maanantai 31. joulukuuta 2012

Huhtasienikeittoa ja yrttipatonkia
Kuivatut huhtasienet ovat Suomessa harvinaisempia kuin kuivatut korvasienet. Kun jostain sellaisia kuitenkin sattuu löytämään, niitä pitää ehdottomasti ostaa. Jos huhtasieniä ei saa Suomesta, niin jostain eurooppalaisesta kauppahallista kuitenkin. Täytyy aina pitää silmät auki hyville löydöille ja koluta kauppahalleja missä ikinä matkustaakin. Sienikeitto saa seurakseen yrttipatongin.


Huhtasienikeitto

30 g kuivattuja huhtasieniä (tai 300 g tuoreita)
3 dl vettä
1 pieni keltasipuli
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl valkoviiniä
2 dl kanalientä
maitoa
50 g Koskenlaskija voimakasta sulatejuustoa
valkopippuria
kuivattua rakuunaa

Huhtasieni on yksi hienoimmista ruokasienistä, täysin myrkytön ja sellaisenaan valmis ruoanlaittoon toisin kuin "serkkunsa", tappavan myrkyllinen korvasieni, joka kuitenkin oikein esikäsiteltynä on niinikään erinomainen ruokasieni.

Murskaa kuivatut huhtasienet ja laita ne likoamaan kylmään veteen muutaman tunnin ajaksi. Jätä jokunen sieni murskaamatta jos haluat koristella annokset kokonaisilla sienillä.

Valuta liotettu sienimurska, purista kuivaksi ja leikkaa ihan pieneksi silpuksi. Säästä liotusvesi. Silppua sipuli hienoksi. Kuullota sipuli kattilassa voin ja oliiviöljyn seoksessa, lisää sienet ja hauduta sekoitellen muutaman minuutin ajan. Lisää jauhot koko ajan sekoittaen ja hauduta niitä muutaman minuutin ajan kunnes ovat turvonneet ja saaneet aavistuksen väriä, mutta eivät kuitenkaan kovasti ruskistuneet. Lisää valkoviini ja kanaliemi ja sekoita kunnes keitto sakenee. Lisää vuorotellen sienten liotuslientä ja maitoa vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen kunnes keitto on sopivan paksuista (nesteen määrää ei ole mainittu koskapa toiset pitävät ohuemmasta, toiset paksummasta keitosta). Sulata lopuksi keiton joukkoon sulatejuusto pieninä muruina. Mausta valkopippurilla ja kuivatulla rakuunalla. Jos keitossa on kokonaisia sieniä, ongi ne nyt sieltä pois ja laita viimeksi annosten koristeeksi. Ripottele annosten päälle vielä hiukan kuivattua rakuunaa.


Yrttipatonki

2 rkl voita
1 rkl tuoreita yrttejä, rakuunaa, timjamia ja lehtipersiljaa
1 pieni vehnäpatonki
alumiinifoliota

Sekoita yrtit pehmeään voihin. Halkaise patonki ja levitä yrttivoi patongin sisään. Kääri patonki folioon ja lämmitä uunissa 180 asteessa n 10 minuuttia. Leikkaa patonki annospaloiksi.


Ei kommentteja: