Rapukakkuja,
kesäkurpitsaraastetta, pastaa, sweetchilimajoneesia ja uppomuna. Siinäpä päivän ruoka,
mutta miten siihen on päädytty?
Googlaapa
sanapari ’crab cake’ ja löydät toinen toistaan ihanampia rapukakkureseptejä –
Yhdysvalloista, missä se on tavallista napostelu- ja arkiruokaa. Täällä maailmankolkassa voi
enimmäkseen vain kuolata moisten reseptien perään. Taskuravun lihaa on todella
vaikeaa saada suomalaiskaupoista ja kun sitä jossain sattuu olemaan myytävänä,
se on törkeän kallista. Tietysti rapukakkuja voi valmistaa ihan tavallisesta katkaravustakin, mutta se on vähän kuin yrittäisi korvata häränfileen possunkyljyksellä.
Muutama vuosi sitten kahlasin kaikki Helsingin parhaat ja suurimmat ruokakaupat
löytääkseni tölkitettyä taskuravunlihaa. Näiden kauppojen hyllyissä oli kymmeniä
erilaisia tonnikalasäilykkeitä, samoin sardiineja, simpukoita, katkarapuja,
makrillia, monta eri tuotemerkkiä, isoina paloina, pieninä paloina, hiutaleina, maustettuna, ilman
mausteita, öljyssä, tomaatissa, missä vaan. Mutta taskuravunlihaa – ei, nej,
no, non, nicht, não, njet. Parissa paikassa oli pakastettuja kokonaisia taskurapuja
hintaan yli kolmekymppiä kilo, mikä tarkoittaa että varsinaisen syötävän osan
hinta on melkein sataviisikymppiä kilolta. Toisaalla tarjottiin vaihtoehdoksi kuningasravun koipia vielä taskurapuakin kalliimmalla. Arkiruokaa, hehheh? Ei täällä.
Olenko
minä vaikea asiakas? Täytyyhän jonkun jossain maailmankolkassa valmistaa
tölkitettyä taskurapua samoin kuin tonnikalaakin? Lopulta Hakaniemen etnisissä
kaupoissa tärppäsi. Oriental marketissa ja Vii-voanissa oli taskurapua reilun sadan
gramman peltipurkeissa eikä hintakaan huimannut, vajaat pari euroa tölkki.
Mutta tietenkään näissä tölkeissä ei ole sitä parasta lihaa selkäpanssarin
alta, vaan pienempää rääpettä koivista. Se sai silloin kuitenkin luvan kelvata
rapukakkukokeiluihin.
Eräänä
lauantaina jokin aika sitten M oli sitten törsännyt ruokakauppaan ja tuli kotiin
neljän tuoreen, kypsennetyn taskuravun kanssa. Oli kuulemma niin hyvä tarjous ettei voinut olla ostamatta. Minun tehtäväkseni jäi keksiä
mitä niistä tehdään.
Totta kai taskurapu on juhlavan näköinen lautasella
tarjoiltuna omasta kuorestaan, mutta jotenkin sellainen askartelu ei tällä
kertaa herättänyt intohimoja. Siispä avattiin ravut ja perattiin niistä kaikki
syötävä isoon kulhoon. Itse asiassa sen kulhon ei olisi tarvinnut olla edes
niin kovin iso, sillä lopulta lihaa oli hiukan yli puoli kiloa. Neljästä
ravusta? Kyllä. Mitä minä sanoin siitä kalleudesta? Onneksi taskuravussa on niin paljon makua, että kakussa saa olla reilusti jotain muutakin ja silti se on vahvasti ravun makuinen. Ravunliha sekoitettiin
muiden ainesten kanssa massaksi, pakastettiin puolet ja paistettiin toisesta
puolesta rapukakkuja (vai kuulostaisiko rapupihvi kalliimmalta ja paremmalta?). Lisäkkeeksi valmistin kesäkurpitsapaistosta. Ihan hyvää ja maukasta,
mutta jäin kaipaamaan jotain hiukan lisää. Tänään sulatettiin pakkasesta
loput rapukakkumassasta ja tein päivällisen lisäkkeet vähän eri tavalla.
Rapukakut
100 g tuorejuustoa
2 dl
parmesaaniraastetta
1 muna
100 g creme fraichea
ripaus sitruunankuorta
0,5 dl ruohosipulia
ripaus suolaa
pikku ripaus cayennea
250-300 g kypsennettyä taskuravunlihaa
(2 taskurapua)
1 dl karkeaa (panko)
korppujauhelmaa
2 rkl voisulaa
pari tippaa tabascoa
Vatkaa hyvin sekaisin
muna, tuorejuusto ja puolet parmesaanista. Lisää loput ainekset, sekoita hyvin
ja tarkista maku. Muotoile massasta pihvejä ja paista ne paistinpannulla
kullankeltaisiksi.
Kesäkurpitsa(raaste)pasta
1 kesäkurpitsa
spagettia
suolaa
Pese kesäkurpitsa,
halkaise ja poista siemenet. Raasta kuorineen karkeaksi raasteeksi ja levitä
raaste talouspaperille jotta enin kosteus poistuisi. Ripottele raasteen päälle
hiukan suolaa.
Keitä spagetti
pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää keitinveteen kesäkurpitsaraaste noin kaksi minuuttia
ennen kuin pastan pitäisi olla valmista. Valuta kypsä kesäkurpitsaspagetti,
sekoita hyvin ja asettele se lautasille.
Kylläkyllä, kesäkurpitsasta voi sellaisenaankin raastaa spagetin näköistä kiekuraa eikä oikeaa spagettia tarvita ollenkaan. Tässä sitä oikeaa nyt kuitenkin on.
Asettele rapukakut
spagetin päälle ja viimeiseksi uppomuna. Viereen pari lusikallista sweetchilikastikkeella
maustettua majoneesia.
Tulipa tästä tahattomasti vähän "ruma kuva", sorry :) |
Uppomunan
kanssa yritin olla fiksu ja kokeilin Masterchefissä näkemääni tapaa keittää
muna muovikelmussa. Valitettavasti en muistanut öljytä muovia ja suurin osa
valkuaisesta takertui kelmuun. Muutenkin munat pääsivät kiehumaan vähän liian
kauan. Noh, ensi kerralla taas sillä perinteisellä tavalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti