Huhtikuussa uusien ruokien lisäksi palaamme takaisin muutamiin vanhoihin hyviin resepteihin, jotka sopivat tällaiseen pakkokotoiluun.
Maukkaita ja kohtalaisen helppotekoisia ruokia, joiden ainekset toivottavasti
eivät ainakaan vielä ole lopussa kauppojen hyllyiltä. Helppo ei välttämättä aina tarkoita samaa kuin nopea, mutta mahdollinen pitkä kypsennys uunissa toisaalta vapauttaa kokin tekemään välillä muita askareita.
Erilaiset makeat pannukakut
ja letut ovat tunnetusti lohturuokaa, mutta suolaisista letuista saa ihan
oikean aterian. Myskikurpitsasoseesta valmistetut letut ovat aivan ihania
graavilohitartarin tai oikeastaan melkein minkä tahansa kala- tai liharuoan kanssa nautittuna.
Lisäksi, jos käytettävissä on kokonainen myskikurpitsa, sen siemenet voi paahtaa
ja käyttää ne peston valmistukseen. Pestoa voi sitten käyttää vaikkapa jonkun
pastaruoan maustamiseen.
Myskikurpitsasose
1 iso myskikurpitsa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Halkaise kurpitsa ja lusikoi siemenet
pois. Leikkaa kurpitsa pienemmiksi paloiksi ja levitä ne uunipellille
leivinpaperin päälle. Pirskottele kurpitsanpaloille oliiviöljyä sekä hiukan
suolaa. Mausta palat lopuksi mustapippurilla.
Kypsennä kurpitsapaloja uunissa 220
asteessa noin puoli tuntia tai tunnin kunnes sisus on täysin kypsää ja pehmeää. Anna
palojen jäähtyä sen verran että niitä pystyy käsittelemään, minkä jälkeen kuori
palat ja soseuta ne sileäksi soseeksi. Kun sose on jäähtynyt, sen voi käyttää
heti tai laittaa sopivina annoksina pakastimeen. Hyvin paahtuneet kurpitsapalat
voi soseuttaa myös kuorineen, jolloin mitään ei mene hukkaan.
Paahdetut myskikurpitsansiemenet
myskikurpitsan siemeniä
Myskikurpitsaohukaiset
300 g kurpitsasosetta
2 munaa
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
0,5 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoa
ripaus mustapippuria myllystä
paistamiseen voita
Vatkaa kaikki ohukaistaikinan
ainekset hyvin sekaisin. Taikina saa olla jonkin verran paksumpaa kuin
tavallinen lettutaikina. Jos tarvitsee ohentaa, lisää vettä, jos tarvitsee
paksuntaa, lisää jauhoja. Anna taikinan
tekeytyä puolisen tuntia ennen paistamista. Paista letut pikkulettupannulla
molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Määrästä tulee noin 18-20 pikkulettua.
Jos valmistat myös graavilohitartarin
ja korianterikastikkeen, valmista kastike ensin jotta se ehtii maustua
kunnolla.
Korianterikastike
1 tölkki (150 g) creme fraichea
1 rkl kapriksia
0,5 dl hienonnettua korianteria
suolaa
(ruoka)kermaa
Murskaa kaprikset karkeasti ja lisää
ne creme fraichen joukkoon yhdessä korianterin kanssa. Mausta suolalla ja jos
kastike tuntuu kovin paksulta, ohenna tarvittaessa (ruoka)kermalla. Jätä
kastike jääkaappiin maustumaan.
Graavilohitartar
400 g graavilohta
2 rkl hienonnettua keltasipulia
1 tl hienonnettua punaista mietoa
chiliä
1 rkl hienonnettua tuoretta tilliä
2 rkl hienonnettua tuoretta
korianteria
1 tl hienoa sokeria
1 tl raastettua piparjuurta
2 rkl sitruunamehua
Leikkaa graavilohi ihan pieniksi,
noin puolen sentin kuutioiksi. Lisää kalan joukkoon hyvin hienonnetut mausteet,
sekoita huolella ja jätä jääkaappiin maustumaan. Lisää seokseen sitruunamehu
juuri ennen tarjoilua.
Kurpitsansiemenpesto
yhden myskikurpitsan uunissa kuivatut
siemenet
0,5 tl karkeaa merisuolaa
1 ruukku tuoretta korianteria
1 dl parmesaaniraastetta
2 rkl limettimehua
1 valkosipulinkynsi
6 - 7 rkl hyvää oliiviöljyä
hiukan mustapippuria myllystä
ripaus cayennea
Hienonna korianterinlehdet veitsellä
silpuksi ja varret parin millin mittaisiksi pätkiksi. Korianterin varret eivät
hienonnu ja jos joukossa on pitkiä varsia, ne jäävät peston joukkoon ikävän
tuntuisiksi, hiusten kaltaisiksi rihmoiksi.
Laita mortteliin paahdetut
kurpitsansiemenet, merisuola, hienonnettu korianteri, parmesaaniraaste,
limettimehu, hienonnettu valkosipulinkynsi sekä muutama lusikallinen
oliiviöljyä. Hierrä seosta tasaiseksi ja lisää vähitellen loput korianterit
sekä oliiviöljy. Paahdetut kurpitsansiemenet imevät öljyä eri tavalla kuin
pähkinät tai pinjansiemenet, joten öljyä saattaa joutua lisäämään vielä
lusikallisen tai pari enemmänkin mitä reseptissä sanotaan. Kun seos on
tasalaatuista, mausta pesto mustapippurilla ja ripauksella cayennea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti