”Sokerin
pitää rouskua hampaissa”, oli evästys isänpäivän leipomukselle. Yleensä M:n
tyttäret ovat tehneet hänelle unelmatortun isänpäivälahjaksi, mutta nyt homma
lankesi minulle. Täytyyhän traditioista pitää kiinni?
Unelmatorttu
3 munaa
1,5 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoa
3 rkl kaakaojauhetta
0,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
150 g huoneenlämpöistä
voita (normaalisuolaista!)
1,5 dl kidesokeria
1 keltuainen
Laita uuni lämpiämään
200 asteeseen ja levitä uunipellille leivinpaperiarkki.
Sekoita huolellisesti
keskenään perunajauho, kaakaojauhe, vehnäjauho ja leivinjauhe. Vatkaa munat ja
sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos
munavaahtoon ja kääntele joukkoon varovasti ettei vaahto lässähdä. Kaada
taikina leivinpaperille ja levitä se ohueksi ja tasaiseksi kerrokseksi. Paista
n 10 minuuttia.
Tee voivaahto sillä
välin kun taikina paistuu. Laita huoneenlämpöinen voi pyöreäpohjaiseen kulhoon
ja vatkaa sähkövatkaimella voimakkaasti kunnes se alkaa vaahtoutua. Lisää
puolet sokerista ja jatka vaahdottamista noin minuutin ajan. Lisää keltuainen
ja loput sokerista ja vatkaa kunnes voi on tasaista ja kuohkeaa vaahtoa.
Nosta kypsä kakkulevy
papereineen pois uunipelliltä ja ripottele päälle hiukan sokeria, minkä jälkeen
peitä se toisella leivinpaperiarkilla ja käännä. Kuori paistossa käytetty paperi
pois ja anna kakkulevyn hetken aikaa jäähtyä, ettei voivaahto sula sen päällä.
Levitä voivaahto
tasaisesti niin, että yhdelle reunalle jää parin sentin pätkä ilman täytettä.
Tämä on kääretortun ulkoreuna. Jos täyte ulottuisi sinne asti, se pursuilisi
yli ja kääretortusta tulisi epäsiistin näköinen.
Rullaa kääretorttu
leivinpaperin avulla tiukalle rullalle ja jätä sauma alapuolelle. Sitten unelmatorttu
pariksi tunniksi jääkaappiin vetäytymään, minkä jälkeen sen voi nauttia.
Hyvää (iso)isänpäivää
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti