perjantai 31. maaliskuuta 2023

Vaalikahville ja pääsiäiseksi Torta Caprese - italialainen manteli-suklaatorttu


Vaalikahvilla on Suomessa pitkät perinteet ja joidenkin tietojen mukaan tällainen vaalikahvitapa on ollut jopa ihan itsenäisyyden alkuajoilta asti. Äänestämisen jälkeen suomalaiset ikään kuin palkitsivat itsensä siitä että oli käyttänyt oikeuttaan äänestää. Sitä oikeutta kun ei ole läheskään kaikkialla ja joissain maissa on tapana että ääntenlaskijat päättävät vaalien tuloksen valtionhallinnon määräysten mukaiseksi.

Meillä jo kummankin lapsuudenkodissa oli tapana äänestämisen jälkeen nauttia vaalikahvit hyvän pullan kanssa joko kotona tai jossain kahvilassa. Ja perinne on jatkunut edelleen. Tänä vuonna vaalikahvi”pullana” on italialainen jauhoton suklaa-mantelitorttu Torta Caprese, jonka valmistuksessa muokkasin hiukan reseptiä ja käytin sitä suomalaisille kaikkein rakkainta suklaata eli Fazerin sinistä (ei ole maksettu mainos). Italiassa näin vaaleaa suklaata ei kelpuutettaisi ollenkaan. 

 

Tämä suklaa-mantelitorttu ei nyt ole ihan muutenkaan aidon italialaisen näköinen, sillä perinteinen Torta Caprese viimeistellään ohuella kerroksella tomusokeria. Kun vaalipäivä nyt kuitenkin sattuu palmusunnuntaiksi ja keittiössä oli pussillinen pieniä suklaamunia, suklaatorttu sai ylleen pääsiäiseen sopivan viimeistelyn, mascarponevaahtoa ja pieniä suklaamunia. 
 
Vielä ehtii hankkia ainekset, leipoa kakun ja ennen kaikkea: käydä äänestämässä, mikäli ei ole käynyt jo ennakkoon. Ja sitten vaalikahville.

 

 

Torta Caprese

(italialainen suklaa-mantelitorttu)

 

200 g      voita
200 g      maitosuklaata
150 g      sokeria
50 g        fariinisokeria
           munaa
200 g      mantelijauhoa
ripaus     suolaa

               tomusokeria

 

Mittaa yhteen lasi- tai teräskulhoon voi pieninä paloina ja suklaa myös pieniksi paloiksi pilkottuna. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen omiin kulhoihinsa. Vuoraa leivinpaperilla Ø 22 - 23 cm irtopohjavuoka pohjasta ja reunoilta. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Sulata voi ja suklaa yhdessä vesihauteessa niin että kaikki on juuri ja juuri sulanut mutta ei kuumentunut liikaa. Lisää ripaus suolaa ja sekoita hyvin.

Vatkaa ensin valkuaiset kovahkoksi vaahdoksi omassa kulhossaan. Lisää sokerit keltuaisten joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää mantelijauho keltuaisvaahtoon ja sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Kaada jäähtynyt mutta edelleen sula suklaa taikinan joukkoon voimakkaasti vatkaten. Lopuksi kääntele valkuaisvaahto taikinan joukkoon ja sekoita huolella. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa 30-35 minuutin ajan kunnes pinta näyttää valmiilta. Valmis kakku on pinnalta kuiva ja sisältä tiivis mutta kostea ja mehevä. Liian pitkä paistoaika kuivattaa kakun sisuksen.

 

 

Anna kakun jäähtyä vuoassaan kokonaan. Jos kakku on liian lämmin, se helposti hajoaa siirrettäessä vuoasta tarjoilulautaselle. Siivilöi kylmän kakun pinnalle tasainen kerros tomusokeria tai päällystä pääsiäiskakuksi mascarponevaahdolla ja suklaamunilla.



kuorrute

250 g     mascarponea
3 rkl      fraiche kermaa
5 rkl      tomusokeria
2 rkl      Amarettoa (tai 2 tippaa karvasmanteliaromia)

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Levitä vaahto kakun pinnalle ja viimeistele pienillä suklaamunilla.

 

keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Valkopapuja ja yrttiöljyä, parempaa kuin uskoisikaan


Joskus vaan käy niin, että on tullut ostetuksi tuoreita yrttejä eri resepteihin pari-kolme kappaletta ja niistä on mennyt alkuperäiseen käyttöön puolet. Se toinen puoli saattaa sitten unohtua kunnes se todetaan nuupahtaneeksi ja heitetään harmitellen pois. Siksi kannattaa ottaa tavaksi tehdä yli jääneistä yrteistä yrttiöljyä. Se säilyy joitakin päiviä ja sitä on helppo käyttää eri tarkoituksiin. Meillä oli korianteria ja basilikaa, mutta esimerkiksi lehtipersilja ja monet muutkin pehmeävartiset yrtit soveltuvat tähän. Tätä herkkua käytin tässä helpossa, nopeassa ja tosi maukkaassa annoksessa. Resepti on pääruoka kahdelle eli yksi paputölkki on aina yksi annos. Lisää määriä tarvittaessa. Yrttiöljy riittää kyllä useampaankin annokseen. Pinnalle lisäsin vielä yrttiöljyä täydentävää gremolataa ja valkosipulikrutonkeja.

