Liha/kana/katkarapuvartaat
sataykastikkeen kanssa on indonesialainen ruokalaji, mutta suosittua myös Thaimaassa,
Malesiassa, Filippiineillä ja muualla Kaakkois-Aasian alueella. Sataysta on
monenlaisia paikallisia variaatioita, mutta nyt ei olla niin nokonuukia siitä
tehdäänkö tämä täsmälleen oikein jonkin tietyn ohjeen mukaan. Tässä reseptissä
pääasia on herkullinen kookoskerma-maapähkinäkastike ja siihen dipattavat
broilerinlihavartaat. Lisäkkeeksi keitin hiukan tahmeaa jasmiiniriisiä, jonka
kypsyttyään valutin siivilässä ja tiivistin laakeaan vuokaan leikattavaksi
kakkuseksi (”compressed rice”). Muita chicken satay –lautaselle kuuluvia
kasviksia ovat kurkku ja punasipuli.
Kanavartaat
varrastikkuja
4 broilerin rintafileetä
marinadi
2 dl kookoskermaa
1 rkl kalakastiketta
1 rkl punaista currytahnaa
1 rkl ruokokidesokeria
hiukan kurkumaa
1,5 tl suolaa
Laita varrastikut likoamaan veteen vähintään
muutamaksi tunniksi ennen käyttöä. Leikkaa jokainen broilerinfilee 6-8 pienemmäksi
palaksi. Sekoita marinadin ainekset, kaada seos kulhoon tai isoon muovipussiin
ja lisää broilerinpalat. Sekoita hyvin ja anna lihojen marinoitua jääkaapissa vähintään
parin tunnin ajan, tai vaikka seuraavaan päivään asti. Työnnä jokaiseen
vartaaseen 3-4 hyvin marinoitunutta broilerinpalaa ja kypsennä ne grillissä tai
parilapannulla. Nämä vartaat jäivät vähän aneemisen värisiksi, kun kello oli
liian paljon lähteä pihalle grillaamaan ja inhoan parilapannun pesemistä, joten
kypsensin nämä uunissa 220 asteessa noin 20 minuutin ajan. Kävi se ihan hyvin
niinkin.
Sataykastike
1 dl kookoskermaa
1 rkl sitruunaruohotahnaa
3 rkl maapähkinätahnaa
1 rkl seesamiöljyä
2 rkl kalakastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 tl punaista currytahnaa
4 rkl tamarinditahnaa
1 rkl ruokokidesokeria
1 tl srirachaa
1 rkl limettimehua
0,5 tl valkosipulijauhetta
Sekoita kaikki ainekset ja tarjoile vartaiden kanssa.