Tilli mielletään yleensä vain kalan
tai uusien perunoiden mausteeksi, mutta se sopii monien muidenkin makujen
kaveriksi. Erityisen kätevä se on pyöräyttää pestoksi ja käyttää tämä pesto
erilaisten salaattien maustamiseen. Tillipesto ja perunasalaatti on ihan itsestään
selvä yhdistelmä, mutta se antaa kivaa potkua myös (varhais)kaalisalaatille ja sitä
kannattaa kokeilla erilaisten pastasalaattien makuaineena.
Tillipesto
70 g pistaasinsydämiä natural
1 dl parmesaaniraastetta
1-2 punttia tilliä (ei varsia)
1 valkosipulinkynsi
1,5 dl oliiviöljyä
suolaa
Kaada kutterin kulhoon
pistaasinsydämet, parmesaaniraaste, kuorittu ja halkaistu valkosipulinkynsi
sekä tilli ja anna koneen käydä kunnes terä on murskannut pistaasit ja muut
ainekset hiukan rakeiseksi massaksi. Tillin määrä täytyy maistella erikseen,
sillä tillipuntin koko ja laatu vaihtelevat. Minä jouduin käyttämään kaksi
tillipunttia jotta pestoon olisi tullut riittävästi tillin makua. Lopuksi
valuta peston joukkoon oliiviöljy kapeana nauhana koneen koko ajan käydessä.
Sekoita kunnes pesto on tasaista ja lisää suolaa jos tuntuu että se sitä
tarvitsee.
Siirrä valmis pesto kannelliseen
lasipurkkiin ja jääkaappiin odottamaan käyttöä.
Tillipesto - perunasalaatti
30-50 ihan pientä varhaisperunaa (Annabelle)
2 dl tuoreita herneitä
2 pientä uutta sipulia varsineen
4-5 rkl tillipestoa
100 g fetajuustoa
1-2 tl raastettua sitruunankuorta
0,5 dl hienoksi hakattua persiljaa
Keitä perunat kypsiksi ja jäähdytä
ne. Leikkaa sipulit varsineen ihan ohuiksi viipaleiksi. Laita isoon kulhoon keitetyt
perunat, herneet, sipulit sekä tillipesto ja sekoita ne keskenään. Viimeistele
salaatti fetajuustomuruilla, sitruunankuoriraasteella ja hienoksi hakatulla
persiljalla.
Tillipesto - varhaiskaalisalaatti
1 pieni varhaiskaali
1 iso kurkku
4 pientä uutta sipulia varsineen
1 ruukku lehtipersiljaa
1 dl tillipestoa
*vinaigrette
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
2-3 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1 rkl sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä
Leikkaa varhaiskaali lohkoiksi ja
lohkot edelleen viipaleiksi. Huuhtele kurkku ja leikkaa se ohuiksi, noin tuuman
pituisiksi tikuiksi tai raasta karkealla raastinterällä. Leikkaa sipulit
varsineen ohuiksi viipaleiksi. Hienonna lehtipersiljan lehdet ja sekoita
ainekset keskenään tillipeston kanssa.