 

Valkoisia papuja ja yrttiöljyä

 

2 tlk              valkoisia papuja liemessä, esim. Pirkka (ei tomaattikastikkeessa!)
2                   valkosipulin kynttä
2 rkl              oliiviöljyä paistoon
3 rkl              parmesaaniraastetta
1,5 + 1 dl      vettä

hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä
yrttiöljyä

 

Valuta pavut. Kuumenna öljy keskilämpöisellä paistinpannulla ja kuullota siinä ohueksi viipaloitua valkosipulia 1– 2 minuuttia, älä ruskista. Lisää pannulle puolet pavuista, sekoittele niitä valkosipulin kanssa pari minuuttia, survo pavut soseeksi, lisää vesi ja sekoita. Anna kiehua kunnes osa vedestä on haihtunut ja seos on mielestäsi sopivan paksuista. Lisää loput pavut sekä 1 dl vettä ja kuumenna kunnes kaikki pavut on lämmenneet. Jaa papumuhennos kahdelle lautaselle, lisää joukkoon 2-3 ruokalusikallista yrttiöljyä ja sekoita. Viimeistele valkosipulikrutongeilla ja gremolatalla.

 

Yrttiöljy

 

½ ruukkua     basilikaa
½ ruukkua     korianteria
3 vartta          kevätsipulia
1 - 1,5 dl        rypsiöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl              sitruunamehua

 

Aja tehosekoittimessa yrtit öljyn kanssa hienoksi ja mausta lopuksi maistellen. Jos ruokailun jälkeen jotain jää, laita loppu yrttiöljy kannelliseen astiaan jääkaappiin.

Jos ei ole tehosekoitinta, tämän voi tehdä myös sauvasekoittimella.

 

Gremolata

 

puolikkaan    sitruunan raastettu keltainen kuori
2 - 3 rkl          hienonnettua persiljaa
1 kpl              hienonnettu valkosipulinkynsi

 

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja ripottele ruoan pinnalle.
 

sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Kuutamokiisseli


Lapsuuteni suosikki oli kuutamokiisseli, jota perheessämme aika ajoin tehtiin jälkiruoaksi. Siis silloin vuosina ”kivi ja kirves”. Jostain naistenlehdestä äitini lienee tuon reseptin poiminut. Vaikka kuutamokiisseli on maitopohjainen kiisseli, se ei ollut pelkkä maitokiisseli. Keltuaiset antoivat värin ja pikanttina lisänä aavistus muskottia, jota ilman se ei ole mikään kuutamokiisseli. Muskottipähkinä kuuluu alkuperäisen kuutamokiisselin reseptiin ja äidin lisäys oli sitruunankuori. Vaniljasokeri on valinnainen, mutta ei välttämätön. Suurusteena kuutamokiisselissä on sekä keltuaiset että maissitärkkelys. Valmis kiisseli kaadettiin jäähtymään pyöreään, laakeaan kulhoon, jolloin kiisselin haaleankeltainen väri sai sen muistuttamaan täysikuuta.

Yllättäen huomasin tämän vanhan perhereseptin muistuttavan läheisesti espanjalaista crema catalanaa niin useimpien ainesten kuin valmistustavankin osalta. Ihanan paksu ja kermainen kuutamokiisseli valmistuu helposti ja useimmissa keittiöissä on varmaan melkein kaikki aineksetkin jo valmiina. 

 


 

Kuutamokiisseli

 

6 + 1 dl  täysmaitoa
muutama suikale sitruunan keltaista kuorta
3/4 dl  sokeria
4  keltuaista
2,5 rkl  maissitärkkelystä (=Maizena)
pieni ripaus muskottipähkinää
(vaniljasokeria)

 

Mittaa kattilaan 6 dl maitoa ja lisää joukkoon sitruunan kuoret. Kuumenna lähes kiehuvaksi ja jäähdytä tunnin verran, jolloin sitruunankuoret antavat hiukan makua maitoon.

Nosta pois jäähtyneen maidon pinnalle muodostunut ”nahka” ja poimi pois sitruunan kuoret. Sekoita maissitärkkelys sekä ripaus muskottipähkinää 1 desilitraan kylmää maitoa, lisää keltuaiset ja sokeri, sekoita kaikki ainekset huolella ja vispaa kattilaan maidon joukkoon.  Kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun kiisseli alkaa saostua, nosta kattila liedeltä ennen kuin keltuaiset ovat kypsyneet kokkeliksi, (sekoita joukkoon vaniljasokeria maun mukaan,) kaada kiisseli jäähtymään ja ripottele hiukan sokeria pinnalle.

Nauti kylmänä sellaisenaan tai hillon/marjojen kanssa.