On ollut mielenkiintoista huomata, että
epätrendikkäästi vuosien varrella eri muodoissa suosimamme peruna on nyt
trendiruokaa. Turun vuosittainen neitsytperunafestivaali jää tänä vuonna
järjestämättä, mutta nyt todellakin kannattaa käyttää mahdollisimman paljon perunaa, kotimaista lähiruokaa,
ravinteikasta, monikäyttöistä perunaa tuontihiilareiden sijasta. Ensimmäiset kiinteiden
lajikkeiden varhaisperunat ovat varmaan jo kohta kaupoissa ja myöhemmin nostettaviin
jauhoisiin lajikkeisiin alkaa syksyn puolella muodostua riittävästi
tärkkelystä, että niistä saa aikaan erilaisia ruokia joihin tarvitaan soseutettua
perunaa. "Syökää silakkaa", tokaisi pääministeri Holkeri aikoinaan. Silakkakin, jos sitä jostain sattuisi saamaan, maistuu hyvältä perunan kanssa.
Kun Vappu on muutenkin peruutettu,
niin mikäs tässä on kotoillessa ja nauttiessa tuttua ja turvallista perunaa. Päivälliseksi
paistoin peruna-hapankaaliohukaisia (vai röstejäkö ne ovat) ja bratwursteja - eli meidän versiomme vapun perinneruoasta, nakeista ja perunasalaatista (ei tarvitse huolestua, on meillä vapuksi muutakin ruokaa ;-). Poimin
samalla vanhoista päivityksistämme erilaisia, maukkaita tapoja käyttää perunaa.
Ensin on tämä ”päivän pannu” ja sen perästä löydät kymmeniä muita maukkaita
perunaruokia. Resepteihin pääset klikkaamalla ruoan nimeä.
Peruna-hapankaaliletut
250 g karkeasti raastettua muusiperunaa
puolikas hapan omena
200 g hapankaalia (Rasilainen)
1 punasipuli
1 kananmuna
2 rkl maizena maissitärkkelystä
2 rkl parmesaaniraastetta
0,5 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
voita paistamiseen
Kuori omena ja raasta se karkean
perunaraasteen joukkoon. Kääri raaste puhtaan, chifonet-liinan (tai
caritaliinan) sisään ja puristele raasteesta pois ylimääräinen neste. Kaada
raaste sekoituskulhoon. Kääri sen jälkeen hapankaali chifonetin sisään ja
puristele siitäkin ylimääräinen neste. Kuori punasipuli ja hienonna se ihan
pieniksi kuutioiksi. Sekoita ainekset hyvin keskenään.
Sekoita pienessä kulhossa maissitärkkelys,
kananmuna, parmesaaniraaste, suola sekä mustapippuri ja kääntele seos huolella
raasteiden joukkoon.
Sulata lettupannulla voita ja nostele
koloihin raastemassaa. Painele raaste tasaiseksi ja paista letut kohtalaisen
miedolla lämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Reseptistä tulee 12-15
pikkulettua. Hyvää bratwurstin ja uppomunan kanssa.
Uutta perunaa
Perunapizzaa
Perunamunakkaita
Perunaa liharuokien kanssa
Muusattua perunaa eri tavoin
Perunasalaatteja
Uuniperunaa
Peruna leivonnassa
Ja ekstrana:
Muistaako joku vielä sen ”kevytperunan”, joka oli kalliisti ja suurella vaivalla kehitetty ei-kenenkään-tarpeisiin ja joka lopulta hävisi
markkinoilta vähin äänin ;D
3 kommenttia:
Ihania perunaohjeita:) Syön normaalisti tosi harvoin perunaa, mutta pitäisi syödä enemmän. Tänään innostuin ostamaan pussillisen uusia pikku perunoita. Ne tillin ja Valion voin, jota nykyään saa täällä,kanssa oli tosi hyvää, vaikka eivät ne tietenkään ole yhtä hyviä kuin maailman parhaat suomalaiset uudet perunat.
Mahtavia perunaohjeita täälläkin! Tuo perunasillipizza sopis vappuun kun nenä päähän!
@ Jael
Peruna on siitä kiva hiilihydraatti, että siitä voi nauttia sekä sellaisenaan kypsennettynä että sitä voi käyttää raaka-aineena. Perunasta voi valmistaa lähes loputtomasti erilaisia ruokia toisin kuin riisistä tai pastasta, jossa riisi on aina riisiä ja pasta on aina pastaa. Suomalainen varhaisperuna on ihan parasta, mutta sitä jouduttaneen odottamaan vielä kotvasen aikaa. Toiseksi parasta on italialainen "siikli"(?), jota nautimme vappuna sillien kanssa.
@ Nanna
Perunasillipizza on täydellinen vappupizza ;)
Lähetä kommentti