perjantai 7. joulukuuta 2012

SaaristolaisleipäTämä leipäresepti kiertänyt kotileipurilta toiselle jo varmaan parinkymmenen vuoden ajan, ehkä kauemminkin, eikä ihme, sillä maltainen saaristolaisleipä on tosi herkullista ja sopii vaikkapa joulupöytään sillien seuraksi. Ensimmäisellä leipomiskerralla saattaa vähän ihmetyttää taikinan paksu, liisterimäinen koostumus, mutta se kuuluu asiaan eikä taikinaan pidä yrittää lisätä jauhoja. Kaljamaltaista leipään tulee melko karkea rakenne. Jos haluaa hiukan hienomman rakenteen, kaljamaltaat voi korvata mämmimaltailla.Saaristolaisleipä
(2-3 kpl)

1 l piimää
1,5 pkt (75 g) hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
2,5 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva, sekoita ja lisää kaikki muut ainekset. Älä vaivaa, vaan sekoita taikina tasaiseksi.

Vuoraa pitkänomaiset vuoat (2-3 kpl) leivinpaperilla ja voitele ne hyvin. Vuokaakin voi vähän voidella, jolloin leivinpaperi pysyy paremmin paikallaan.

Kaada taikina vuokiin 2/3 täyteen. Anna leipien kohota vuoassa 1-2 tuntia ennen paistamista. Kypsennä leivät sitten 2 tuntia 175 asteessa. Sivele leipien pintaa siirappivedellä noin 1,5 tunnin paistamisen jälkeen.

Leivät voi säilyttää muovipussissa. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua ja se säilyy parikin viikkoa, jos ei tule syödyksi ennen sitä. Pakastaminen tekee hyvää leivän rakenteelle.edit 5.8.2013
Nykyään laitan leipään vain 8 dl vehnäjauhoja entisen 10 dl sijaan. Sillä tavalla rakenteesta tulee kuohkeampi ja miellyttävämpi.

Saaristolaisleipä ja sinappisilli ovat loistava yhdistelmä.Ei kommentteja: