hunajaa
Valmista ensin kastike jotta se ehtii
jäähtyä. Kuumenna kerma ja sulata siihen sinihomejuusto pieninä paloina. Ei se
kokonaan sula kermaan, mutta onpahan vähän enemmän kastikkeen näköistä. Mausta
suolalla, mustapippurilla ja tosi varovasti hunajalla. Laita kastike
jääkaappiin jäähtymään.
Leikkaa kaali noin 10-12 lohkoksi
siten että lohkot ovat kiinni kaalin kannassa. Halkaise sipulit pitkittäin.
Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin neljään osaan ja leikkaa pois siemenet.
Viipaloi cantaloupemeloni parin sentin viipaleiksi. Sekoita keskenään öljy sekä
viinietikka ja sivele sillä kaikki kasvikset molemmin puolin. Ripottele sitten
kasviksille suolaa sekä mustapippuria.
Asettele grillin ritilälle ensin
sipulinpuolikkaat sekä kaalinlohkot ja grillaa niihin tummat raidat molemmin
puolin. Vaihda sitten grillille kesäkurpitsat, tomaatit ja cantaloupeviipaleet.
Ota tomaatit pois heti kun ne näyttävät alkavan halkeilla. Muussa tapauksessa
ne pehmenevät ihan tohjoksi. Cantaloupe on niin mehukas että siihen ei muodostu
kunnollisia grilliraitoja, mutta kyllä sekin hiukan grillissä paahtuu.
Kesäkurpitsa on valmista kun siinä on tummat raidat.
Irrota tomaatit kannoistaan, poista
cantaloupen kuori ja leikkele kasvikset pienemmiksi paloiksi ja tee niistä
salaatti suoraan lautasille. Viimeistele sinihomejuustokastikkeella ja lisää
suolaa sekä mustapippuria jos tarvitsee.
Mansikkainen salaatti
lehtisalaattia
makeita mansikoita
pinjansiemeniä
pieniä mozzarellapalloja
uuden sadon punasipulia
hienonnettua basilikaa
babypinaattia
avomaankurkku
mustia oliiveja
kastike
2 osaa punaviiniviinietikkaa
3 osaa oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
Leikkele salaatin ainekset
pienemmiksi paloiksi ja sekoita. Valmista salaatinkastike eri astiaan, josta
sitä voi valuttaa salaatin päälle lautaselle.
Lautasella flankin
kanssa kuvassa on uusia perunoita, chimichurrikastiketta ja salaattia, johon on
sekoitettu tomaattia, ananasta, pikkelöityä punasipulia, keitettyä maissia,
kevätsipulia ym
Tässä salaatissa on kaikenvärisiä
minitomaatteja, mozzarella bufalaa, basilikaa, suolaa, pippuria sekä tilkka oliiviöljyä ja
hyvälaatuista vanhaa balsamiviinietikkaa.
Hyvä salaatti flankille tulee myös
vesimelonista, kurkusta, kevätsipulista, lehtipersiljasta ja fetasta.
Possunribsit grillissä
possun kylkiluita
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
(sinappijauhetta)
Mausta luut suolalla, valkopippurilla
ja ripaksella sinappijauhetta (ei välttämätön mutta hyvä) ja kääri jokainen
pitkä rimpsu erikseen alumiinifolioon. Aseta paketit uunipellille ja esikypsennä
uunissa 160 asteessa 2,5 – 3 tuntia, minkä jälkeen poista foliot. Tämän esikypsennyksen voi tarvittaessa tehdä useita tunteja etukäteen, vaikka jo edellisenä päivänä.
Kuumenna grilli ja grillaa rimpsuihin
molemmin puolin hyvin ruskistunut, rapsakka pinta. Tällä tavalla uunissa esikypsennetyt
ja grillissä viimeistellyt luut ovat juuri sopivan kypsiä niin, että liha
irtoaa helposti luista, mutta siinä on edelleen puruvastusta.
p.s. Jos grilliä ei ole käytettävissä, ribseihin voi viimeistellä rapean pinnan myös air fryerissa tai uunin grillivastuksen alla.
Kukkakaali”riisi”
1 kukkakaali
1 rkl ruokaöljyä
hienoa merisuolaa
2-3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
Leikkaa kukkakaali neljään osaan ja
raasta se raastimen karkeimmalla terällä riisin näköiseksi. Jos käytät
monitoimikoneen leikkuria, leikkaa kukkis pienemmiksi paloiksi. Laita palat
kutterin kannuun ja hienonna ne pulssitoiminnolla.
Kukkakaaliriisin voi nauttia
sellaisenaan raakana tai sen voi kevyesti kypsentää. Kuumenna paistinpannulla
ruokalusikallinen öljyä, lisää kukkakaalimurut ja sekoittele minuutin tai pari
kunnes kukkakaali on hiukan pehmennyt. Älä paista liikaa ettei kukkis mene ihan
tohjoksi. Mausta suolalla ja lehtipersiljalla.
Tomaatticoncassé
3 isoa tomaattia
puolikas pieni salottisipuli
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
ripaus sokeria
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
(Kalttaa tomaatit kuorettomiksi jos
haluat.) Leikkaa tomaatit neljään osaan ja poista siemenet. Leikkaa palat
puolen sentin kuutioiksi ja salottisipuli vielä pienemmiksi. Sekoita ainekset
ja anna makuuntua hetken ennen tarjoilua.
Coleslaw mix
neljännes punakaali tai valkokaali
tai kumpaakin
puolikas punasipuli
1 pieni fenkoli
2 isoa porkkanaa
2 hapahkoa omenaa
kastike
100 g majoneesia
2 tl dijon sinappia
2 tl omenaviinietikkaa
1 tl vaahterasiirappia
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria
myllystä
Viipaloi kaali, punasipuli sekä
fenkoli mandoliinilla puolen millin terävälillä erittäin ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat ja omenat raastimen karkeimmalla terällä. Yhdistä kasvikset ja
sekoita hyvin.
Sekoita kastikkeen ainekset
keskenään, mutta älä lisää kastiketta salaatin joukkoon. Kastike ja salaatti
sekoitetaan vasta omalla lautasella ettei coleslaw vetisty.
Perunasalaatti
2 isoa kypsää jauhoista perunaa
10 cm pala purjoa
2 rkl kapriksia
iso kourallinen hienonnettua
lehtipersiljaa
iso kourallinen hienonnettua
ruohosipulia
1 dl majoneesia
1 rkl sinappijauhetta
1 rkl hienoa sokeria
0,25 tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
ripaus valkopippuria myllystä
2 rkl oliiviöljyä
2 tl valkoviinietikkaa
Kuori kypsät perunat ja leikkaa
ne sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi. Sekoita
kulhossa perunat, purjo, kaprikset, lehtipersilja ja ruohosipuli. Sekoita
toisessa kulhossa sinappijauhe ja hieno sokeri. Lisää majoneesi ja sekoita niin
kauan kunnes sokeri tuntuu pääosin liuenneen. Lisää suola, pippurit, oliiviöljy
ja viinietikka ja sekoita tasaiseksi. Kaada majoneesikastike perunakulhoon ja
sekoita hyvin. Anna makujen tasaantua jääkaapissa tunnin tai pari ennen
tarjoilua.
Meinasi unohtua se broileri Jamie Oliverin tapaan. Tämä "Jamien kana" on 99% idioottivarma resepti.
Jamien kana
Työnnä sormin kanan/broilerin nahan alle voita tai oliiviöljyä ja
hiukan suolaa sekä tuoreita yrttejä, timjamia ja rosmariinia. Mausta kana
sisäpuolelta suolalla ja valkopippurilla, minkä jälkeen täytä se tuoreilla
yrteillä ja sitruunanlohkoilla. Leikkaa reisiin muutama viilto. Hiero lopuksi
koko kanan pinta oliiviöljyllä ja ripottele sille hiukan suolaa ja
valkopippuria.
Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 1,5 tuntia. Samaan vuokaan
voi laittaa kypsymään kokonaisia uuniperunoita, jolloin ne valmistuvat siinä
samalla ihan itsekseen. Valmis lintu on maukas, täydellisen mehevä ja siinä on ihanan rapea nahka.