Pieni sunnuntain iltapala syntyi niistä aineksista, mitä kaapissa sattui olemaan. Onneksi ne maultaan sopivat toisiinsa paremmin kuin hyvin. Yksi ylikypsä päärynä, pari kypsää punajuurta, paketti parmankinkkua ja St. Agur sinihomejuustoa. Kun siihen tekee vielä tavallisen piirakkataikinan, lopputulos on pieni ranskalainen piirakka, galette, jonka rustiikkinen ulkonäkö hurmaa vähintään yhtä paljon kuin sen maku.
Punajuuri-parmankinkku-sinihomejuustogalette
taikina
120
g kylmää voita pieninä kuutioina
200
g vehnäjauhoa
1
tl suolaa
2-3
rkl jääkylmää vettä
täyte
2
keitettyä punajuurta
1
(vähän yli)kypsä päärynä
1
pkt (n 80 g) Parmankinkkua
100
g voimakasta sinihomejuustoa (St Agur tai Roquefort Societe)
Yhdistä
keskenään jauhot sekä suola. Nypi jauhoseos voin kanssa tasaiseksi muruksi.
Lisää jääkylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Tee taikinasta pallo, kääri se
muoviin ja laita jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi.
Kuori
punajuuret, halkaise ne ja leikkaa puolikuun muotoisiksi viipaleiksi. Pese
päärynä ja leikkaa se noin sentin kuutioiksi. Leikkaa parmankinkkuviipaleet
pieniksi paloiksi.
Kauli
taikinasta leivinpaperille mahdollisimman suuri, pyöreä levy. Lado taikinalevyn
keskelle punajuuriviipaleet vierekkäin siten että taikinaa jää näkyviin 3-4 cm
reunoilta. Ripottele punajuuriviipaleiden päälle ensin päärynäpalat, sitten
parmankinkku ja lopuksi murenna pinnalle sinihomejuusto. Taita taikinan reunat
täytteen päälle.
Voitele
taikinan reunat vedellä ja kypsennä galette uunissa 200 asteessa noin 30
minuuttia.
Tarjoile
hiukan lämpimänä raikkaan salaatin kanssa.