keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Voihan taateli!



Viikon hedelmä  31/52:  taateli

Taatelit, nuo karkinkorvikkeet, valikoituivat viikon hedelmäksi, kun satuin näkemään tuoreita puolikuivattuja taateleita Merja Valon vihannestiskillä Hietalahden hallissa. Monella taateli assosioituu jouluun ja taatelikakkuun, mutta tuota mehevää kakkua voi tehdä muuhunkin vuodenaikaan. Taateli sopii myös monen eri hedelmän kanssa yhteen antaen täyteläistä makeutta vaikkapa smoothieen. Lisäksi taateleita voi napostella ihan sellaisenaan. Muutama taateli vie tehokkaasti makeannälän ja kuivattuja taateleita saa marketeista yleensä ympäri vuoden. Tuore taateli ei ole ihan yhtä ällömakea kuin kuivattu taateli, jonka kokonaisenergiasta saattaa olla jopa 80 % hiilihydraatteja eli sokereita.


Tarkoitukseni oli tehdä taatelikakusta cakepopseja pienen miehen 4-vuotissynttäreille, mutta joku tolkku leipomisessakin! Jos ulkona on helle ja sisällä noin 27 astetta lämmintä, kakkutikkarit voi suosiolla unohtaa. Sulatettu suklaa ei millään olisi jähmettynyt huoneenlämmössä tikkaripallon päälle ja jääkaapissa oli liikaa tavaraa, jotta iso kasa kakkutikkareita olisi mahtunut sinne pystyasentoon suklaakuorrutteen kovettumisen ajaksi. Voihan taateli! Kakkutikkareiden sijasta piti keksiä jotain muuta. Aloitin kuitenkin taatelikakun leipomisesta.


Taatelikakku
(n 2 l rengasvuoka tai kaksi pienempää rengasvuokaa)

300 g kuivattuja kivettömiä taateleita tai
                      450 g tuoreita taateleita
1,5 dl vettä
220 g voita
3 munaa
2,5 dl sokeria
1 dl crème fraiche
5,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 tl soodaa


(Jos käytät tuoreita taateleita, poista ensin niistä kivet.) Laita taatelit kattilaan ja kaada vesi päälle. Kiehauta taatelit ja soseuta puuhaarukalla sekoittamalla. Lisää sulatettu voi ja sekoita hyvin sähkövatkaimella. 


Lisää taikinaan munat yksi kerrallaan ja vatkaa ne hyvin sekaisin. Lisää sokeri sekä crème fraiche ja vatkaa nekin taikinan joukkoon. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja sooda ja sekoita seos taikinan joukkoon varovaisesti puuhaarukan avulla.


Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan ja paista 175 asteessa uunin alaosassa 50-60 minuuttia kunnes kakkuun pistettyyn puutikkuun ei enää jää taikinaa.



Synttärikutsujen teeman, merirosvojuhlien, mukaan taputtelin lopulta puolikkaasta taatelikakusta valmistetusta kakkutikkarimassasta matalan levyn ja leikkasin siitä suorakaiteen muotoisia kappaleita. Dippasin ”harkot” suklaaseen, koristelin, jäähdytin pakastimessa ja maalasin elintarvikekäyttöön tarkoitetulla kultavärillä. Niistä tuli ihan syötäviä, mutta kyllähän tuollainen suklaapäällysteinen kakkupala sottaa niin paljon, että tikunnokasta ne(kin) olisi pitänyt syödä. Nooh, harjoitellaan cakepopsien valmistamista sitten joskus kun sisälämpötila palaa taas normaaliksi.



Merirosvon kultaharkot
(40-50 ”kultaharkkoa”)

600 g taatelikakkua
3 rkl kaakaojauhetta (Van Houten)
3 rkl tomusokeria
2-3 rkl maitoa
200 g Philadelphia tuorejuustoa

400 g suklaata
kultahippukoristeita
kullansävyistä elintarvikeväriä

Jos sinulla ei ole käytettävissä Valhronan tms suklaata, käytä kuorruttamiseen ihan tavallista levysuklaata (Fazer, Panda, Marabou…), ei kuitenkaan leivontasuklaata, sillä sen laatu ei sovellu kuorrutukseen. Tässä kuorruttamiseen käytettiin Pandan valkosuklaata ja Fazerin sinistä.

Murustele kakku isoon kulhoon. Sekoita keskenään kaakaojauhe, tomusokeri sekä maito ja lisää ne tuorejuuston joukkoon hyvin sekoittaen. Sekoita kakkumurut ja juustoseos keskenään käsin puristelemalla niin, että massa sekoittuu tasaisen pehmeäksi ja muovailtavaksi.  Levitä massa tasapohjaiseen vuokaan vajaan sentin paksuiseksi levyksi ja anna sen jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa kakkulevystä harkon mallisia pieniä, tasakokoisia kappaleita ja laita ne vielä jäähtymään pakastimeen pariksi tunniksi.

Sulata suklaa vesihauteessa ja dippaa harkot suklaaseen yksi kerrallaan kahden haarukan avulla. Nosta suklaapäällysteiset harkot ritilän päälle valumaan. Tipauta jokaisen harkon pehmeään suklaapintaan muutama kultapallo ja siirrä leivonnaiset jääkaappiin siksi aikaa että suklaa jähmettyy. Käsittele suklaapinta lopuksi elintarvikekäyttöön tarkoitetulla kultavärillä, anna värin kuivua ja siirrä kultaharkot paperivuokiin.




Taatelismoothie
(2 annosta)

8 tuoretta taatelia
1 appelsiini
200 g turkkilaista jugurttia
1 dl maitoa
2 rkl mantelilastuja
1 rkl kookoshiutaleita

Muutama taateli oli vielä jäljellä, joten ne päätyivät smoothieksi.
Poista taateleista kivet, kuori ja paloittele appelsiini ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Jos käytät kuivattuja taateleita, liota niitä vedessä ensin muutama tunti ennen käyttöä. Surauta blenderissä aineksista smoothie ja nauti.



tiistai 30. heinäkuuta 2013

Flank steak & kermamuhennetut uudet perunat


Amerikassa suosittu grillattava ruhon osa on flank steak. Meikäläisittäin sitä kutsutaan kuvepaistiksi ja Ranskassa nimellä bavette. Tätä maukasta ja fileetä edullisempaa lihaa löytyy ainakin Helsingin kauppahalleista. Markettien hyllyiltä lienee turha etsiä. Sääli, että sitä ei yleensä leikata erikseen myyntiin, vaan se käytetään jauhelihan osana. Kuvepaisti eli flank steak leikataan täältä.

Flank steak eli naudan kuvepaisti

1                    flank steak (meidän painoi n. 800 g)
suolaa
mustapippuria

Tällä kertaa valmistin lihan liedellä erittäin kuumalla parilapannulla, mutta parhaan tuloksen saa grillissä. Hyvin raakakypsytettynä eli riiputettuna – tapahtuu nykyisin vakuumipakkauksessa – se soveltuu grilliin ihan sellaisenaan. Lihaa voi sen mureuttamiseksi marinoidakin ainakin parin tunnin ajan tai jopa yön yli. Pintaan voi myös hieroa jotakin monivivahteista mausteseosta (englanniksi dry rub) oman maun mukaan sekoitettuna. Lihassa itsessään on kuitenkin voimakas ja hyvä maku, jonka halusin tulevan esiin ja siksi tällä kerralla pariloin sen sellaisenaan minimimaustein eli merisuolalla ja mustapippurilla maustettuna.

Liha tulisi valmistaa siten, että se ei tule täysin kypsäksi vaan on medium rare tai korkeintaan medium. Muuten lihassyyt vetäytyvät tiukoiksi ja tulos on sitkeä. Grillauksen jälkeen on hyvä antaa sen vetäytyä kymmenisen minuuttia folioon käärittynä. Liha on kookassyistä ja se tuleekin aina leikata tarjolle tuotaessa poikkisyin ohuiksi viipaleiksi.

Marinadeissa on yleensä suolaa, happoa ja öljyä sekä mausteita. Soijakastikkeessa on suolaa, joten erillistä suolaa ei tarvitse laittaa.
Ehdotus mahdolliseksi marinadiksi
1,5 dl             oliiviöljyä
1 dl                soijakastiketta
vajaa 1/2 dl   punaviinietikkaa
1-2                 valkosipulinkynttä hienonnettuna
                      mustapippuria


Kermamuhennetut uudet perunat

500 – 600 g   uutta perunaa
2 dl                kermaa
2 dl                maitoa
                      ruohosipulia
                      suolaa
                      pippuria

Keitä perunat lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä ja kuori ne. Pilko kuutioiksi jos ovat kookkaita tai halkaise ja leikkaa 0,5 – 1 cm viipaleita pienemmistä. Kypsennä kerman ja maidon sekoituksessa pehmeiksi. Loppupuolella lisää silputtua ruohosipulia. Mausta suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Ripottele lautasella vielä ruohosipulia perunoiden päälle. Sopivat erinomaisesti kalaruokiin ja maistuvat myös lihan kanssa.

Lisäksi lautasella oli tomaatticonfitia ja Kulinaarimurulan reseptillä valmistettua herne-kurkkusalaattia.


maanantai 29. heinäkuuta 2013

Fetasalaatti tomaatissa, tapas, välipala tai evääksi picnicille



Picnicsalaatin kuljetus ei yleensä ole ongelma, mutta salaatti kannellisesta muovipurkista tarjoiltuna ei ole ainoa vaihtoehto. Kun keiton tai jälkiruoan voi tehdä purkkiin jokaiselle erikseen, niin salaatinkin voi valmistaa yksittäisannoksina. Tarvitaan vain jokin sopiva (syötävä) annosvuoka ja tyhjennetty tomaatti on täydellinen siihen tarkoitukseen. Paitsi picnicruokana, tämä on tosi toimiva myös tapaksena tai ihan vaan pienenä terveellisenä välipalana. Fetasalaattia tomaatista tarjoiltuna, olkaapa hyvät.



Fetasalaatia tomaatissa

10 tomaattia
hiukan suolaa
mustapippuria myllystä
pikku ripaus sokeria

6 lehteä romainesalaattia
1 uuden sadon punasipuli
12 mustaa oliivia
1 avomaankurkku
100 g fetajuustoa
muutama oksa lehtipersiljaa

1 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
1 tl provencen mausteita (rosmariinia, rakuunaa, oreganoa, basilikaa, timjamia)
hiukan suolaa
mustapippuria myllystä
pikku ripaus sokeria

lehtipersiljan lehtiä
10 confit-tomaattia (resepti)

Leikkaa tomaateista kansi pois ja tyhjennä tomaatit. Ripottele sisään hiukan suolaa, sokeria sekä mustapippuria ja jätä maustumaan siksi aikaa kun teet salaatin.

Revi romainesalaatti ihan pieneksi silpuksi. Leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi. Leikkaa oliivit neljään osaan. Kuori avomaankurkku ja leikkaa se samankokoisiksi paloiksi oliivien kanssa. Leikkaa feta oliivien ja kurkun kanssa samankokoisiksi paloiksi. Revi lehtipersiljasta lehdet ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi.

Kaada pieneen kuppiin kaikki salaattikastikkeen ainekset. Sekoita salaatti ja kastike keskenään ja anna maustua jääkaapissa hetken aikaa.

Täytä tyhjennetyt tomaatit salaatilla ja koristele confit-tomaatilla sekä lehtipersiljan lehdellä.


lauantai 27. heinäkuuta 2013

Kermainen kukkakaalikeitto, herneitä ja kylmäsavulohta



Kukkakaalisoseen ja kylmäsavulohen yhdistelmä on sellainen, jota en itse olisi tullut edes ajatelleeksi. Ensimmäistä kertaa maistoin tätä makuyhdistelmää jotain päälle kymmenen vuotta sitten Göteborgissa, kun ravintolassa saimme eteemme snapsilasissa tällaisen amusen. Wau, tosi herkullista! Tottakai siitä piti kotiin palattua kehittää oma versio, joka maultaan yritti muistuttaa mahdollisimman paljon esikuvaansa. Sittemmin kehittelin reseptiä enemmän oikean ruoan kuin makupalan suuntaan ja kun lisäsin annokseen vielä kourallisen makeita herneitä, se oli siinä, todella ruokaisa ja maistuva keitto. Lusikka toiseen, paahtoleipä toiseen käteen ja syömään.


Kermainen kukkakaalikeitto, herneitä ja kylmäsavulohta
(hyvin paksu sosekeitto neljälle)

2 uutta sipulia
1 rkl voita
8 dl vettä ja 2 Knorrin kanaliemi”ammetta” tai 8 dl kanalientä
2 dl valkoviiniä
6 timjaminoksaa
700 g kukkakaalin kukintoja
2 dl crème fraichea
50 g mustaa Koskenlaskijaa
suolaa
valkopippuria

2 dl tuoreita makeita herneitä
kylmäsavulohta
tuoreen timjamin lehtiä

Laita herneet pieneen kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä sen verran että herneet peittyvät. Siivilöi kolmen minuutin kuluttua ja laita herneet vielä jääveteen pariksi minuutiksi. Valuta herneet ja laita odottamaan keiton valmistumista.

Leikkaa sipulit pieniksi kuutioksi, sulata voi kattilassa ja kuullota sipulit voissa, Lisää vesi, valkoviini, timjaminoksat sekä kanaliemiammeet ja lämmitä neste kiehuvaksi. Lisää kukkakaalit ja keitä kunnes ne ovat pehmeitä. Poista timjaminoksat ja soseuta keitto kermaisen tasaiseksi (blenderissä tai) sauvasekoittimella. Lisää crème fraiche ja Koskenlaskija ja kiehauta keittoa sen verran että juusto sulaa. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Annostele keitto lautasille. Ripottele keiton päälle kylmäsavulohisuikaleita, herneitä ja tuoreita timjaminlehtiä

p.s. Miksi kanalientä, miksei kasvislientä? Kasvisliemikuutioiden sellerin maku jyrää alleen kaiken muun. Kanaliemi on hienovaraisempaa ja se antaa tilaa muillekin mauille.