Riistareseptit kanista karhuun ja viiriäisestä villisikaan

 

Elokuun 20. päivänä alkaa mm sorsan-, majavan ja karhunmetsästys ja syyskuun alussa metsästäjät pääsevät jänisten, villikanien ja hirvieläinten perään. Reseptikokoelma alkaa sorsan ja muiden riistalintujen resepteillä.

 

SORSA

Chili con sorsa

Sorsaa "Wallenberg"

Sorsaa "Wellington"

Sorsaa sous vide

Patasorsaa voitaikinakannen alla

Sorsaterriiniä ja siihen sopivia salaatteja

Sorsaterriiniä ja punasipulihilloketta

Heinäsorsaa kahdella tapaa ja karviaiskastiketta

Perinteinen sorsapaisti ja kermakastike

Sorsanrinnat viherpippuri-kermakastikkeessa

Roseepaistettua sorsaa portviinikastikkeessa 

Villisorsaa, appelsiinikastiketta ja porkkanapyreetä

Sorsa- ja metsäsienitortellinit sorsakeitossa

Parista sorsasta herkullista sorsakeittoa kymmenelle


 

FASAANI

Fasaania kahdella tavalla

Fasaania sous vide

 

KYYHKY

Kyyhkyä ja kasviksia

 

VIIRIÄINEN

Viiriäistä kolmella tapaa

Täytetyt viiriäiset

 

PELTOPYY

Peltopyytä, ankanmaksaa ja päärynärisottoa

 

RIEKKO

Riekonrintaa ja riekkopasteijoita

Eero Mäkelä ja Palacen riekko

 

Linnuista siirrytään pieniin nelijalkaisiin, jänis-, kani- ja majavaresepteihin. Kannattaa huomata, että jänis ja kani ovat aivan eri eläimiä ja niillä on valtava makuero.  Kukaan tuskin yrittää tarjota broileria fasaanina – samoin kania ei pidä yrittää tarjoilla jäniksenä - eikä päinvastoin. Majava on melko harvinainen eläin nykypäivän ruokapöydässä, mutta jos joskus jostain sattuu saamaan (oikein teurastettua ja hyvin puhdistettua) majavanlihaa, se ehdottomasti kannattaa valmistaa ruoaksi ja unohtaa kaikki ennakkoluulot.

 

JÄNIS


Jäniksen paistit ja tyrnikastike

Jäniksenkoipiconfit ja kermainen riistakastike

Jäniksen fileet ja tummasuklaakastike

Metsäjänisaladobi, perunaa ja piparjuurikermaa

Jäniskäristys

 

KANI

Portugalin pupua ja hernerisottoa

Kaniragu ja pappardellepastaa

Kaninfileet parmankinkkupaketissa

Parsalla täytetty kaninfilee ja kanirillette

Flaamilainen kanipata

Kania punaviinissä

Kania hedelmäisessä olutkastikkeessa

Kaniterriini ja parsa-hernesalaatti

Kania haudutuspadassa

 

MAJAVA

Majavaa haudutuspadassa

Majavanfileitä ja kurpitsakuutioita

 

Isojen riistaeläinten kaatolupien määrä vaihtelee riistamäärän mukaan vuosittain ja alueittain, ja Suomen Riistakeskuksen sivuilta löytyy niistä tiedot. Poro on mukana reseptivalikoimassa, vaikka se nyt ei varsinainen riistaeläin olekaan eikä sitä metsästetä. Sitä kuitenkin yleensä sentään saa aina jostain paremmasta kaupasta, vaikka oikea riistaliha olisikin päätynyt ravintoloihin ja metsästäjien omiin pakastimiin.

 

HIRVI / SAKSANHIRVI / PEURA / KAURIS

Lindströmin hirvi

Lokakuun lihapata hirvestä

Hirvistroganoff ja juuresmuusi

Hirviragu potkasta

Pataruokaa hirven lavasta ”burgundy”

Riimihirvi

Hirvipyörykät

Hirvikääryleet

Riistapyyt hirven jauhelihasta

Karjalainen juurespaisti

Cœur de hirvi provençale

Stifado hirvestä

Hirven paahtopaisti

Hirvijauhelihapiirakka

Saksanhirvipaistia ja juuressalaattia

Peuranfilee grillissä

Peuranfileetä ja punajuurilaatikkoa

Peurakeitto

Peuratartar ja juuriselleri-kukkakaalipyree

Chili con kauris

Luuton kauriinpaisti ja perunatornit

 

PORO

Poroa, pastaa ja sardellivoita

Poronkäristys

Osso buco poronpotkasta

Poroa ja parsakaalia

Poroa vähän fiinimmin

Anjovis-kylmäsavuporopiiras

Nyhtöporo eli pitkään haudutettua poronniskaa

Porodobi on aladobin serkku

Porotartar

Itse tehty poroliemi

Poropyörykät ja lappilainen pottuvoi

Porokääryleet

 

KARHU

Karhunfileetä vartaassa

Bear beerguignon

Karhun palapaistia ja naurislaatikkoa

Karhunlihakääryleet

Karhunlihapullat jallukermakastikkeella

 

VILLISIKA

Villisikaa viinissä

Villisika”makkara” (mureke)

 

 

Ei kommentteja: