Pavlova
on rapea päältä, pehmeä sisältä, pinnalla kermavaahtoa ja hedelmiä. Kun
pavlovan leipoo illalla ja jättää jäähtyneeseen uuniin odottamaan, se on helppo
vappuaamuna viimeistellä marjoilla, hedelmillä, suklaalla, tai mistä kukin tykkää.
Marenki
ei vatkaannu kunnolla, jos valkuaisen joukossa on hiukankin rasvaa. Siksi kananmunien
valkuaiset tulee aina erotella huolella siten, että valkuaisten joukkoon ei pääse
tippaakaan keltuaista. Marengin vatkaamiseen käytetään aina puhdasta ja kuivaa
lasi- tai metallikulhoa sekä mielellään myös sähkövatkainta, jolla tehokkaimmin
saa vatkatuksi riittävästi ilmakuplia valkuaisvaahtoon.
Olen
parikin kertaa, eri resepteillä, yrittänyt tehdä pavlovan airfryerissa, mutta
ei niillä ohjeilla tullut ihan sellaista kuin olisi pitänyt. Olisikin
mielenkiintoista kuulla, onko joku muu onnistunut siinä airfryerilla.
Vegaaniseksihan tämä lienee helppo muuttaa vain käyttämällä valkuaisen sijasta
aquafabaa (ja jotain makuainetta ettei marenki maistu hernesopalta). Mutta nyt
palaan takaisin vanhaan hyvään reseptiin, munanvalkuaisiin, sokeriin ja
tavalliseen uuniin.
Tämä pavlova (”kenraaliharjoitus”) sai perinteiset
aussikoristeet, kermavaahtoa, mansikkaa, mangoa, kiiviä ja passionhedelmää.
Vapunpäiväksi sitten uusi, ehkä samoin koristein, ehkä ei. Mistä sen vielä näin
aikaisin tietäisi. Näillä tämä oli kuitenkin todella herkullinen, joten kannattaneeko hyvää enää yrittää parannella...
Pavlova
4 munanvalkuaista
(noin 140 g)
1 tl valkoviinietikkaa
200 g sokeria
2 tl maissitärkkelystä
pikkuripaus suolaa
(hiukan jauhettua vaniljatankoa)
kermavaahtoa
mansikoita
kiivi
mango
pari passionhedelmää
Laita uuni lämpiämään 95 asteeseen.
Sekoita keskenään sokeri, suola ja
maissitärkkelys (sekä jauhettu vanilja). Mittaa munanvalkuaiset puhtaaseen, kuivaan metallikulhoon ja
lisää valkoviinietikka. Vatkaa valkuaisia vaahdoksi sähkövatkaimella melko
suurella nopeudella noin minuutin ajan ja lisää sitten sokeriseos vähän
kerrallaan koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa valkuaisvaahtoa edelleen
muutaman minuutin ajan kunnes siitä tulee kovaa ja kiiltävää.
Kun valkuaisvaahto on valmista, nostele se
nuolijalla keoksi keskelle uunipellille asetettua leivinpaperia ja levitä
vaahto sopivan kokoiseksi (20-25 cm) ympyräksi. Muotoile keskelle kuoppa
päällysteitä varten. Paista valkuaisvaahtokakkua uunin keskitasolla 95 asteessa
noin 2 tuntia kunnes pinta varovasti sormella kokeiltaessa tuntuu jo
kovettuneen. Mitä pitempään marenki on lämpimässä uunissa, sitä syvemmälle se
kovettuu ja pehmeä sisus hiukan tiivistyy. Käännä uunin lämpö pois päältä ja
anna pavlovan jäähtyä uunissa luukku kiinni vielä noin tunnin ja sen jälkeen
kuivua luukku avoinna toisen tunnin ajan. Lopputulos on melko herkästi hajoava
pehmeästä sisuksesta johtuen, joten irrota pavlova leivinpaperilta varovasti ihan
ohuen paistinlastan avulla ja liu’uta se tarjoiluvadille.
Levitä pavlovan päälle kerros kermavaahtoa ja
runsaasti hedelmäpaloja.
Jos Pavlovaa ei vielä päällystetä, pohja
säilyy parhaiten kylmässä uunissa seuraavaan aamuun tai ilmatiiviisti pakattuna
muutamia päiviä. Koristeltuna se vettyy nopeasti, joten silloin pitkä säilytys
ei ole suositeltavaa ja Pavlova kannattaisikin nostaa pöytään suurinpiirtein
heti koristelun jälkeen.
Yleensä pavlova kuvataan heti vastavalmistettuna
ja kokonaisena. Harvemmin näkee kuvia, jossa kakku on leikattu. Ihan
ymmärrettävää, sillä viimeistään ensimmäistä palaa leikatessa kakun keskiosa romahtaa
kun ohut, rapea kuori ei enää jaksa kannatella koristeiden painoa. Siitä syystä
pavlovaan joskus laitetaankin kaksi kerrosta koristeita, ensin kermavaahtoa ja
marjoja/hedelmiä, ja sen päälle toinen kerros kermavaahtoa ja lisää hedelmiä
jolloin kokonaisuus näyttää ryhdikkäämmältä. Kuvassa näkyy tarkemmin vajaan
puolen sentin kuori ja vaahtokarkkimainen sisus.
Ai niin, passionhedelmistä kannattaa muistaa
eräs pikkujuttu. Ostaessasi sileäpintaisen yksilön saat raa’an ja erittäin
happaman hedelmän. Valitse mieluummin mahdollisimman ryppyinen hedelmä. Se ei
ole pilalla, sillä vasta ryppyisenä passionhedelmä on täydellisen kypsä, makea
ja mehukas.